Namn: | Cuvée Bistrologie 2022 |
---|---|
Vinbonde: | Jean-Pierre Robinot |
Region: | Frankrike - Loire |
Ursprung: | Lieu-dit Le Présidial, Chahaignes, Coteaux du Loir (Vin de France) |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Chenin blanc, från 20-åriga stockar |
Jord: | Kalkhaltig gul lera och vittrad flinta (silex) på berggrund av kalk |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder |
Press: | Horisontal cylinderpress (Vaslin) |
Uppväxt: | Direkt pressning av hela druvklasar. Spontan jäsning och tolv månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Endast en omdragning innan tre månaders assemblage i tank. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: ca 4000 flaskor. Robinot: "Tribute to wine bistros of Paris. Beautiful vintage, well structured of ripe and healthy grapes with a big minerality and complexity." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Volymer: | 750ml |
Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men blev introducerad till det naturliga vinet i Paris. Redan 1983 var han med och startade den ambitiösa tidskriften ’Le Rouge et Le Blanc’. 1989 öppnade han vinbaren ’L’Ange Vin’ tillsammans med sin fru Noëlla. Det här blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och utgör stoff till myter och legender.
Efter tolv år flyttade Jean-Pierre och Noëlla hem till byn för att själv göra vin. Deras marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc samt den blå doldisdruvan pineau d’aunis. Robinots vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt men oftast helt utjästa. Mineralitet och syra läskar alltid på slutet, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung.
Den lokala blå druvsorten pineau d’aunis – ibland kallad chenin noir – har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. Vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck. Robinots jordar präglas av röd lera, kalk och flinta.
Somliga år har parets viner slunkit igenom appellations-cirkusen och kvalat in som Jasnières och Coteaux du Loir, men oftast buteljeras de helt enkelt som Vin de France. Robinot gör idag vin från åtta hektar egna marker under namnet ’Les Vignes de l’Angevin’ men köper även druvor från grannar som jobbar eko – de vinerna har istället ’L’Opéra des Vins’ på etiketten. På sistone har dottern Juliette tagit steget in i verksamheten, så framtiden ser ut att vara säkrad.
Etiketterna pryds sedan starten 2002 av Jean-Pierres fotokonst – nya bilder varje år!
En längre intervju av Aaron Ayscough från 2019 finns att läsa här.
Intervju av Tutto Wines med Robinot från 2021 finns att läsa här.