Ezio Cerruti – Vino Rosso (Freisa) 2019

Namn:Vino Rosso (Freisa) 2019
Vinbonde:Ezio Cerruti
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Gamalero, Monferrato Alessandria
Färg:Rött
Druvsort:Freisa, från 40-åriga rankor (inköpt frukt från Tenuta Grillo)
Jord:Sandiga jordar
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Skördat 20 september 2019. Spontan jäsning i betongtank med femton dygns maceration. Tio månaders mognadslagring i 500-liters fat. Buteljerat i augusti 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 innan buteljering.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen radikala och intellektuella konstnärssjälar i Piemonte som fortfarande är verksamma – några av hans närmaste vänner var Beppe Rinaldi och Baldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.

Passiton ’Sol’ kommer från de äldsta stockarna, i sluttningar med lera och kalk. När Ezios moscato-druvor är mogna skär han av skotten som binder klasarna till vinstocken. Därefter lämnar han frukten att hänga kvar på rankan och torka i höstsolen under sex till åtta veckor. Druvorna pressas direkt efter skörd, och musten jäser sedan spontant i fat. Jäsningen kan pågå i över ett år, och vinet får tre års mognadslagring i gamla fat innan det släpps.

Ezios tålamod i vingård och källare ger vin av ovanlig komplexitet. Ljust och pulserande med en fruktsötma som möts av livlig syra, blommor och kryddor, samt en salt känsla från de kritiga markerna.