Ezio Cerruti – Sol 2013

Namn:Sol 2013
Vinbonde:Ezio Cerruti
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Castiglione Tinella
Färg:Sött Vitt
Druvsort:Moscato bianco
Jord:Kalkrik lera med krita
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Passito. Sex veckors torkning med druvklasarna kvar på rankan (passerillage). Spontan jäsning och tre års lagring i använda barriques och 500-litersfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:40 mg/l so2 under uppväxt
Volymer:375ml

Om vinbonden

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen intellektuella och radikala konstnärssjälar som fortfarande är verksamma – några av hans käraste vänner var Giuseppe Rinaldi och Teobaldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.

Passiton ’Sol’ kommer från de äldsta stockarna, i sluttningar med lera och kalk. När Ezios moscato-druvor är mogna skär han av skotten som binder klasarna till vinstocken. Därefter lämnar han frukten att hänga kvar på rankan och torka i höstsolen under sex till åtta veckor. Druvorna pressas direkt efter skörd, och musten jäser sedan spontant i fat. Jäsningen kan pågå i över ett år, och vinet får tre års mognadslagring i gamla fat innan det släpps.

Ezios tålamod i vingård och källare ger ett vin av ovanlig komplexitet. Ljust och pulserande med en fruktsötma som möts av livlig syra, blommor och kryddor, samt en salt känsla från de kritiga markerna.