Ezio Cerruti – MacFol 2021

Namn:MacFol 2021
Vinbonde:Ezio Cerruti
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Castiglione Tinella, Asti
Färg:Orange
Druvsort:Moscato bianco
Jord:Branta backar med kalkrik lera och krita
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Generellt sett avstjälkade druvor, bara undantagsvis en liten andel stjälkar. Jäsningen skedde spontant i betongtank med femton dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fjorton månader på jästfällningen i en äldre medelstor ekliggare. Buteljerat i slutet av juli 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal dos so2 innan buteljering.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
MacFol 2021

Om vinbonden

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen radikala och intellektuella konstnärssjälar i Piemonte som fortfarande är verksamma – några av hans närmaste vänner var Beppe Rinaldi och Baldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.

Passiton ’Sol’ kommer från de äldsta stockarna, i sluttningar med lera och kalk. När Ezios moscato-druvor är mogna skär han av skotten som binder klasarna till vinstocken. Därefter lämnar han frukten att hänga kvar på rankan och torka i höstsolen under sex till åtta veckor. Druvorna pressas direkt efter skörd, och musten jäser sedan spontant i fat. Jäsningen kan pågå i över ett år, och vinet får tre års mognadslagring i gamla fat innan det släpps.

Ezios tålamod i vingård och källare ger vin av ovanlig komplexitet. Ljust och pulserande med en fruktsötma som möts av livlig syra, blommor och kryddor, samt en salt känsla från de kritiga markerna.