Ezio Cerruti – Fol 2015

Namn:Fol 2015
Vinbonde:Ezio Cerruti
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Castiglione Tinella
Färg:Vitt
Druvsort:Moscato bianco
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är uppåt 60 år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

I källaren är Ezio perfektionist – en inåtvänd kille som är lyckligast med att få odla sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.

Sol 2013 kommer från vinstockar upp till sextio år gamla, planterade på branta kullar med krita i marken. När Ezios moscatodruvor är mogna skär han av skotten som binder klasarna till vinstocken. Därefter lämnar han frukten att hänga kvar på rankan och torka i höstens solsken under ett par månader. Druvorna pressas direkt efter skörd och jäser spontant i fat. Jäsningen kan pågå i över ett år, och vinet får tre års mognadslagring i gamla fat innan det släpps.

Ezios tålamod i vingård och källare ger ett vin av ovanlig komplexitet. Ljust och pulserande med en fruktsötma som möts av livlig syra, blommor och kryddor, samt en salt känsla från de kritiga markerna.