Marie & Olivier Horiot – Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2010

Namn:Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2010
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Valingrain, Les Riceys
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Lera & kalksten
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liter (Bucher)
Uppväxt:Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Champagne-regionens rykte som en plats där lyxiga viner blandas fram har baserat sig på att kunna leverera på det löftet: att producera miljontals likadana flaskor av varumärkta produkter för en massmarknad. Ofta har den imagen, och själva produktionsmetoden för storhuschampagner, bidragit till att man blandat bort avtrycket av terroir ur själva vinet. Champagnehusen har med tiden förträngt de historiska ideal som grannarna i Bourgogne alltid hållit högt: en besatthet av varje liten del av varje unik växtplats.

Distriktet Aube ligger i den allra sydligaste delen av Champagne. Här är det närmare till Bourgogne än till Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här har fler likheter med norra Bourgognes blandning av lera och kalk än med den klassiska Champagne-kritan längre norrut. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal – mer än 50 miljoner år äldre än de flesta av jordarna i Vallée de la Marne.

Marie och Olivier Horiot gör vin här nere i Les Riceys, en by med hela 800 hektar planterade. Som enda område i Champagne har Les Riceys en AOC för roséviner gjorda av pinot noir, och byn är kanske allra mest känd för sina djupa och seriösa roséviner. Horiots föräldrar sålde druvor till områdets kooperativ fram till år 2000, då Olivier bestämde sig för att börja göra eget vin. De första fyra åren koncentrerade han sig på stilla viner och på basvinerna till champagnerna som skulle komma.

Paret Horiot gör mineraldrivna och matiga roséer som snarast påminner om ljus gevrey-chambertin till utseendet. Dessutom producerar man stilla vitt och rött vin (båda under AOC Coteaux Champenois), samt självklart champagne – allt från samma biodynamiskt vårdade vingårdar. De olika markerna vinifieras och buteljeras mestadels separat för att kunna visa varje växtplats på bästa sätt.

Marie och Olivier odlar inte bara de tre vanligaste champagnesorterna – chardonnay, pinot noir och pinot meunier – utan även mer åsidosatta druvsorter som pinot blanc, pinot gris, arbane och petit meslier. Druvorna blir till ett flertal champagner, de flesta utan dosage, som är rika och fylliga i frukten, men alltid har en fräschör som Olivier menar kommer från marken. De tre stilla röda vinerna samt rosén är framställda av pinot noir, medan det stilla vita vinet görs av chardonnay och pinot blanc.

Medan Horiots champagner är extremt karaktärsfulla och mineraliska, så är det fortfarande, enligt Olivier själv, de stilla vinerna som låter marken och ursprunget tala allra tydligast.

horiot.fr