Namn: | Tournoël Riot 2016 |
---|---|
Vinbonde: | No Control |
Region: | Frankrike - Auvergne |
Ursprung: | Volvic, Puy-de-Dôme (Vin de France) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Pinot noir, från mestadels 15- till 40-åriga stockar (parcellen planterades ursprungligen 1903) |
Jord: | Sydöstläge på 500 meters höjd med jord av granitsand samt stenar av vulkanisk basalt |
Odling: | Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert) |
Uppväxt: | Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertankar. Delvis krossning för att skapa plats och sedan tre veckors maceration av hela druvor i musten, med mer eller mindre regelbunden nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning blandades det självrunna vinet och pressvinet innan det lades till vila i en medelstor ekliggare. Ingen klarning eller filtrering. "This is the old name of the land registry parcel. The name of a land registry parcel is never innocent. “Les Crosses” (crozier in English) because horsetail is growing on this plot and when it becomes tall, it bends over to look like a bishop’s crozier." "The “domaine sous Tournoël” is the vineyard that I took over from Alain Gaudet in 2015. Alain Gaudet helps me a lot and above all trusts me in my work. Always with his ideas but always listening. I wanted, with this wine, to pass on a message and mark the difference in style. Tournoël Riot seemed relevant to highlight those 2 facts, a reminder of the name of the vineyard and the Engl"ish word “riot” reminding of the revolution happening in the vineyard. The word “riot” is also there as a reminder of the punk culture well present in me. |
hl/ha: | 25 |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Volymer: | 750ml |
Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.
Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.
I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.
Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.
Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.
I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.