No Control – My little R'n'R 2019

Namn:My little R'n'R 2019
Vinbonde:No Control
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Volvic och Beauregard Vendon, Auvergne (Vin de France)
Färg:Sött Rött
Druvsort:Gamay, från stockar med varierande ålder 15-110 år
Jord:Flera lägen på uppåt 500 meters höjd, med jordar av sand och granit
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert)
Uppväxt:"Vin de Paille". Sött vin av torkade druvor. Spontan jäsning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:Ja
Volymer:500ml

Om vinbonden

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.

Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.

Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.

I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.

vin-nocontrol.fr