No Control – Magma Rock 2021

Namn:Magma Rock 2021
Vinbonde:No Control
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Beauregard Vendon, Volvic, Puy-de-Dôme (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 25-åriga stockar
Jord:Österläge på 430 meters höjd med jordmån av granit, basalt och kvartsit (magmatiska bergarter).
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i konformade ekståndare. Tolv dygns maceration med daglig pigéage. Blandning av självrunnet vin och pressvin. Mognadslagring i glasfibertankar (23 hl). Ingen klarning eller filtrering.

"The bedrock of the Beauregard Vendon plot is granite and granite is a magmatic plutonic rock. You have now understood the rest of the explanation."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Magma Rock 2021

Om vinbonden

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.

Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.

Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.

I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.

vin-nocontrol.fr