No Control – La Coulée 2020/2021

Namn:La Coulée 2020/2021
Vinbonde:No Control
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Ménetrol, Riom, Puy-de-Dôme (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay och syrah (egen mark) från 80-åriga stockar samt en mindre del 10-årig syrah (massalt urval från de äldre)
Jord:Österläge i sluttning på 380 meters höjd. Grön lera med basalt på ytan.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i glasfibertank. Femton dygns maceration med daglig nedtryckning av skalhatten ('pigéage'). Efter pressning blandades det frirunna vinet med pressvinet innan det drogs om till medelstora fat (500-liters demi-muids) för 18 månaders vila. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme – ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

I vinmarkerna arbetar Vincent med ekologiska och biodynamiska metoder sedan 2013. Han finner stor glädje i att arbeta marken med hjälp av häst, men undviker allt som gör jorden mer kompakt. Istället uppmuntrar han en rik växtlighet som kan ge organiskt material tillbaka till marken.

Förutom de traditionella insatserna mot svampangrepp – begränsat med svavel och koppar – så använder han olika infusioner och dekokter av örter. I det stora hela utgår han från Demeters riktlinjer och siktar på en certifiering med tiden.

Skörden görs för hand i små tråg som rymmer arton kilo frukt. De gröna druvorna pressas som hela klasar, varsamt och långsamt. De blå druvorna går direkt i jästanken i form av hela klasar för en spontan jäsning med urlakning som varar olika länge för de olika vinerna – från ungefärligen tolv dagar till tre veckor.

I vinmakningen används inga som helst tillsatser. Inga viner klarnas eller filtreras, och inget svavel tillsätts innan buteljering. Vincent säger själv att hans mål är att göra rena, friska, generösa viner med intensiv smakpotential och starkt uttryck för den plats där de växer.

vin-nocontrol.fr