Domaine de la Grand'Cour & Famille Dutraive – Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2019

Namn:Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2019
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour & Famille Dutraive
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Clos de la Grand'Cour, Fleurie (Monopole 6,4 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från yngre stockar med en genomsnittlig ålder av 45 år
Jord:Platå i östsluttning på 300 meters höjd. Muromgärdad vingård med jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Nedkylning av druvorna. Spontan jäsning av hela klasar i slutna tankar av glasfiber och betong. Macération carbonique med 30 dagars skalkontakt. Sju månaders lagring i lika delar äldre bourgognefat och foudres. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Volymer:750ml

Om vinbonden

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad ’clos’ med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. 1969 förvärvades den av en viss Jean Dutraive, som flyttade hit från grannbyn Charentay en dryg mil söderut. Jean kom senare att bli president för hela föreningen av vinodlare i Beaujolais.

1970-talet var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Även Jean Dutraive förleddes att ta till industriella odlingsmetoder för att öka skördarna och göra vingårdsarbetet mindre betungande.

Sonen Jean-Louis började assistera sin far 1977. När han tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd där det behövs – allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar Dutraive allt som allt 10,6 hektar, varav 1,6 i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre ’lieux-dits’: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Förutom de egna markerna köper man sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med liknande metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under namnet Famille Dutraive.

Hela friska druvklasar får jäsa av sig själva vid låg temperatur utan några som helst tillsatser. Från och med 2010 praktiserar Dutraive full macération carbonique i slutna betongtankar. Metoden ger fin tidig drickbarhet, men enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en månad. Extraktionen är däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Därefter lagras vinerna i använda bourgognefat, eller större foudres, under sex till tolv månader.

’Cuvée Champagne Vieilles Vignes’ kommer från de äldsta stockarna (mer än 70 år i snitt och upp till 95 år gamla) i lieu-dit ’Champagne’, alltså läget några hundra meter nedanför själva gården och strax utanför ’Le Clos’. Namnet har en historia som går tillbaks åtskilliga sekler i tiden, men som bekant är CIVC (den allsmäktiga branschorganisationen i Champagne) besatt av att bevaka namnrättigheter och prövade att driva saken i domstol. Dutraive vann lyckligtvis målet.

Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring. Vi är väldigt lyckliga att vi under skörden hos Julie Balagny 2013 blev inkvarterade i en iskall byggnad bredvid hans källare och därmed grundlade vår kontakt med honom och hans viner!

domainedelagrandcour.fr