Namn: | Froussard 2022 |
---|---|
Vinbonde: | Henri Chauvet |
Region: | Frankrike - Auvergne |
Ursprung: | Boudes, Auvergne (Côtes d'Auvergne AOP) |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Chardonnay, från en parcell med gamla stockar av massalt urval från Bourgogne |
Jord: | Röd lera rik på järnoxid, med inslag av vittrad granit |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser |
Press: | Pneumatisk horisontalpress |
Uppväxt: | Direkt pressning av hela klasar. Ingen sedimentering av musten. Spontan jäsning i lika delar nya fat om 500 liter och använda fat om 228 liter, utan omrörning av jästfällningen. Eken kommer från skogarna i Tronçais och har fått en lång torktid utomhus (3-4 år) samt en mycket lätt rostning. Faten tillverkades på beställning av tunnbinderiet Rousseau i Bourgogne. Karaktären av ekfat är alltså helt subtil. Buteljeringen gjordes i oktober 2023 utan klarning eller filtrering. |
Tillsatser: | Minimal tillsats so2 (15 mg/l) innan buteljering |
Alkohol: | 12 % |
Volymer: | 750ml |
Henri Chauvet har redan gjort sig ett namn även om det var ganska nyligen han startade upp sin verksamhet i Boudes – en av de historiska växtplatserna för vin i Auvergne. Det var ett minst sagt radikalt byte av yrkesbana för Henri som tidigare arbetat inom det franska bankväsendet, men längtade efter att återknyta till sin morfars tradition att odla jorden och vinet.
För att lära sig hantverket arbetade Chauvet hos flera namnkunniga veteraner. Först hos Jérôme Bressy på Gout de Mautens i Rasteau, och därnäst hos den banbrytande Thierry Allemand i Cornas. Under tiden letade han envist efter vinmarker att ta över. Sökandet tog honom till både Beaujolais och Anjou, men det var i Auvergne han slutligen landade – inte minst tack vare anknytning till området på sin fars sida.
I början av 2021 kunde han ta över en domän om tio hektar i Boudes, några mil söder om Clermont-Ferrand. Drygt sex hektar gamay, tre hektar pinot noir och en hektar chardonnay, allt föredömligt skött av de tidigare ägarna. De flesta av rankorna står i sluttningar som historiskt hörde till de mest ansedda i området. De här lägena är starkt präglade av vulkanisk basalt. Resten av markerna avviker med jordar av röd järnrik lera, vittrad granit samt några stråk av kalk.
Henri Chauvet arbetar ekologiskt, med ett holistiskt förhållningssätt inspirerat av biodynamiken. Inga omsorger är för stora när det gäller att i slutändan få fram hälsosamma druvor. I den nogsamt organiserade källaren vinifieras frukten utan enologiska tricks eller tillsatser. Efter spontana jäsningar i tank mognar vinerna i använda fat av olika storlekar (228, 350 och 400 liter). Slutligen buteljeras de utan klarning eller filtrering.
Våren 2023 omplanterades en hektar med cabernet franc och en halv hektar med syrah, så om några år kan vi se fram emot en större bredd i utbudet!
Henri om sin vision: ”jag vill göra viner med en stark känsla av terroir”.
Henri om årgången och vinerna från 2023: ”2023 var en årgång präglad av stor torka under sommaren. Det kom knappt 25 mm regn på tre månader (juni, juli och augusti) medan det kom 3 värmeböljor.
Våren hade varit regnig, men vi hade lyckats bekämpa sjukdomar ganska lätt. Denna torka gjorde att vi tappade 50 % av skörden, vilket från början förväntades bli mycket generöst, eftersom druvorna torkade ut. Slutskörden blev 30 hl/ha medan alla våra grannar i byn hade mycket lägre skördar, så vi anser oss vara särskilt lyckligt lottade.
Överraskande nog är vinerna mycket balanserade med alkoholhalter under 13,5% vol och hög ph (de är högre än 2022). Det här är en djup men något stram årgång (med tanke på de extrema förhållandena) som förtjänar lite mer lagring. Det verkar vara en årgång som är en blandning av 2021 och 2022 i sitt slutliga uttryck.
Under sommaren erkänner jag att jag var väldigt rädd för klimatet, så jag bestämde mig för att köpa vindruvor för att rädda dagen. Som ni vet är jag ensam ägare av gården med min bankman och mina djupaste önskningar är: att fortsätta sova på nätterna, att fortsätta betala tillbaka mina lån och att fortsätta försörja mina anställdas familjer.
Vi köpte druvor från två gårdar. En i Languedoc, på La Livinière, där vi skördade äldre Carignan med teamet, och en i Savigny-Lès-Beaune med Pinot Noir. I båda fallen är det druvor som är certifierade ekologiska. Tanken, när det är negoce, är att respektera vinodlaren genom att betala rätt pris för druvorna. Att köpa druvor certifierade i ekologisk odling med noggrann vinodling är viktigt för vad vi gör på gården och att göra tydligt marknadsföra dem med andra etiketter.”
Henri om de nya vinerna från 2022: ”vinerna är helt fria från avvikelser. Jag bestämde mig för att tillsätta en liten dos svavel (15 mg/l) för samtliga cuvéer. Till att börja med var vi tvungna att flytta dem mitt i sommaren under omständigheter som var svåra att föreställa sig i förväg (just nu sover de nere i underjordiska källaren där lagringsförhållandena är optimala). Sedan är jag angelägen om att sälja viner som håller, och schemat för första halvåret 2023 var ovanligt intensivt med relativt hög stressfaktor, så jag valde att satsa på en liten dos av lugn. Slutligen blir min andra årgång en viktig vändpunkt för mig, eftersom den redan har skapat en viss förväntan och kommer med en ansenlig volym av flaskor. Årgång 2023 kommer för de allra flesta cuvéerna innebära en återgång till vin utan tillsatser. Numera har jag en stor underjordisk källare där jag kan arbeta med gravitation och undvika pumpning. De logistiska utmaningarna blir färre framöver…”