Henri Chauvet – Abrupts 2022

Namn:Abrupts 2022
Vinbonde:Henri Chauvet
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Boudes, Auvergne (Côtes d'Auvergne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Brant sydvästläge på 500 meters höjd med vulkanisk jord av basalt och blå märgel. Historiskt betraktat som ett av de bästa lägena i Auvergne.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i stora öppna ekståndare ("tronconiques") med fyra veckors maceration. Tre nedtryckningar av skalhatten till fots - en för att starta jäsningen, en för att stimulera rörelseenergin under jäsningen, och en för att extrahera de finaste egenskaperna i druvorna. Efter pressning vilade vinet på jästfällningen i använda fat om 300 och 500 liter. Buteljerat i oktober 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (15 mg/l) innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Abrupts 2022

Om vinbonden

Henri Chauvet har redan gjort sig ett namn även om det var ganska nyligen han startade upp sin verksamhet i Boudes – en av de historiska växtplatserna för vin i Auvergne. Det var ett minst sagt radikalt byte av yrkesbana för Henri som tidigare arbetat inom det franska bankväsendet, men längtade efter att återknyta till sin morfars tradition att odla jorden och vinet.

För att lära sig hantverket arbetade Chauvet hos flera namnkunniga veteraner. Först hos Jérôme Bressy på Gout de Mautens i Rasteau, och därnäst hos den banbrytande Thierry Allemand i Cornas. Under tiden letade han envist efter vinmarker att ta över. Sökandet tog honom till både Beaujolais och Anjou, men det var i Auvergne han slutligen landade – inte minst tack vare anknytning till området på sin fars sida.

I början av 2021 kunde han ta över en domän om tio hektar i Boudes, några mil söder om Clermont-Ferrand. Drygt sex hektar gamay, tre hektar pinot noir och en hektar chardonnay, allt föredömligt skött av de tidigare ägarna. De flesta av rankorna står i sluttningar som historiskt hörde till de mest ansedda i området. De här lägena är starkt präglade av vulkanisk basalt. Resten av markerna avviker med jordar av röd järnrik lera, vittrad granit samt några stråk av kalk.

Henri Chauvet arbetar ekologiskt, med ett holistiskt förhållningssätt inspirerat av biodynamiken. Inga omsorger är för stora när det gäller att i slutändan få fram hälsosamma druvor. I den nogsamt organiserade källaren vinifieras frukten utan enologiska tricks eller tillsatser. Efter spontana jäsningar i tank mognar vinerna i använda fat av olika storlekar (228, 350 och 400 liter). Slutligen buteljeras de utan klarning eller filtrering.

Våren 2023 omplanterades en hektar med cabernet franc och en halv hektar med syrah, så om några år kan vi se fram emot en större bredd i utbudet!

Henri om sin vision: ”jag vill göra viner med en stark känsla av terroir”.

Henri om de nya vinerna från 2022: ”vinerna är helt fria från avvikelser. Jag bestämde mig för att tillsätta en liten dos svavel (15 mg/l) för samtliga cuvéer. Till att börja med var vi tvungna att flytta dem mitt i sommaren under omständigheter som var svåra att föreställa sig i förväg (just nu sover de nere i underjordiska källaren där lagringsförhållandena är optimala). Sedan är jag angelägen om att sälja viner som håller, och schemat för första halvåret 2023 var ovanligt intensivt med relativt hög stressfaktor, så jag valde att satsa på en liten dos av lugn. Slutligen blir min andra årgång en viktig vändpunkt för mig, eftersom den redan har skapat en viss förväntan och kommer med en ansenlig volym av flaskor. Årgång 2023 kommer för de allra flesta cuvéerna innebära en återgång till vin utan tillsatser. Numera har jag en stor underjordisk källare där jag kan arbeta med gravitation och undvika pumpning. De logistiska utmaningarna blir färre framöver…”