Alessandro Viola – Oxid Aging

Namn:Oxid Aging
Vinbonde:Alessandro Viola
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Alcamo
Färg:Sött Vitt
Druvsort:Grillo
Jord:Sydöstlägen en knapp mil från kusten på 250 meters höjd, med jordmån av kalkrik lera och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Marsala. Spontan jäsning och lång oxidativ lagring i stora fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:Ca 50 g/l
Volymer:500ml

Om vinbonden

Alessandro Viola växte upp på västra Sicilien med en far som odlade druvor att sälja och för husbehov. Efterhand utbildade han sig till vinmakare och kunde med tiden inte låta bli att notera hur allt fler odlare vänder sig bort från bekämpningsmedel och högteknologiska metoder för att i stället fokusera på hälsosamma jordar och rena viner. Alessandro kom i kontakt med naturliga viner när han arbetade i Georgien och Piemonte, vilket gav honom inspiration att starta eget. Markerna han fann låg strax söder om staden Alcamo på västra Sicilien, uppåt mot Monte Bonifato och delvis i norrlägen.

Projektet gick först under namnet Uva Tantum och delades på den tiden med en kompanjon. Numera jobbar Alessandro Viola själv under eget namn och odlar tolv hektar i tre olika lägen med kalkblandade lerjordar. Alla hans marker är ekologiskt certifierade. Bland annat gör han en mousserande ’blanc de blancs metodo classico’ av catarratto som fått jäsa i ståltank. Dessutom ett stilla vitt av västra Siciliens signaturdruva grillo – även detta i ståltank – samt röda viner av nero d’avola, syrah och nerello mascalese som delvis får utvecklas i tank och delvis kastanjefat. Slutligen en senskördad söting som fått det talande namnet ”50 Grader i Skuggan”!