Alessandro Viola – Blanc de Blancs Spumante Pas Dosè

Namn:Blanc de Blancs Spumante Pas Dosè
Vinbonde:Alessandro Viola
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Contrada da Fastuchera, Alcamo
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Catarratto
Jord:Västerläge sju kilometer från kusten på 400 meters höjd, med jordmån av kalkrik lera och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:'Metodo classico' från skörden 2019. 90% spontanjäst i tank och resten i barrique. Tre år sur lattes. Degorgerad utan dosage.
hl/ha:70
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Blanc de Blancs Spumante Pas Dosè

Om vinbonden

Alessandro Viola växte upp på västra Sicilien med en far som odlade druvor att sälja och för husbehov. Efterhand utbildade han sig till vinmakare och kunde med tiden inte låta bli att notera hur allt fler odlare vänder sig bort från bekämpningsmedel och högteknologiska metoder för att i stället fokusera på hälsosamma jordar och rena viner. Alessandro kom i kontakt med naturliga viner när han arbetade i Georgien och Piemonte, vilket gav honom inspiration att starta eget. Markerna han fann låg strax söder om staden Alcamo på västra Sicilien, uppåt mot Monte Bonifato och delvis i norrlägen.

Projektet gick först under namnet Uva Tantum och delades på den tiden med en kompanjon. Numera jobbar Alessandro Viola själv under eget namn och odlar tolv hektar i tre olika lägen med kalkblandade lerjordar. Alla hans marker är ekologiskt certifierade. Bland annat gör han en mousserande ’blanc de blancs metodo classico’ av catarratto som fått jäsa i ståltank. Dessutom ett stilla vitt av västra Siciliens signaturdruva grillo – även detta i ståltank – samt röda viner av nero d’avola, syrah och nerello mascalese som delvis får utvecklas i tank och delvis kastanjefat. Slutligen en senskördad söting som fått det talande namnet ”50 Grader i Skuggan”!