Bérêche et Fils – Rive Gauche 2016

Namn:Rive Gauche 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Jordmån av djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2019 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4171 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %

Om vinbonden

Maison Bérêche har varit en familjeegendom ända sedan 1847, då Léon och Albert startade gården med ett par hektar vinmark i hembyn Ludes. Under många år gick det mesta av frukten till de större husen i Reims. Från 1950-talet och framåt utökades arealen med marker i Mareuil-le-Port och Festigny (Vallée de la Marne), Chigny-les-Roses och Trépail (Montagne de Reims), samt i Ormes (Petite Montagne).

Under 1970-talet började huset att själva buteljera och sälja sina egna cuvéer i valda årgångar. Men det var med den femte generationen – bröderna Raphaël och Vincent – som både jordbruksmetoderna och kvalitetsarbetet i källaren tog ett par sjumilakliv framåt. Sedan 2003 används inga som helst syntetiska bekämpningsmedel, vingårdsskötseln har lagts om enligt ekologiska riktlinjer och den levande floran har kommit tillbaka.

Idag odlar Maison Bérêche tio hektar och gör bara vin från sina egna marker. Planteringarna har nått hälsosam medelålder och är ganska jämnt fördelade mellan de tre stora druvsorterna. Tio personer arbetar heltid för att ta hand om vinrankorna på allra bästa sätt. En anledning till komplexiteten i brödernas portfölj är att de kan vinifiera och blanda från uppåt 25 olika parceller med skiftande jordar. Förutom i Brut Réserve buteljeras alla ursprung separat. Sedan 2013 har man utökat med fler fina lägen i byar betecknade Grand Cru och 1er cru.

I källaren pressas och vinifieras varje läge för sig, med spontana jäsningar i mestadels använda medelstora fat fram till långt in på vintern, då temperaturerna i källaren sällan överstiger åtta grader. Den friska äppelsyran får aldrig möjlighet att omvandlas till mjukare mjölksyra, och på så vis balanseras vinernas koncentration och fyllighet av en stringent och upprätt struktur. Faten är en avgörande del av husets distinkta stil, och upplevs oerhört skickligt inarbetade i helheten. Valet att lagra buteljerna ‘sur lattes’ under naturkork är också en viktig kvalitetsorienterad detalj.

Efter mer än femton års aktivitet har Raphaël och Vincent Bérêche nått fram till den mognare fasen, då frukten av deras enträgna kvalitetsarbete skördas i form av massiv internationell efterfrågan på vinerna. Det är svårt att överskatta deras betydelse för rörelsen av odlarchampagne!

bereche.com

 

Brut Réserve är Bérêches visitkort och en av de mest ambitiösa årgångsblandade cuvéer som görs i Champagne. Kvaliteten kan föras tillbaka på en mångfald av bra lägen, seriöst jordbruk, och att stockarna är betydligt äldre än vanligt. Fördelningen mellan druvsorterna är ungefär lika delar chardonnay, meunier och pinot noir. Basvinerna jäser mestadels i fat, vilket inte är särskilt utbrett i den största cuvéen. Drygt två tredjedelar kommer från basåret, med resten reservvin från de två föregående åren. Flaskorna vilar 15-24 månader på sin jästfällning under naturkork och degorgeras med 6 g/l dosage (Brut).

Les Beaux Regards är en ren blanc de blancs från två extra prima lägen med gamla stockar i hembyn Ludes. Det ena heter ‘Les Beauxregards’ och planterades redan 1902 av Raphaëls och Vincents farfars far. Det andra läget heter ‘Les Clos’ och planterades 1970 med ett massalt urval från de egna vingårdarna. Djupa rötter i berggrund av krita ger stark karaktär åt vinet.

Rive Gauche är en blanc de noirs av pur meunier från halvsekelgamla rankor i Mareuil-le-Port och Festigny – byar som, likt namnet skvallrar om, ligger utmed vänstra stranden av Marne. Jordarna här är djupare och präglade av Marne-dalens typiska kalkleror. Rive Gauche utmärker sig med slösaktigt givande mittfrukt, lyxig nougat och tidigast drickbarhet av alla de årgångsbetecknade vinerna.

Le Cran har sitt namn efter familjens gård i bydelen Le Craon de Ludes. Den gemensamma nämnaren i cuvéen är att alla druvor kommer från Ludes 1er cru, mer specifikt från gamla vingårdar i de bästa lägena mitt i sluttningen där kritan märks som mest. Cuvéen består av lika delar chardonnay och pinot noir, och flaskorna vilar sex år ‘sur lattes’. Le Cran har alltid en storslagen komplexitet, intensitet, djup och längd.