Philippe Pibarot – Cante Renard Blanc 2020

Namn:Cante Renard Blanc 2020
Vinbonde:Philippe Pibarot
Region:Frankrike - Languedoc
Ursprung:Langlade och Saint-Dionysy, Gard (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Clairette, bourboulenc och macabeu
Jord:Kalkrik lera, ute på slätten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Cante Renard Blanc 2020

Om vinbonden

Philippe Pibarot huserar och gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i norra delen av Languedoc. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 – idag brukar han nio hektar vinmark. Här odlas typiskt sydliga druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten norr om Saint-Dionisy och är planterat med de yngre stockarna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’ i rött, vitt och rosé. Den andra marken ligger ute i det vilda öster om Langlade, insprängd mellan mängder av garrique och uråldriga stenmurar, och ger vinet ’Clos Domitia’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.

’Cante Renard’ görs av carignan, mourvèdre, syrah, grenache och morrastel – spanska graciano – som får jäsa spontant och utvecklas i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med en kryddig känsla av körsbär och svarta vinbär. Smaken är relativt fyllig och givande utan att för den delen bli tung. ’Clos Domitia’ skördas senare för att ge en lite högre mognad. Vinet får sedan utvecklas i gamla fat.