| Namn: | Force of Nature 2022 'long élevage' |
|---|---|
| Vinbonde: | Corentin Houillon |
| Region: | Frankrike - Savoie |
| Ursprung: | Serrières-en-Chautagne, Savoie (AOP Vin de Savoie - Chautagne) |
| Färg: | Vitt |
| Druvsort: | Altesse |
| Jord: | Sydvästläge i brant sluttning vid berget Gros Foug. Jordmån av "molasse" - sandsten bildad under istiden, med 20% kalkcement - som vittrat till "sablons", dvs kvartssand, samt nedrasat kalkgrus. |
| Odling: | Ekologisk odling med biodynamiska metoder (under omställning till Ecocert) |
| Press: | Pneumatisk horisontalpress |
| Uppväxt: | Spontan jäsning samt fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda bourgognefat (228 liter). Buteljeringen gjordes i november 2023 under vacuum och utan klarning, filtrering eller tillsatser. Corentin: "Roussette de Savoie – white wine 100% Altesse, quaternary molasse terroir on steep slopes. Barrel fermented, aged and toped on gross lees till bottling. Only made in 228L barrels. I make each different vine terroir fermenting separately. Then I blend them to have a perfect balance of each terroir (jets, molasse, and éboulis). It brings a great complexity and expression to the wine. Made to age or drink, whatever your choice it will always give you a lot of energy." |
| Tillsatser: | Inga tillsatser |
| Alkohol: | 12 % |
| Volymer: | 750ml |
Uppvuxen med vinodling sedan barnsben har Corentin Houillon lärt sig av de bästa – det vill säga av sina släktingar och den gamle i Pupillin. På ett självklart sätt har han formats av ekologiska och respektfulla jordbruksmetoder såväl som naturliga vinifieringar utan tillsatser.
Efter sin examen till vinmakare jobbade han vidare i olika områden, bland annat hos Dominique Derain i Bourgogne, Stéphane Tissot i Jura och Urlar Winery på Nya Zeeland. Med tiden fick han möjlighet att axla rollen som vingårdsansvarig hos Domaine de la Ville de Morges, en egendom om femton hektar i Vaud. Där tillbringade han åren mellan 2015 och 2019 med att konvertera domänen till biodynamiskt jordbruk och göra en handfull cuvéer utan tillsatser.
Häromåret kunde Corentin förverkliga sin dröm om att ta över en etablerad gård och göra den till sin egen. Domaine de Veronnet ligger naturskönt belägen i en brant backe i byn Serrières-en-Chautagne och har funnits sedan 1928. Den förre ägaren arbetade inte ekologiskt, men både vinmarkerna och vineriet var i gott skick. 2020 fick Corentin en flygande start med biodynamiska metoder.
Domänen är på många sätt typisk för Savoie, med mestadels lokala druvsorter som växer i ett brant sydvästläge. Jordarten kallas ”molasse” och är en kalkrik sandstensjord som bildades under den senaste istidsperioden. Här och där färgas jorden röd av järnoxid och lämpar sig då extra bra för att odla blå druvor. Klimatet i delområdet Chautagne är bland de varmaste i det generellt svala Savoie och ger fin koncentration i vinerna.
En hög bergknalle kröner backen där Corentin brukar fem sammanhängande hektar med lika delar gröna och blå druvor. Sorterna är jacquère (1 ha), altesse (1,5 ha), pinot noir (0,75 ha), gamay (1,10 ha) och mondeuse (0,65 ha). Allt plockas för hand, och smidigt nog ligger det funktionella vineriet alldeles vid foten av backen. Vinerna jäser av egen kraft i tankar och använda fat, och ser inga tillsatser på vägen till flaska.
Kort sagt – en skicklig vinodlare, en formidabel vinmark och underbara viner!