Beställningssortiment

Vin & Natur Pibarot 1

Format 3 flaskor
Säljstart 29 maj 10:00
Artikelnummer 54073
Pris 783:-
launch Beställ från Systembolaget

Philippe Pibarot är en av våra långtida favoriter i södra Frankrike. Han gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. Redan 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag brukar han nio hektar vinmark. Här odlas typiska druvsorter som carignan och mourvèdre, syrah och grenache, clairette och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’ i två varianter.

Pibarot brukar de nio hektaren i stort sett själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan andra former av korrigering.  Med tiden har Philippes skicklighet gjort det överflödigt att använda svavel i konserverande syfte.

Cante Renard Blanc (2022)

Cante Renard är ett lite fylligare vitt av clairette, bourboulenc och macabeu som fått jäsa spontant i glasfibertankar. Aromerna går direkt på frukten och smaken är givande utan att alls bli tung. Vinet kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men balansen blir ändå inte alltför rik på alkohol. Öppnad flaska håller utan problem något dygn.

Suko (2021)

Suko är ett förtjusande ljusrött vin i lättare stil av både blå och gröna druvor (carignan, mourvèdre och clairette). De hela druvklasarna fick jäsa spontant i sluten glasfibertank med fem dygns maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här dricks lätt som en plätt, och skulle det mot förmodan bli en slatt över så håller vinet utan problem över natten i öppnad flaska.

Cante Renard Rouge (2021)

Cante Renard är ett härligt rött av carignan (25%), mourvèdre (25%), syrah (20%), grenache (15%) samt resten morrastel/graciano. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten med assistans av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.