Beställningssortiment

Vin & Natur Le Petit Gimios 1

Format 3 flaskor
Säljstart 18 september 10:00
Artikelnummer 59182
Pris 1227:-
launch Beställ från Systembolaget

Anne-Marie Lavaysse och hennes son Pierre bor och gör vin i den lilla byn Gimios i Saint-Jean-de-Minervois. Här i den franska södern, på hög höjd och med kalkrika marker, har Anne-Marie gjort vin i snart 25 år. Hon tog över gården 1993 och har sedan dess odlat sina egna grönsaker och haft kor som gett mjölk till smör, yoghurt och ost. Hon berättar att hon sedan hon var mycket liten har velat bli bonde och leva i symbios med naturen.

Stegen till att börja göra vin togs efterhand av Anne-Marie – vinmarkerna som sedan länge varit övergivna behövde först flera års kärlek och omsorg. 1999 tappade hon sitt första vin – 300 liter – på flaska. Lavaysse odlar främst muscat, men har sedan 2006 också två urgamla vinmarker samplanterade med en mångfald av söderns blå druvsorter – terret noir och cinsault, alicante och grenache, carignan, aramon och mourvedre, med flera. Nuförtiden är det sonen Pierre som tar hand om arbetet i deras fem hektar vingårdar.

Jordbruket sköts enligt biodynamiska principer, med certifiering via Demeter. De enda preparat som används för att skydda vinrankorna mot sjukdomar är olika avkok på örter som växer kring planteringarna samt ett te gjort på grapefruktkärnor. Sina kor har de också stor nytta av – djuren går ut på bete under vintermånaderna och rensar upp i vinmarkerna samtidigt som de passar på att släppa av lite gödsel.

I källaren litar Pierre och Anne-Marie på sin frukt och använder sedan 2002 inget svavel alls – varken under vinets uppväxt eller innan flaskning. Vinerna är rena och eleganta med kalkdriven syra och härliga toner av apelsinblom och garrigue.


Muscat Sec d'Octobre pétillant 2020

Muscat blanc à petits grains från stockar med 25 och 60 års ålder. Vingårdarna ligger på en kalkstensplatå på 320 meters höjd med magra jordar som dock är rika på marina fossiler. Markerna är omgivna av den sydfranska buskvegetation som kallas 'garrigue', och jordbruket är biodynamiskt sedan Anne-Marie väckte de sedan länge övergivna rankorna till liv under 1990-talet.

De hela druvklasarna pressades direkt. Musten jäste sedan spontant i ståltank. Medan jäsningen fortfarande pågick buteljerades vinet utan klarning eller filtrering för vidare utjäsning i flaska. Efter ett års vila på jästfällningen degorgerades flaskorna hösten 2021. Inga tillsatser användes i framställningen. Buteljerat under kronkapsyl.

Alkohol: 12,5 %

Muscat Sec des Roumanis 2019

Muscat blanc à petits grains, från stockar med 25 och 60 års ålder. Läget är en kalkstensplatå på 320 meters höjd med magra jordar som dock är rika på marina fossiler. Markerna är omgivna av den sydfranska buskvegetation som kallas 'garrigue', och jordbruket är biodynamiskt sedan Anne-Marie väckte de sedan länge övergivna rankorna till liv under 1990-talet.

De hela druvklasarna pressades direkt. Musten jäste sedan spontant i ståltank med sju månaders vila på jästfällningen innan buteljering våren 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %

Le Petit Rosé de Gimios 2020

Tre fjärdedelar muscat blanc à petits grains samt resten rött vin från en samplanterad mark med 100-åriga stockar (terret rose, terret noir, terret blanc, carignan, grenache, syrah, muscat, cinsault, aramon och alicante).

Läget är en kalkstensplatå på 320 meters höjd med magra jordar som dock är rika på marina fossiler. Markerna är omgivna av den sydfranska buskvegetation som kallas 'garrigue', och jordbruket är biodynamiskt sedan Anne-Marie väckte de sedan länge övergivna rankorna till liv under 1990-talet.

Muscatdruvorna pressades direkt, medan de blå druvsorterna fick femton dagars maceration. Båda jäsningarna skedde spontant i rostfri ståltank innan vinet blandades inför ett halvårs utveckling i tank. Buteljeringen gjordes våren 2021 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 13 %