Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 19 juli 10:00 |
Artikelnummer | 52861 |
Pris | 753:- |
Beställ från Systembolaget |
Faucon är en medeltida sydfransk by som klättrar på en höjdsträckning mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Här ligger Domaine La Roche Buissière. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är Antoine Joly och hans fru Laurence de drivande krafterna. Familjen har en relativt lång historia i området eftersom Antoines farfar var biodlare här.
Pierre Joly – Antoines pappa – levde i Paris under det stökiga sextiotalet, men efter upproren 1968 längtade han till ett stillsammare liv. Han återvände till sina rötter och planterade vinrankor, frukt- och olivträd, samt behöll farfaderns bikupor och fortsatte med honungsproduktionen. Pierre var tidigt ute med ekologisk odling, en av pionjärerna i Rhône. Han började odla med giftfria metoder i mitten av sjuttiotalet och blev ekocertifierad redan 1980, men på den tiden såldes det mesta av frukten till kooperativet.
Antoine och Laurence skördade sin första årgång 1999 och ställde snart om verksamheten från att sälja druvor till att buteljera vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag arton hektar i AOP Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är markerna mestadels planterade med grenache och syrah, men även mindre andelar cinsault och mourvèdre.
Arbetet i vingårdarna är tidskrävande, men det gedigna hantverket gör att Antoine och Laurence kan skörda fysiologiskt mogen frukt lite tidigare, för att få större fräschör och den läskande stil som paret eftersträvar i sina viner. Flera av parcellerna ligger uppåt 450 meter över havet, vilket också gör sitt till för att skänka finess och drickbarhet snarare än alkohol och koncentration till vinerna. Jordarna utgörs huvudsakligen av kalkrik lera, med inslag av sand, silt, märgel och kalksten. Skördeuttagen ligger på 25-35 hl/ha och en årsproduktion landar på ungefär 60 000 flaskor.
Paret Joly har egentligen inget förutbestämt recept för hur de skapar vin, men noggrannhet och hårt arbete är ledorden. Sedan får naturen ha sin gång. Det är själva äventyret som paret lever för: att olika växtsäsonger, växtplatser och druvsorter skiljer sig i uttryck från år till år. Tillsätter man något, så är det bara ett uns svavel vid flaskning.
Cinsault, grenache och syrah i ungefär lika delar. Efter avstjälkning och direkt pressning jäste musten av egen kraft och vinet mognade sedan ett drygt halvår i betongtankar. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (10 mg/l).
Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala femton grader och håller bra i öppen flaska.
Grenache (80 %) och cinsault (20 %) från yngre rankor. 90% av frukten avstjälkades och krossades lätt innan druvorna jäste spontant med sex dygns maceration. Efter pressning vilade vinet några månader i betongtankar. Buteljeringen gjordes redan i november, utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (10 mg/l).
Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala femton grader och håller bra i öppen flaska.
Grenache (70 %) och syrah (30 %). Frukten avstjälkades och krossades lätt innan druvorna jäste spontant, med femton dygns maceration. Efter pressning vilade vinet åtta månader i betongtankar. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (10 mg/l).
Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala femton grader och håller bra i öppen flaska.