Beställningssortiment

Rosso Conestabile 2021 – Vini Conestabile della Staffa

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 11 juli 10:00
Artikelnummer 51253
Pris 271:-
launch Beställ från Systembolaget

Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig modererande inverkan på klimatet och rankorna. 

Egendomen hade en storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra är del av släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.


Rosso Conestabile 2021 (Umbria Rosso IGT)

Rosso Conestabile är en ren och rättfram sangiovese från sydvästlägen på 300-350 meters höjd. Jordarna består av kalkhaltig mörk lera på berggrund av kalksten. Druvorna skördades för hand och jäste sedan spontant med sex dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter att skalmassan pressats i en gammal korgpress fick vinet jäsa ut och vila i tank, med ett par omdragningar under vintern för att skilja bort jästfällningen. Buteljeringen gjordes för hand utan klarning eller filtrering. 

Drömmen till pizza såklart - bara tolv pang!