Beställningssortiment

Blanc d’Argile R16 – Vouette & Sorbée – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 14 oktober 10:00
Artikelnummer 71296
Pris 749:-
launch Beställ från Systembolaget

Bertrand Gautherot har med tiden fått ett välförtjänt genombrott här i Sverige, vilket vi märker inte minst genom efterfrågan på vinerna. Côte des Bar (södra Champagne) är något alldeles särskilt både vad gäller landskap, klimat, jordmån och stil. Närheten till Bourgogne präglar hela filosofin, och en stor mineraldriven chardonnay som Blanc d’Argile ligger nära till hands att beskriva som ”vit bourgogne med bubblor”.


Blanc d'Argile R16 - Vouette & Sorbée

Blanc d'Argile är en ren chardonnay från två marker i hembyn Buxières-sur-Arce - Biaunes och Fonnet - där jordarna består av kalkrik Kimmeridge-lera. Jordbruket är sedan två decennier biodynamiskt och certifierat via Ecocert. All frukt kommer från årgång 2016 och har skördats vid full mognad. Efter pressning av hela klasar i en traditionell korgpress av typen Coquard jäste musten spontant i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med tillsats av biodynamisk jäst och biodynamiskt rörsocker. Flaskorna degorgerades 19-09-27 utan dosage (Brut Nature).

Blanc d'Argile har alltid en mineralisk signatur av sin jordmån, och den fatjästa stilen för tankarna till Bourgogne. Några års lagring behövs vanligen för att förlösa hela den inneboende potentialen.