OBS! Denna sida visar lådor vi tidigare släppt, sådana som inte längre kan beställas. Se våra aktuella lådor under Privatkund.
Den här lådan bjuder på tre viner från vårt favoritområde Jura. Alldeles i linje med fördelningen av planteringar i området vankas det två mineraldrivna vita och ett lättare rött. Alla tre vinerna är odlade med biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.
Beställ från Systembolaget2007, vid bara tjugotvå års ålder, tog Etienne Thiebaud familjens lilla domän. Året innan hade han avslutat sin utbildning till enolog i Beaune, och vid sidan om hade han jobbat extra åt Domaine de la Tournelle i Arbois. Etienne håller hus i Cramans, en liten by utmed floden Loue. Domänen omfattar fem hektar i norra Jura med mestadels Kimmeridge-jordar av kalk och lera, ett slags terroir som inte är så vanlig i Jura.
Vin de Pays Blanc är chardonnay, savagnin och enfariné, med flera lokala sorter, bitvis från mer än sekelgamla rankor. Vinmarkerna ligger i den nordligaste delen av Jura och har jordar av kalkgrus och kalklera (Kimmeridgien). Efter pressning av hela druvklasar startade jäsningen spontant. Vinet vilade sedan två år på jästfällningen i äldre ekliggare (foudre) med upptoppning ("ouillé"). Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.
Renaud Bruyère och Adeline Houillon lärde känna varandra på en hotell- och restaurangutbildning i Besançon. 2004 beslöt de sig gemensamt för att slå sig ner i den lilla byn Pupillin ovanför Arbois. Inom ett par år fick Renaud en tjänst hos Stéphane Tissot, medan Adeline jobbade tillsammans med sina två bröder hos grannen Pierre Overnoy. Första året de prövade att själva göra vin i liten skala var 2009, och den första officiella årgången blev 2011.
Steg för steg har paret byggt upp sin egen familjedomän. Idag brukar de fem hektar i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. I början gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset som har fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.
Chardonnay från en parcell om 0,3 ha med 60-åriga stockar i 'En Aspis', Pupillin. Det här är ett västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från Trias-perioden. Efter pressning av de hela druvklasarna jäste musten av egen kraft. Vinet vilade tre år på jästfällningen i äldre medelstora fat, med regelbunden upptoppning av faten ("ouillé"). Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer. Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar. Häromåret invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjlighet att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!
Dora Bella är poulsard från lägena 'La Mailloche' och 'En Curon' ovanför Arbois. Jordmånen består av kalkmärgel, kalksten och sand - mer kalk i En Curon, mer sand i La Mailloche. Efter handskörd avstjälkades druvorna för hand över en perforerad skärm ("au crible"). De hela druvorna fick sedan jäsa av egen kraft i glasfibertank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med nio veckors skalmaceration helt utan aktiv extraktion. Buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med formell certifiering.
Beställ från Systembolaget
LitrÒ Bucce är framställt av trebbiano från sydvästlägen på 250-350 meters höjd med lerahaltiga jordar, på en berggrund av kalksten. Efter handskörd fick musten jäsa spontant i glasfibertank med fem dygns skalmaceration ("bucce" betyder förresten skal). När druvorna pressats följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel, och under kronkapsyl. Som de flesta orangea dricks det här vinet bäst svalt snarare än kallt. Håller tills nästa kväll i öppnad flaska.
Den här lådan innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.
Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.
Våra första tre lådor på tema ”Orange” tog slut i ett nafs. Därför har vi nu satt ihop ännu ett mixat 3-pack. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsats av svavel.
Beställ från SystembolagetCatherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris - bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.
Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.
Cuvée Raphaëlle är savagnin framställd med skalmaceration. Druvorna kommer från ett sydöstläge i Pupillin, där jordmånen består av grå märgel. Efter varsam handskörd jäste de hela druvklasarna av egen kraft i ståltank, med tolv dagars urlakning. Efter pressning mognade hälften av vinet i äldre fat (600 liter och 228 liter) och resten i tank. Buteljeringen gjordes i slutet av juni 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Serveras svalt men inte alltför kallt - gärna 12-14 grader - och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.
Philippe Pibarot huserar och gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i nordligaste delen av Languedoc. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 - idag brukar han nio hektar vinmark. Här odlas en mångfald av söderns typiska druvsorter, allt fördelat över två olika lägen nära byarna Saint-Dionisy och Langlade. Alla Philippes marker är ekologiskt certifierade.
Luteva är en blandning av bourboulenc från skörden 2015 - där druvorna fått hela 100 dagars skalmaceration - och terret blanc från skörden 2016, som fått 40 dagar på skalen. Båda jäsningarna fortgick med druvornas egna jäststammar. Efter pressning fick vinet mogna vidare i glasfibertank. Buteljeringen gjordes i oktober 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Serveras vid 12-14 grader och håller utan problem över natt i öppen flaska.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
Bianco Damigiana är ett färgstarkt vitt baserat på lokala trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från Vigna La Salita, en mark som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant i öppna ekståndare med fem dygns skalmaceration. Efter pressning fick det mogna ett halvår i 54-liters damejeanner, med ett par omdragningar i takt med månens faser. Buteljeringen gjordes i mars 2020, med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan som gett en aning av koldioxid. Inga tillsatser har använts i något steg. Håller bra i öppnad flaska tills nästa kväll.
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer. Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar.
Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och viognier från Beaujolais, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!
Beställ från SystembolagetMolette från det lilla området Bugey som ligger öster om Lyon och söder om Jura. Druvorna kommer från Domaine Trichon, en ekologisk gård i sydvästsluttningarna utmed det övre loppet av floden Rhône. Den här druvsorten odlas bara i små mängder lokalt och ger lätta friska viner med låg alkohol.
Efter omgående pressning fick musten jäsa spontant i tank och vilade sedan nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.
Muscattt är en "orange" blandning av muscat d’alexandrie och muscat blanc à petit grains från trakterna runt Perpignan i Roussillon. Odlaren heter Vincent Lafage och jobbar med ekologiska metoder. Rankorna står i kalkrik lera på alluvial rullsten ("galets roulées").
De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank, med femton dagars skalmaceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Vinet kombinerar stor aromatik med befriande låg alkohol. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Grenache från byn Saint-Pierre-de-Vassols, väster om Mont Ventoux. Odlaren heter Claude Ughetto och jobbar med ekologiska och biodynamiska metoder. Rankorna växer i en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar.
Hela oskadade druvklasar fick jäsa spontant i tank med tre veckor under koldioxid ("macération carbonique"). En lätt extraktion gjordes genom att varsamt trycka ned skalhatten (pigéage). Efter pressning mognade vinet i använda fat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Årets andra speciallåda bjuder på sex underbara viner. En champagne, tre vita och två röda.
Beställ från SystembolagetFrån familjen Gautherot i södra Champagne kommer Textures R17. Ovanligt nog är det här en druvren pinot blanc, som dessutom använder sig av jäsning i qvevri med en speciell variant av skalmaceration som brukar kallas 'infusion'. Frukten kommer från rankor planterade 1995-2000 i vinmarken Fonnet i hembyn Buxières-sur-Arce. Jordmånen består av kalkrik kimmeridge-lera och kalksten, ungefär som i Chablis.
Musten jäste av egen kraft med en andel av 100 kg hela druvor till 1200 liter must, i en nedgrävd georgisk qvevri, samt en liten andel fat. Druvorna fick vara med och laka ur passivt under de sex månader som vinet låg på sin jästfällning. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och flaskorna fick sedan ligga arton månader 'sur lattes'. Degorgeringen gjordes i september 19-09-27 utan dosage (Brut Nature). Det här är en fascinerande renfruktig champagne med alldeles speciell munkänsla.
De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Sedan 2017 arbetar Alice och Olivier även med två premier cru-lägen. Det ena, Vau de Vey, är en nyligen förvärvad vinmark om 0,92 ha med stockar i 35-årsåldern. Som sig bör handlar jordmånen om kalksten och kalklera med marina fossiler (Kimmeridgien).
Efter ett par magra år i norra Bourgogne skördades årgång 2018 under perfekta väderförhållanden och gav full utdelning i form av både kvantitet och kvalitet. Efter skörden pressades de hela druvklasarna direkt, sedan fick musten sedimentera ett och ett halvt dygn i tank. Jäsningen startade spontant och förlöpte långsamt i äldre bourgognefat, med full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i oktober 2020 utan klarning eller filtrering. Vi provade premier cru-vinerna från foudre i november förra året - med sin balans av hög koncentration och lysande syra upplevdes de väldigt lovande.
Pierre Fenals bevisar att det aldrig är för sent att leva sin dröm om att bli vinmakare i Bourgogne! Vid 58 års ålder - efter gedigen utbildning och jobb som källarmästare hos Domaine Giboulot i Beaune - startade han Maison en Belles Lies i Saint-Aubin.
Idag gör Pierre tretton viner allt som allt. Hans sex vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Aligoté “Jarre”, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay och Corton-Charlemagne. De sju röda: L’Étrange, Beaujolais-Villages, Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton, Corton “Les Perrières”, Corton Le Charlemagne, Maranges, samt Maranges 1er Cru “Les Clos Roussots”.
Santenay Blanc kommer från en by i södra Côte de Beaune som kanske är mest känd för sina röda viner. Jordmånen består typiskt av märgel och kalksten. De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank (6 grader). Vinet jäste spontant i 350-liters bourgognefat av varierande ålder - från nya till fyra år gamla, alltså en femtedel nya - och vilade i fjorton månader på sin jästfällning. Först innan assemblage i tank drogs vinet om under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes också under skydd av kväve, utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.
Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som vilar under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker med vilka hans farfars far René Martin lagt grunden. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.
Beaumont - La Chaux Voile No4 är en cuvée av chardonnay från lägena 'Beaumont' och 'La Chaux'. De här bägge södersluttningarna ligger i hembyn Nevy-sur-Seille och har en jordmån av kalksten ovanpå grå/vit märgel ("marnes blanches") till cirka fem meters djup
Tillägget Voile No4 berättar att det här vinet fått en längre uppväxt "sous voile". Efter spontan jäsning låg vinet drygt tre år på jästfällningen i äldre 228-litersfat utan att toppas upp och med tiden under en slöja av florjäst. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Familjeproducenten Domaine Giachino odlar nio hektar i området öster om Mont Granier. Sedan 2015 har man också tagit över de dryga sex hektar som tidigare tillhörde den legendariske veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Markerna ligger i ypperliga södersluttningar i byarna Cruet, Fréterive och Arbin. Jordbruket är ända sedan 1980-talet ekologiskt med biodynamiska metoder.
Prieuré Saint-Christophe Rouge 2017 är en ren mondeuse från 3,8 hektar planterade 1978. Markerna ligger i byarna Arbin och Fréterive, i branta söderlägen utmed La Combe de Savoie, på södra flanken av naturparken Bauges. Jordmånen där består av alluvium och silt från istidsmorän med lera och kalksten.
Vinet jäste spontant i tank med delvis hela klasar och lång maceration - minst fem veckor. Efter pressning mognade vinet ett halvår i tank och tolv månader i äldre barriques. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2. Det här påtagligt eleganta röda vinet får gärna vända i en karaff och håller flera dygn i öppen flaska. Äldre årgångar har visat sig utvecklas väldigt fint med 15-20 års lagring.
Legenden Claude Courtois och hans familj lever i paradiset. Deras egendomar ligger vackert i Soings-en-Sologne i Touraine, och markerna består av prärie, skog, vetefält och vinstockar. Claude började på 1990-talet odla ekologiskt och med biodynamiska metoder, och röjde sina nya marker för att skapa ett landskap med biodiversitet. Idag är hela egendomen ekologiskt certifierad genom Nature & Progres, och sonen Etienne har tagit över arbetet med det mesta av de åtta hektar vinmark familjen förfogar över. Claude, som börjar bli gammal, har behållit två hektar för sig själv där han bland annat gör vinerna ”Racines”, både som rött och som vitt.
Racines Rouge är en unik blandning av bortåt tjugo olika druvsorter, där de som märks mest är cabernet franc, cabernet sauvignon, côt, gamay och pinot noir. I en anda av total frihet finns faktiskt även nebbiolo med i mixen! De leriga jordarna i Sologne har ett markant inslag av flinta (silex) som ger en speciell känsla av mineral. Vinet jäste spontant i tank och mognade hela trettio månader i äldre barriques. Buteljeringen görs alltid utan klarning eller filtrering, och Claude har kommit fram till att en mikroskopisk dos svavel är modellen.
Racines Rouge lagras exceptionellt bra och kan utvecklas positivt i många år framöver. Öppnad flaska håller utan problem något dygn.
Årets första speciallåda bjuder på sex fantastiska viner. En champagne, tre vita och två röda.
Beställ från SystembolagetJérôme Prévost har fingertoppskänsla för pinot meunier. Med två hektar alldeles utanför köksfönstret har han möjlighet att sköta sina vinrankor som vore de bonsai-träd. Marken är en urtida havsstrand mättad med marina fossiler, som lämnar ett flintrökigt avtryck i Les Béguines.
Aktuella versioner är baserade på skörden 2018 - en varm och solig växtsäsong där fatproverna uppvisade en mogen, närmast persikoliknande frukt. Samtidigt har vinerna mängder av energiska, läskande mineraltoner. Som vanligt jäser Jérôme spontant i medelstora fat och ger minsta möjliga tid ‘sur lattes’ - femton månader. Flaskorna degorgerades i oktober 2020 med 2 g/l dosage.
De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Sedan 2017 arbetar Alice och Olivier även med två premier cru-lägen. Det ena, Mont de Milieu, är en arrenderad vinmark om cirka en hektar med stockar i 60-årsåldern från massalt urval. Som sig bör handlar jordmånen om kalksten och kalklera med marina fossiler (Kimmeridgien).
Efter ett par magra år i norra Bourgogne skördades årgång 2018 under perfekta väderförhållanden och gav full utdelning i form av både kvantitet och kvalitet. Efter skörden pressades de hela druvklasarna direkt, sedan fick musten sedimentera ett och ett halvt dygn i tank. Jäsningen startade spontant och förlöpte långsamt i äldre bourgognefat, med full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i oktober 2020 utan klarning eller filtrering. Vi provade premier cru-vinerna från foudre i november förra året - med sin balans av hög koncentration och lysande syra upplevdes de väldigt lovande.
Familjeproducenten Domaine Giachino odlar nio hektar i området öster om Mont Granier. Sedan 2015 har man också tagit över de dryga sex hektar som tidigare tillhörde den legendariske veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Markerna ligger i ypperliga södersluttningar i byarna Cruet, Fréterive och Arbin. Jordbruket är ända sedan 1980-talet ekologiskt med biodynamiska metoder.
Prieuré Saint-Christophe Blanc 2018 är en ren och gyllengult fyllig altesse från 1,46 hektar planterade 1986. Marken ligger i byn Cruet, i ett brant söderläge utmed La Combe de Savoie, på södra flanken av naturparken Bauges. Jordmånen där består av alluvium och silt från istidsmorän med lera och kalksten.
De hela druvklasarna pressades med kort skalmaceration i pressen. Musten fick sedan klarna med fyra dygns kall sedimentering. Vinet jäste spontant i barriques (228 liter, en femtedel nya, resten 1-3 år gamla) med tolv månaders lagring på jästfällningen i fat och därefter sex månader i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2. Håller flera dygn i öppen flaska, och äldre årgångar har utvecklats väldigt fint med tio års lagring.
Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina berömda jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och en del av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.
Benoît gör tre cuvéer av chenin blanc: Le Petit Chemin, Gilbourg och Les Guinechiens, där Guinechiens kommer från de äldsta stockarna. Marken heter Le Plessis och ligger strax norr om själva byn Faye d'Anjou. Benoit har 0,62 hektar där, med stockar som är minst 80 år gamla. Vinet jäste spontant i äldre fat (228 och 500 liter) med ett års lagring på jästfällningen och en minimal tillsats so2 i samband med omdragning. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2018 har en hel del likheter med 2015 - en lysande årgång i Loire. Som så ofta är vinerna härliga att dricka på den yppiga frukten som balanseras av syra och sälta, men ännu härligare med lite ålder då mineraltonerna får fördjupade uttryck.
Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. Sedan ett par år har Dominique lämnat över ansvaret för driften i Julien Altabers och Carole Schwabs varma händer, och framtiden ser ljus ut.
‘La Plante Chassey’ kommer från en gammal vinmark om knappt en hektar i Mercurey, som varit i familjen Derains ägo sedan flera generationer. Stockarna är planterade strax efter förra sekelskiftet, och alltså över 110 år gamla. Intressant nog är 15-20 % av druvorna pinot gris, eller "beurot" som den kallas i Bourgogne - ett resultat av samplantering som var så vanligt förr i tiden. Resten är ‘pinot fin’, ett äldre urval av pinot noir. De hela druvklasarna fick en lätt fottrampning för att frigöra must, och sedan startade jäsningen spontant. Macerationen varade i knappt två veckor. Efter pressning fick vinet mogna under sju månader i äldre fat, och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. La Plante Chassey är det mest eleganta av Derains röda och bjuder i årgång 2018 på mogen frukt och fin fräschör. Dricks med behag både ungt, halvvägs och mer utvecklat.
Sedan 2002 driver Cyril Fhal sin domän Clos du Rouge Gorge i Latour-de-France. Byn ligger precis vid den forna gränsen mellan Frankrike och kungariket Aragon (Katalonien). Omgivningarna anses ha några av de bästa vinmarkerna i Roussillon, med en jordmån som präglas av schist och gnejs. Ända från starten har Cyril jobbat med ekologiska och biodynamiska metoder, så pass skickligt att de andra odlarna i byn anammat hans sätt att arbeta. Druvsorterna är de med längst historia området, nämligen macabeu, carignan blanc och noir samt grenache noir. Stilen på Cyrils viner är ren, mineraldriven och klassiskt balanserad utan tyngande alkohol.
’Vieilles Vignes’ med fyra femtedelar carignan och resten grenache är det mer strukturerade och komplexa av Cyrils röda viner. De hela druvklasarna fick jäsa spontant med tio dagars urlakning och fottrampning i slutet. Efter pressning mognade vinet tolv månader i använda 500-litersfat (Stockinger) samt barriques och större ekliggare (‘foudre’). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Mörkare toner i frukten, större djup och samtidigt en mineraldriven fräschör. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”. Vieilles Vignes utvecklas dessutom påtagligt bra med lagring!
Den här lådan bjuder på tre viner från vårt favoritområde Jura. Alldeles i linje med fördelningen av planteringar i området vankas det två fylligare vita och ett lättare rött. Alla tre vinerna är odlade med ekologiska metoder och dessutom framställda helt utan tillsatser.
Beställ från SystembolagetFamiljen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som ligger under en slöja av jäst, så kallat ”flor”. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.
François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde endast lite vin till familjen. Idag arbetar François med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att med tiden göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.
Mémé Marie är en cuvée av chardonnay och savagnin i proportionerna 85/15. Marken ligger i byn Lavigny och består av 0,7 hektar 40-åriga rankor som växer i en jordmån av grå och vit märgel. Vinet jäste av egen kraft i rostfri ståltank - chardonnay med upptoppning ("ouillé") och savagnin med tre månader under en slöja av flor ("sous voile"). Därefter blandades komponenterna för vidare lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.
Buchot har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att göra vin helt utan tillsatser. Hans vinmarker omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna "sous voile" - det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Men han gör även viner i stilen "ouillé" (alltså upptoppade fat, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot noir, samt Vin de Paille och Macvin.
Terroir du Bry 2016 är ett långlagrat vitt av chardonnay som växer i norra utkanten av byn Maynal. Jordmånen är den typiska för Jura, med lera, kalk och grå märgel. Vinet jäste av egen kraft i äldre fat och lagrades i tre år under ett täcke av flor ("sous voile") Buteljeringen gjordes utan tillsatser, med en lätt filtrering.
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva de senaste årens ofta magra skördar. Hennes egna marker ligger i Arbois’ bästa vingårdslägen som En Curon, La Mailloche, Les Nouvelles och Les Corvées. Här odlar hon alla områdets fem framstående druvsorter: chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau och pinot noir.
Zerlina 2018 är en blandning av pinot noir och trousseau från lieu-dit 'En Curon' - en berömd västersluttning strax norr om staden Arbois. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank, med flera månaders urlakning helt utan aktiv extraktion (så kallad "infusion"). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Det här är vår skiss till det mysiga lilla nyårsfirandet. Skimrande elegant blanc de blancs till förrätten, och kanske blir det en skvätt kvar till tolvslaget? Lite fylligare chardonnay till fina fisken och ett stiligt rött från Sicilien till huvudrätten.
Beställ från SystembolagetAurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort imponerande insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d'Épernay. Vinrankornas hälsa kommer i första hand - att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.
Blanc de Blancs Brut Nature är framställd av ren chardonnay från Chavot och Épernay. Basvinerna jäste spontant i äldre bourgognefat eller foudres, och vilade sex månader på jästfällningen med regelbunden omrörning. Ungefär en femtedel av vinet gick igenom malolaktisk omvandling. Den aktuella versionen är baserad på årgång 2018 med hälften reservvin från åren innan, och degorgerad i juli 2020 utan dosage. En torr och frisk champagne med snygg balans och härligt mineraldjup - perfekt som apéritif!
I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen gjorde sig fria och skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.
La Châtelaine 2018 är ett vitt vin framställt av chardonnay från familjen Montanets egna marker i Vézelay. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och legat sju månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett rent och fruktigt vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan något år. Vinet håller bra i upp till en vecka efter öppning.
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.
Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.
Lamoresca Rosso är en blandning av frappato, nero d’avola och grenache i proportionerna 50/30/20 från de äldre stockarna samt ett urval av de bästa druvorna. Musten jäste spontant i öppna plastkar med en månads maceration, och mognade sedan ett år i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem några dygn i öppen flaska.
Det här är vår idé om en nyårsafton med flera runt bordet. Mineraldriven pinotchampagne till förrätten och fruktig pet’nat till tolvslaget. Sylvass sylvaner till firren och klunkvänlig beaujolais till mellansnacket. Maffig montepulciano till huvudrätten och sött guld från franska södern till mandelkakan!
Beställ från SystembolagetOlivier Horiot huserar i byn Les Riceys. Han tog över från pappa Serge i början av 2000-talet och gjorde då sina första egna viner. Den avgjort mest planterade druvsorten är pinot noir, som kompletteras med resten av områdets sju auktoriserade sorter. Hela produktionen från jord till flaska är certifierat ekologisk (AB) och biodynamisk (Biodyvin). Druvorna blir till ett flertal champagner, i stort sett alla utan dosage, som ändå är rika och fylliga i frukten men alltid har en mineraldriven fräschör som Olivier menar har sitt ursprung i marken.
Den aktuella versionen av Métisse kommer från sex olika lägen i Les Riceys och är baserad på årgång 2016. Druvorna är 80% pinot noir och resten pinot blanc. Basvinerna fick jäsa spontant i använda fat med ett år på jästfällningen. Ungefär en femtedel av cuvéen utgörs av ‘réserve perpetuelle’ som påbörjades 2006. Vinet buteljerades 17-09-12 med tillsats av koncentrerad druvmust, och degorgerades utan dosage 19-07-23. Nu sjutton månader senare är Métisse lagom utvecklad att dricka under de kommande helgerna!
Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är Loires mesta specialister på att göra rena och eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som går under beteckningen 'pétillant naturel' - av fransoserna kärleksfullt förkortat till 'pet'nat'.
Pet'Sec Blanc är en ren och fruktig 'pétillant naturel' av druvsorterna chenin blanc, menu pineau och chardonnay. Druvorna är ekologiskt odlade och kommer från delområdet Cher i centrala Touraine, vars jordmån består av avlagringar från floden Loire med lera och flinta (silex).
Framställningssättet kallas "méthode ancestrale". Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades sedan innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket av kolsyra blivit tillräckligt högt och lämnade kvar 15 g/l restsötma. Ett halvår senare degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen.
Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, en druvsort som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main.
Sylvaner 'Steinterrassen Muschelkalk' lånar druvsortens franska stavning med en diskret stilistisk blinkning till Alsace och Bourgogne. Druvorna kommer från Kalbenstein, Stefans främsta egna vinmark i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda fat och buteljerades utan filtrering med en minimal dos tillsatt svavel. Det är ett vin med förbluffande låg alkohol samtidigt som det har seriös koncentration och mogen syra, med en aning kalkig textur. Nästan som att dricka källvatten!
För första gången har Julie Balagny gjort ett vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Markerna har en mindre andel granit och är mestadels sandig jord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska under omställning till Ecocert. Dels handlar det om beaujolais-villages från Chânes, dels om en andel Saint-Amour. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blir enklare att börja med en enda cuvée av inköpt frukt. Den här cuvéen är buteljerad som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så hämtas namnet från en sång!
I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Dricks lätt som en plätt, med eller utan mat, samma kväll som flaskan öppnats.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
Rosso Damigiana är ett färgstarkt och kraftfullt rött framställt av druvsorten montepulciano. Frukten kommer från marken Vigna San Desiderio, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant i öppna ekståndare med tio dygns skalkontakt. Efter pressning fick det mogna ett halvår i 54-liters damejeanner, med ett par omdragningar i takt med månens faser. Buteljeringen gjordes i mars, med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan som gett en aning av koldioxid. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller tills nästa kväll.
Domaine de Rancy är baserade i Latour-de-France. Egendomen grundades redan på 1920-talet och drivs idag av Jean-Hubert Verdaguer och hans hustru Brigitte. Jean-Huberts far och farfar såg till att fylla källarens vinklar och vrår med viner i fat av varierande storlekar - viner som idag kan ta oss långt tillbaka i historien. Odlingarna sköts sedan länge med ekologiska metoder, och domänen är numera även formellt certifierad. Den huvudsakliga ingrediensen i Rancys tolkning av rivesaltes är macabeu från deras många små parceller med sekelgamla stockar. Ibland kompletteras macabeu av en liten andel grenache noir.
Druvorna handskördas vid full mognad, pressas direkt och jäser spontant i rostfria ståltankar under 10-15 dygn. När restsötman hittat sin rätta balans stoppas jäsningen med ren druvsprit - alkoholhalten förstärks då till 16-18 procent. Därefter får vinet utvecklas i stora gamla fat, med påverkan av såväl syre som värme. Lagringstiden ligger på drygt fem år i snitt för det soleralagrade vinet utan årgångsbeteckning (Le Temps d’un Oubli). Med sin balanserade sötma är vinet lika underbart att dricka till blåmögel eller mandelkaka som solo!
Årets tredje och sista speciallåda bjuder på sex alldeles artistiska viner. En champagne, ett vitt och fyra röda – samtliga sex fria från tillsatt svavel!
Beställ från SystembolagetAurélien Laherte tog över driften av familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort imponerande insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning. Vinrankornas hälsa kommer i första hand - att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.
Nature de Craie är en ny cuvée av ren chardonnay från familjens marker i byarna Vertus och Voipreux i södra Côte des Blancs. I båda fallen handlar det om sydöstlägen vid foten av sluttningen, med lätta jordar av fin lera och silt på berggrund av porös krita.
All frukt kommer från skörden 2018. Efter pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i två äldre barriques. Vinet vilade sedan sju månader på jästfällningen med regelbunden omrörning och full malolaktisk omvandling. De 600 flaskorna låg femton månader 'sur lattes' och degorgerades i juli 2020 utan dosage (Brut Nature). Inga tillsatser av svavel användes i något steg av framställningen. Som synes är Nature de Craie en alldeles ung blanc de blancs, men redan så inbjudande och uttrycksfull.
Redan vid arton års ålder tog Bruno Schueller över ansvaret för den här gamla familjeegendomen som startats av hans far Gérard på 1960-talet, och som drivits med ekologiska metoder ända sedan 1970-talet. Gården är baserad i den högt belägna byn Husseren-les-Châteaux, knappa tio kilometer sydväst om Colmar.
Schueller odlar närmare tio hektar - däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé, samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också huvudsakligen är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får ett lyft av höga toner i aromatik och syra.
Bruno är kreativ och öppensinnad. Beroende på årgångens karaktär och druvornas egenskaper väljer han om han ska låta de vita vinerna få macerera med skalen, om det ska bli mousserande vin, eller om han ska låta bli att toppa upp faten för att framkalla en slöja av flor. Kanske mest berömd är han för sina intensiva, viktlösa, karaktärsfullt parfymerade röda viner av pinot noir. Hans hantverk drivs av en djupgående artistisk frihet.
Pinot Gris Réserve 2014 kommer från lägen i Husseren-les-Châteaux och Eguisheim. Stockarna var vid skördetillfället 34 år gamla, och växer i sandiga jordar med kalkrik lera. De hela druvklasarna pressades direkt efter skörd, sedan jäste vinet av egen kraft med och ett års lagring på jästfällningen i en gammal ekliggare av den typ som är traditionell i Alsace. Schuellers viner genomgår aldrig klarning eller filtrering, och ser inga som helst tillsatser på vägen från ranka till flaska. Det aktuella vinet har lagrats i Brunos källare sedan buteljering.
Steg för steg har Renaud Bruyère och Adéline Houillon byggt upp sin egen familjedomän i Pupillin. Idag brukar de fem hektar i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. Från början, 2007 och flera år framåt, gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset där det finns fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.
Arbois-Pupillin Ploussard ‘En Aspis 4ème feuille’ kommer från lieu-dit 'En Aspis' i Pupillin. Det här är ett västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från perioderna Trias och Lias. En Aspis är en delvis ung vinmark med rankor planterade 2015, som alltså i säsongen 2018 bar löv för fjärde året i rad ("4ème feuille"). Det aktuella vinet är alltså ett annat än den ‘En Aspis’ 2018 som vi tidigare sålt.
Efter skörden avstjälkades druvorna på traditionellt Jura-vis för hand över en perforerad skärm ("au crible"). De hela bären jäste sedan spontant i sluten rostfri ståltank med 30 dagars maceration under naturligt bildad koldioxid ("sémi-carbonique"). När skalmassan pressats fick vinet mogna färdigt i tank. Renaud och Adéline använder aldrig klarning eller filtrering och vinerna ser heller inga tillsatser på sin väg till flaska.
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Alltså köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig ytterligare ett antal parceller och kunde göra fler cuvéer.
Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar. Hennes egna marker ligger i Arbois’ berömda vingårdslägen som En Curon, La Mailloche, Les Nouvelles och Les Corvées. Här odlar hon alla områdets fem framstående druvsorter: chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau och pinot noir.
Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder, och Alice har nått långt i att skapa en biologisk mångfald och levande jordar. Vinerna jäser vanligen i tankar av glasfiber och rostfritt stål, ibland på skalen även med gröna druvsorter, men alltid vid källarens egen temperatur. De flesta av domänvinerna är dessutom singulära uttryck för en enda mark.
Commendatore 2018 är en cuvée av trousseau från 55-åriga stockar i lieu-dit 'Les Corvées' utanför Arbois. Jordmånen där består av kalkmärgel från Jura-perioden, kalksten och sand. Efter skörden avstjälkades druvorna för hand, sedan fick de hela oskadade bären jäsa spontant i sluten glasfibertank med åtta månaders skalmaceration, helt utan aktiv extraktion. Vinet buteljerades i juli 2019 utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser i varje steg av framställningen.
Daniel Sage gör vin i Riotord (Haute-Loire) nära gränsen till Ardèche. Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon, där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många av dem man idag kan hitta i vår portfölj.
Daniels viner är kända för direktpress av blå druvor. Vidare görs viner där en del av musten är resultatet av direktpress, plus en del hela druvor som får flyta omkring och laka ur i musten. Daniel kallar metoden för "flottation".
Daniel Sages uttrycksfulla etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars arbeten var starkt inspirerade av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.
Abreuver ses sillons 2018 är en ren gamay från egna marker i Bogy. De är högt belägna på platån ovanför högra stranden av floden Rhône, och ingår i området som har samlingsnamnet Saint-Josèph. Jordmånen är vittrad granit och tyngre lera. Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser i något steg.
Det var 2013 som Fabrice Monnin och hans hustru Momoko bestämde sig för att lämna sin vinbar i Besançon och flytta till Padern för att ta över driften av den gamla egendomen Mazière. Deras första skörd och årgång blev 2013. De hade ingen större erfarenhet av att göra vin, men Fabrice hade varit med och gjort lite vin i Jura, och genom åren hade de skaffat sig inspirerande förebilder och läromästare som Pierre Overnoy, Jean-Pierre Robinot, Claude Courtois, Bruno Schueller och Jeff Coutelou.
Källaren är uråldrig och helt primitiv - här finns till exempel ingen elektricitet. Utrustningen består av en antik handdriven korgpress, samt gamla bourgognefat, barriques, demi-muids och damejeanner. Vinerna får utvecklas långsamt och under lång tid. Fatlagringstiderna varar i två till tre år - ibland mer, och ibland utan upptoppning, alltså ”sous voile”. Oxidativa toner (”rancio”) uppmuntras och ingår i stilen. Ibland finns också toner av gammal fatlagrad druvsprit. De långa lagringstiderna gör att vinerna fäller ut sina färgämnen och tanniner samtidigt som mineralsältan blir mer framträdande.
Vin de France 'C15' kommer från urgamla samplanteringar med mestadels carignan, plus en mångfald andra druvsorter: lledoner pelut, grenache noir/gris/blanc, macabeu, aramon, morrastel (graciano), raisin fraise (isabella), alicante bouschet, bourboulenc med flera. Många av stockarna är över 100 år gamla.Marken heter Le Clot d’Estan och har ett intensivt avtryck av kalkstenen. De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant mognade i gamla bourgognefat under två års tid. Buteljeringen gjordes direkt från faten via gravitation - givetvis utan klarning eller filtrering och utan tillsatser.
Äntligen en ny tro från Jeff!
Jean-François Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.
Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt!
Det är andra gången vi presenterar ett trepack, här med tre röda som snyggt ringar in vad Jeff står för.
Beställ från SystembolagetCinsault från Jeffs marker i Puimisson. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.
Syrah (40%) grenache (40%) och mourvèdre (20%). Frukten kommer från markerna Segrairals och Sainte Suzanne utanför byn Puimisson, där rankorna växer i en jordmån av kalkrik lera.
Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.
Merlot, mourvèdre och syrah från Jeffs marker i Puimisson. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.
Den här lådan innehåller tre lite vildare bubbel av 100% vindruvor, utan tillsatser!
Ett av dem är ”pet’nat” – dvs att den första jäsningen avslutades i flaskan – och de två andra är framställda med en variant av traditionell metod, där det stilla vinet blandades med ojäst druvmust för att kicka igång en andra jäsning i flaska.
Beställ från SystembolagetDen lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.
Terbianc är ett bubbel av trebbiano från 85-åriga stockar. Vinet jäste spontant i ståltank med fyra dagars skalmaceration. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en addition av ojäst druvmust för andra jäsning i flaska. Därefter vilade vinet åtta månader på jästfällningen innan degorgering utan dosage. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
BAKA är ett projekt av Stéphane Planche (vinhandlare i Jura), Charles Dagand, Stephane Morin och Jean-Marc Brignot. Vinerna är framställda av inköpt frukt som vännerna skördat själva i olika områden.
Mauzac Pet'nat är gjord av druvsorten mauzac från byn Castelreng i området Limoux. Druvorna skördades 14 september och pressades direkt för att sedan börja jäsa spontant i tank. Vinet buteljerades 7 oktober med 25 g/l restsocker som fick jäsa ut och skapa en fin mousse. I början av november degorgerades flaskorna och fick en ny kronkapsyl. Inga tillsatser i något steg!
Dricks bäst inom någon timme från att flaskan öppnats.
Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéen Anne, Françoise & Josèph.
2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre - fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire(4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.
De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som 'Groll’n’Roll' och 'Roc Cab'.
Brutal Babass är en "pet'nat" av chenin blanc från gamla rankor planterade 1957. Druvorna kommer från skördarna 2016 och 2017. Basvinet från 2016 jäste spontant i gamla fat och låg på sin jästfällning tills nästa skörd, då det blandades med jäsande must från årgång 2017 inför avslutande jäsning i flaska. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Vin & Natur 45 balanserar ett friskt bubbel med ett stilla vitt och fyra röda – två franska och två italienska. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetFamiljen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.
Crémant d'Alsace är blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2016 och 2017. Jordmånen är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2016 fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från nästa års skörd. Efter ett år degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).
Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France (Domaine de Rancy) som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.
La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med läskande mineral och en behagligt låg alkohol. Håller bra i några dygn efter öppning.
Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.
Exspectatia är Christians mellersta buteljering av gamay. Druvorna kommer från 60-åriga stockar runt gården i Lantignié, ett nordostläge på 400-meters höjd. Hela klasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée tänkt för lagring, som består av fyra femtedelar pressmust samt resten självrunnen must. Efter pressning i traditionell korgpress fick vinet jäsa ut och mogna sju månader i äldre 500-litersfat och tank innan det buteljerades i april 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin hos Ducroux!
Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.
‘Flonflons’ är framställt av mestadels syrah med en mindre andel grenache. Samtliga druvor avstjälkades innan de fick inleda sin jäsning av egen kraft i stora betongtankar. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. I vanlig ordning bjuder La Roche Bussiére på generös sydfransk frukt, men samtidigt med fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller fint över något dygn i öppen flaska.
Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché.
När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.
Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner, men även den här mixen av lika delar barbera och ruché. Efter manuell avstjälkning jäste druvorna av egen kraft i tank, med två månaders passiv urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. “68” serveras friskt på Consorzio i Torino, den mysiga restaurangen som drivs av Nadias make. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Sedan 2014 driver Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer den biodynamiska gården Cascina Val Liberata i byn Villamiroglio (norra Monferrato). Egendomen ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.
Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” – ett ord med ursprung i italienska ”cenere” (som betyder aska). Detta eftersom druvorna gärna får en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.
Cenerina är ett rött vin av slarina med klockren piemontesisk adress och ekologisk certifiering. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank. Efter pressning fick vinet jäsa klart och mogna under ett halvår i tank av betong. Det buteljerades med en minimal dos vulkaniskt svavel, och med sin återhållsamma alkohol dricks det fint till det mesta av antipasti och primi piatti. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Den här lådan bjuder på tre härliga röda från Anjou-Saumur. Två av dem har gamla favoriterna Sébastien Dervieux (”Babass”) och Jérôme Lambert som avsändare, medan det tredje vinet – förutom att smaka kalas – får bli vår introduktion till en spännande vinpersonlighet: Vincent Wallard. Alla tre vinerna är framställda helt utan tillsatser.
Beställ från SystembolagetJérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Förutom chenin blanc odlar Jérôme grolleau och cabernet franc på lättare sandjordar som ger finess och tidig drickbarhet, men även de här attraktivt parfymerade rödvinerna har en tydlig struktur och utvecklas positivt över tid. Alla Lamberts viner består enbart av druvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. "Soufrer, n'est pas jouer", som hans motto lyder.
Le Zudefruit är ren grolleau från Rablay-sur-Layon i Anjou, och en mark som består av sand och silt (ett mellanting mellan sand och lera). Druvornas egna jäststammar såg till att jäsningen förlöpte utan problem, och efter pressning följde åtta månaders lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Frisk syra och klarröd frukt är melodin här!
Vincent Wallard är en äventyrlig profil på den progressiva vinscenen. Han var med om att grunda Terroirs Wine Bar - en av de första vinbarerna i London med fokus på naturliga viner. Under perioden 2005 till 2011 bodde han i Argentina, och i mars 2011 gjorde han sina första viner av inköpta ekologiska druvor av malbec från Maipú i Mendoza.
Efterhand sökte sig Vincent vidare mot kalkrika marker på hög höjd i Gualtallary. De här vinerna görs i ett samarbete med kompanjonen Emile Hérédia och buteljeras under etiketten "Quatro Manos". Vid sidan av vinmakandet startade han 2013 upp en liten import av småskaliga hantverksviner från Chile och Argentina till Europa.
2015 flyttade Wallard hem till Frankrike och slog sig ner som négociant i byn Chouzé-sur-Loire. Här gör han vin av inköpt frukt från bönder som delar hans ideal, både i närområdet - Saumur och Chinon - samt lite längre bort. Druvsorterna han arbetar med är främst chenin blanc och cabernet franc, samt grolleau och gamay. Wallards viner är framställda helt utan tillsatser i stilar som är lika komplexa som drickvänliga.
Tonton Rouge 2015 är framställt av ekologisk cabernet franc från Le Puy-Notre-Dame, och buteljerat som Vin de France. Det här är den högsta delen av Saumur, som har en mager jordmån av lera och flinta på kalkstensgrund från Jura-perioden. Efter skörden avstjälkades druvorna för hand. De hela bären fick sedan jäsa spontant i tank (det var tre separata jäsningar, delvis “macération carbonique” - cirka 60/40). Efter pressning och assemblage fick vinet mogna sexton månader i äldre barriques (6-8 år gamla). Buteljeringen gjordes för hand via gravitation. Nu fem år från skörd har vinet hunnit skaffa sig en härlig utveckling och drickbarhet!
Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.
2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre - fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Chanzeaux (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.
De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som 'Groll’n’Roll' och 'Roc Cab'.
Roc Cab är ren cabernet franc från vinmarken utanför byn Chanzeaux, där rankorna växer i lerig schistjord. Vinet fick jäsa av egen kraft i tank, och buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ungt och kaxigt rött som dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Den här lådan innehåller tre italienska viner med maceration av gröna druvsorter.
Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i stora delar av Italien några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.
Våra första två lådor på tema ”orange” tog slut i ett nafs. Därför har vi nu satt ihop ännu ett mixat 3-pack. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.
Beställ från SystembolagetDen lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.
Bora Lunga är ett stilla orange av den lokala druvsorten spergola, plus en tiondel moscato giallo. Vinet jäste spontant i ståltank med tre dagars skalmaceration och tolv månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché.
Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med några viner från nyplantering eller inköpt frukt, inte minst det här charmiga vinet av druvsorterna cortese, chardonnay och moscato giallo.
Druvorna jäste av egen kraft i tank med fyra dygns urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.
Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.
Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel. Med sina lätt orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller ett par dygn i öppen flaska.
Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling med biodynamiska metoder sedan 1992.
Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är bara en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.
Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet till många års fortsatt liv på flaska. Inga viner klarnas eller filtreras, och en minimal dos svavel tillsätts först innan buteljering.
Växtsäsongen 2019 i Bourgogne hade en hel del problem med vårfrost som begränsade kvantiteterna men generellt sett gav desto högre kvalitet. Mâcon-Villages är det första smakprovet från Valette på den lovande årgången, och en härligt givande vit bourgogne!
Beställ från SystembolagetChardonnay från knappt tre hektar med yngre stockar (15-20 år) i La Salle och hembyn Chaintré, vars jordar består av kalkrik lera och silt. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.
Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter fick musten sedimentera ett dygn i tank innan omdragning. Jäsningen startade sedan av egen kraft och fortgick i sakta mak i den svala källaren med elva månaders lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes i juli 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Vinet dricks redan fint men kan också lagras i åtskilliga år.
Serveras inte alltför kallt, gärna i större glas, och får gärna vända i en karaff strax innan. Klarar utan problem något dygn i öppen flaska.
Den här lådan bjuder på tre röda åt det lättare hållet – alla tre framställda helt utan tillsatser. Den eleganta doldisdruvan pineau d’aunis får sällskap av mognande Alsace-pinot samt en lite fylligare blandning av grenache/syrah.
Beställ från SystembolagetRenaud Guettier odlar sex hektar i Jasnières och Coteaux du Loir. Hans marker är mestadels planterade med pineau d’aunis och chenin blanc. Renaud är ekologiskt certifierad och sköter det mesta själv och för hand. Han var dessutom den första odlaren i Coteaux du Loir att plöja sina vinmarker med häst. I källaren arbetar Renaud strikt utan tillsatser och litar på att lång élevage ska ge vinerna stabilitet och karaktär.
Pineau d'aunis förekommer i stort sett bara utmed Loir - ett biflöde till floden Loire och samtidigt den nordligaste delen av regionen Loire. Druvsorten är känd för sin sjungande syra åt lingonhållet och en lätt pepprig/kryddig karaktär med tydlig mineralsälta. "Adonis" kommer från marker med kiselrik lera och flinta. Efter skörd avstälkades druvorna och trycktes till försiktigt innan jäsningen startade av egen kraft i tank. Efter pressning fick vinet mogna ett år i äldre fat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det har en underbar precision i aromatiken och håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Jean-François Ginglinger håller hus i byn Pfaffenheim i centrala Alsace. Här odlar han 6,5 hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med marina fossil. 2015 började Jean-François använda sig av hästar för att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, uppmuntra biologisk aktivitet i jorden, och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden. Jordbruket är ekologiskt och biodynamiskt certifierat.
Pinot Noir 'Sand' 2016 kommer från Ginglingers marker i Pfaffenheim, som har en komplex jordmån av gul kalksten och sandsten. Vinet jäste av egen kraft och fick mogna ett år i en gammal foudre. Inga tillsatser har använts på vägen till flaska. Det här är en pinot som vid fyra års ålder hunnit få fina mognadstoner. Dricks inom kort efter att flaskan öppnats och gärna i ett enda svep!
Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.
Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är en mix av grenache och syrah, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats, men håller också till nästa kväll.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med certifiering.
Beställ från Systembolaget
LitrÒ Rosso är framställt av sangiovese från sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste musten spontant i glasfibertank med sex dygns maceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser, i glasklar literflaska och under kronkapsyl. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.
Förutom de egna markerna köper man sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med ekologiska metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under etiketten Famille Dutraive – ett klart rimligt namn eftersom såväl sonen Justin som dottern Ophélie är starkt engagerade i arbetet!
2019 avtecknar sig som en exceptionellt lyckad årgång i Beaujolais. De aktuella vinerna visade sig väldigt fint redan i november 2019 när vi besökte gården och provade från tankar och fat.
– Alla jäsningar är avslutade, skrockar Jean-Louis Dutraive. 2019 är mer… glou-glou… hahahahaha! En god årgång för den här typen av vin. Jag föredrar alltid ett lättare vin!
Fler beskrivningar finner du i vår årgångsrapport från Bourgogne och Beaujolais.
Beställ från SystembolagetGamay från lieu-dit "Les Perelles" i AOC Chénas. Frukten är inköpt från ekologisk odling.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2019 är en exceptionellt lyckad årgång som kombinerar fin tidig drickbarhet med rejäl lagringspotential. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Gamay från lieu-dit "Clos du Chapitre" i AOC Chénas. Frukten är inköpt från ekologisk odling.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2019 är en exceptionellt lyckad årgång som kombinerar fin tidig drickbarhet med rejäl lagringspotential. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Gamay från lieu-dit "Les Deduits" i AOC Fleurie. Frukten är inköpt från ekologisk odling.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2019 är en exceptionellt lyckad årgång som kombinerar fin tidig drickbarhet med rejäl lagringspotential. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Raphaël Bérêche tog över ansvaret för familjens egendom 2005. Markerna ligger utspridda från Festigny i Vallée de la Marne, via Trepail i östra Montagne de Reims till Ormes i Petite Montagne och inte minst hembyn Ludes strax söder om Reims. Allt som allt äger man 9,5 hektar uppdelat på 21 parceller med skiftande jordmåner.
Rankorna i familjens vinmarker har tidigare varit besprutade med syntetiska produkter, men sedan mitten av 2000-talet låter man ogräset växa, plöjer jorden och använder biodynamiska metoder i sitt jordbruk. Raphaëls far Jean-Pierre och bror Vincent är med och delar arbetet i både marker och källare.
I källaren får musten jäsa av egen kraft till långt in på vintern. Källaren i Ludes blir aldrig varmare än åtta grader under denna period, så äppelsyran i vinerna är alltid närvarande. De olika markerna vinifieras var för sig i medelstora fat, som bidrar till husets stil med skickligt inarbetade fattoner. Förutom i signaturvinet Brut Réserve buteljeras de olika ursprungen separat.
Det här är första gången vi släpper ett mixat trepack med vingårdsviner från Bérêche!
Beställ från SystembolagetChardonnay från lieu-dits 'Les Beaux Regards' och 'Les Clos' (sammantaget 0,45 ha) i byn Ludes, Montagne de Reims. Parcellerna ligger mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Jordmånen är lätta finkorniga leror med kalksten och flinta. Stockarna är planterade 1902 och 1970 med massalt urval.
Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i februari 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).
Meunier från lieu-dits 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners' (sammantaget 0,45 ha) i byn Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne. Bägge norrlägen på cirka 200 meters höjd med 35% sluttning. Jordmånen är djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan. Stockarna är planterade 1969 med massalt urval.
Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i november 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut).
Pinot noir från lieu-dit 'Les Sablons' (0,40 ha) i byn, Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims. Les Sablons är ett norrläge på 180 meters höjd med 22% lutning. Marken har ett tunt jordlager ovanpå kritgrunden, en intensivt kalkrik jord med sand ("sable") på ytan.
Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i januari 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).
Vin & Natur 44 balanserar två lätta friska vita – och ett mer färgrikt vitt som fått något dygns skalkontakt – med tre drickvänliga röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetMathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig sedan till vinmakare i Bourgogne, och startade sin verksamhet i centrala Savoie strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse och mondeuse, samt lite gamay. Metoderna är ekologiska med färdig certifiering 2020.
Terroir de Saint-Alban är en mix av de lokala druvsorterna jacquère och altesse från ett varmt söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde i nordöstra utkanten av Chambéry. Jorden består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Vinet jäste av egen kraft i tank och fat med full malolaktisk omvandling. Det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser - för Mathieu är jästfällningen en viktig del av vinets uttryck. Känslan är ren, sval och läskande med en kalkig textur. Håller till nästa kväll i öppen flaska.
I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen gjorde sig fria och skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.
Melon är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt en del inköpta druvor från en ekologisk odlare i Pays Nantais. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dygn efter öppning.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks allra bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.
Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. La Reboule är gjort av merlot med en mindre andel grenache, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.
Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.
Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen. 2019 är framställd helt utan tillsatser.
Cante Renard är ett förtjusande rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär parerade av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
‘Varetúo’ är det lokala namnet på tempranillo. Rankorna är planterade 1996 och står i steniga schistjordar cirka 1300 meter över havet. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under ett år i äldre ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering, men vinet kan ändå ha en liten fällning i flaskan. Därför är det vettigt att låta vinet stå upp någon timme innan servering så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i ett par år - serveras bäst vid 15 grader.
När man färdas från Langhe österut mot Monferrato Astigiana är det lite som att resa tillbaks i tiden. Här, i den lilla byn Scurzolengo, ligger Cascina Tavijn. Sedan 1908 har familjen Verrua drivit blandat jordbruk där hasselnötterna spelat en viktig roll. Förr i tiden såldes vindruvorna till det lokala kooperativet, men efter millennieskiftet började man buteljera själva. Sedan mer än tio år är det Nadia Verrua som leder verksamheten med hjälp av föräldrarna Maria Teresa och Ottavio (“Tavijn”).
Verrua brukar idag ca elva hektar, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché. Närmast bortglömda lokala sorter som slarina har också fått plats.
När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.
2011 föddes en vild barbera som blev refuserad av Asti DOC. Nadia döpte vinet till “Bandita Denominata” och gav det en slående etikett som med tiden blivit ikonisk. Sedan 2014 arbetar Nadia utan tillsatser, vilket lett till friare och emellanåt ostyrigare uttryck. Förra året skaffade Nadia en kall källare i en grannfastighet där flaskorna kan finna sin balans på ett naturligt sätt.
Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med några viner från nyplantering eller inköpt frukt. När vi besökte gården i november 2019 upplevde vi en obändig energi och en lovande utveckling som vi gärna vill vara med om att följa framöver. Verrua är också några av de härligaste människor man kan vilja arbeta med som importör!
Beställ från SystembolagetGrignolino från branta sluttningar utanför byn Scurzolengo, med jordmån av sand och kalkrik lera. Jordbruket är sedan länge ekologiskt med biodynamiska metoder. Efter skörd avstjälkades druvorna och lades hela och oskadade i en sluten tank. Jäsningen startade spontant med en en mindre andel mosade druvor i botten ("semi-carbonique"). Urlakningen varade i två månader utan aktiv extraktion. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2 efter malo. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Ottavio har fått sitt namn efter Nadias pappa.
Ruché från branta sluttningar utanför byn Scurzolengo, med jordmån av sand och kalkrik lera. Jordbruket är sedan länge ekologiskt med biodynamiska metoder. Efter skörd avstjälkades druvorna och lades hela och oskadade i en sluten tank. Jäsningen startade spontant med en en mindre andel mosade druvor i botten ("semi-carbonique"). Urlakningen varade i två månader utan aktiv extraktion. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2 efter malo. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Teresa har fått sitt namn efter Nadias mamma Maria Teresa.
Barbera från 40-åriga rankor från branta sluttningar utanför byn Scurzolengo, där jordarna består av sand och kalkrik lera. Jordbruket är sedan länge ekologiskt med biodynamiska metoder. Efter skörd avstjälkades druvorna och lades hela och oskadade i en sluten tank. Jäsningen startade spontant med en en mindre andel mosade druvor i botten ("semi-carbonique"). Urlakningen varade i två månader utan aktiv extraktion. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2 efter malo. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Bandita fick sitt namn i årgång 2011, då Nadias barbera fick avslag av Asti DOC. Etiketten har med tiden blivit ikonisk.
I västra Steiermark lever och verkar Franz och Christine Strohmeier. Deras vinmark i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och deras familjegård har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeiers har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa vinerna görs både som stilla och lätt mousserande (”frizzante”).
Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har paret fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.
Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.
Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi. Vi är oerhört glada att äntligen få representera vår vinbonde nummer ett i Österrike!
Beställ från SystembolagetMousserande rosé av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2019. Jordbruket är biodynamiskt med certifiering via Austria Bio Garantie.
Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen. Vinet jäste sedan spontant i tank med full malolaktisk omvandling. Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering. Vid buteljeringen tillsattes biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst innan andra jäsning i flaska (till 2,5 bar, alltså ett ganska måttligt tryck eller vad italienarna kallar "frizzante"). Efter degorgering förslöts flaskorna med nya kronkapsyler.
Schilcher Frizzante är helt originellt, karaktärsfullt och avväpnande charmigt! Avsluta gärna flaskan inom ett par timmar efter att den öppnats.
Stilla vitt vin av de flesta druvsorter som finns planterade hos Strohmeier. Namnet syftar på jordmånen av glimmerskiffer ("Katzensilber", eller som vi säger: kattguld). Frukten kommer från den första skördeomgången i alla vinmarker. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och ett halvårs lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes relativt tidigt utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Rött vin av zweigelt och blauer wildbacher. Vinmarken ligger på 500 meters höjd i Bad Gams och har en jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank med tre veckors maceration. Sedan mognade vinet under nio månader i använda ekfat (500/600 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i flera områden några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.
Vår första låda på tema ”orange” tog slut i ett nafs. Därför satte vi ihop ännu ett mixat 3-pack som nog även det kan funka både som inkörsport och fördjupning. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.
Beställ från SystembolagetDomaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.
Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.
Marius et Simone är ett orange vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie. Markerna ligger på de nordöstra utlöparna av Mont Granier och består av rasmassor med kalkstensgrus från berget ovanför.
De handskördade druvklasarna fick först en kall pre-maceration under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant i amfora och tank med 20 dygns maceration. Efter pressning vilade vinet tio månader på sin jästfällning i använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Serveras lagom svalt (ca 12 grader) och håller något dygn i öppnad flaska.
Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna.
Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.
Demoiselle är en skalmacererad gewurztraminer från lieu-dit Weinberg i byn Heiligenstein, där jorden består av kalkrik lera. Vinet jäste spontant med en tredjedel hela druvor som fick macerera i fjorton dygn innan de pressades och blandades med resten av den direktpressade musten. Sedan vilade vinet i åtta månader på sin jästfällning i 500-liters fat samt en större ekliggare (foudre), då vinet fick en minimal tillsats av so2. Buteljerat i april 2020 efter lätt filtrering genom cellulosafilter.
Dricks gärna svalt (12 grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.
På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar.
Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Schueller, Barral och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.
Bianchetto 2019 är en blandning av procanico och malvasia di candia, moscato och flera andra lokala sorter. Vinet jäste spontant i använda 500-litersfat med två veckors skalmaceration och vilade sedan på sin jästfällning i cirka fem månader. fortsatt lagring. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. 2019 var enligt Clementine och Gianmarco en solig årgång som - utan avkall på fräschör - gav vinerna stor struktur och nyanserad aromatik.
Dricks gärna svalt (10-12 grader) inom någon timme från öppning.
Vin & Natur 43 presenterar ett mousserande vitt, två stilla vita med rik frukt och mineralisk fräschör, samt tre röda på en skala från saftigt till mer strukturerat. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetManuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
La Traviesa Burbujas ("bubblor") är ett vitt vin av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning får musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Efter buteljering jäser vinet färdigt i flaska och får sedan vila på sin jästfällning i ett år innan degorgering. Serveras vid 8-10 grader och dricks bäst samma dag som det öppnats.
Gården La Sénéchalière omfattar sjutton hektar vinmark. Ganska stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ofta kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordmånen består av schist som går i hela regnbågens färgskala, och odlingsmetoderna är sedan länge ekologiskt certifierade.
La Bohème är framställt av melon från stockar med 20-50 års ålder. Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge en krämigare känsla. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, men en minimal tillsats av svavel.
Smaken är frisk och samtidigt mjukt avrundad med smått sötmogen frukt och pigg mineralsälta - en muscadet som har fler användningsområden än höstens skaldjur. Öppnad flaska håller utan problem i flera dygn.
Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.
La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med en behagligt låg alkoholhalt. Håller bra i några dygn efter öppning.
Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Mer nyligen fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.
La Chaussée Rouge är ett saftigt rött som blandar lika delar cabernet franc och cabernet sauvignon från egna och angränsande marker i Soulaines-sur-Aubance, där jordarna består av schist och lera. Frosten 2019 gjorde att man behövde komplettera den egna frukten med en lika andel inköpt. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert. Vinet är spontanjäst med hela avstjälkade druvor i tank och åtta dagars maceration "semi-carbonique". Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras gärna svalt och håller ett par dygn i öppen flaska.
Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.
Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.
Egendomen hade sin storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.
Rosso della Staffa "Il Rosso” är en blandning av sangiovese, sagrantino och ciliegiolo i proportionerna 40/40/20. Druvorna jäste spontant med tio dagars maceration i gamla ekståndare (tini). Efter pressning fick vinet mogna i tankar av rostfritt stål, cement och glasfiber. Slutligen buteljerades det utan klarning, filtrering eller tillsatser. Stilen känns tidlös och traditionell med behaglig balans, och årgång 2017 har nu hunnit få precis lagom utveckling i flaska. Håller utan problem till nästa kväll.
Den här lådan innehåller tre vita från spännande områden som Savoie, Loire och inte minst – Samos!
Beställ från SystembolagetWith a little help from my friends... den femtonde juni 2019 drabbades Mathieu Apffel av en hagelstorm som förstörde 80 % av skörden. Ett tiotal vänner/vinbönder kom till hjälp och skänkte frukt eller sålde den till kompispris. Namnet "Détours" berättar om en ovanlig skörd som mer liknade en kringresande turné.
Détours 2019 är framställd av jacquère, chasselas och en liten skvätt roussanne. Frukten kommer från områdena Savoie och Jura. Odlarna, som samtliga arbetar ekologiskt, är Sylvain Liotard, Raphaël Saint-Germain, Fabrice Bouché, familjen Giachino, Brice Omont, Nicolas Ferrand, François Rousset, Pascal Quenard samt Frédéric Péricord.
Efter omgående pressning och sedimentering av musten jäste vinet av egen kraft i äldre fat och tankar av rostfritt stål, med full malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett enkelt och okomplicerat vitt som samtidigt är så gott att man gärna vill bjuda sina vänner! Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, eller senast kvällen därpå.
Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.
Fragile är en ren chenin blanc från egna marker i Soulaines-sur-Aubance, som har en jordmån av schist och lera. Jordbruksmetoderna är ekologiska med certifiering via Ecocert. Druvorna handskördades vid full mognad när färgen börjat gå över i gyllengult. Vinet är spontanjäst i använda fat med ett knappt år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i september 2019 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras vid 8-10 grader och håller flera dygn i öppen flaska.
Sous le Végetal är ett fascinerande vingårdsprojekt på den egeiska ön Samos, i regi av den grekiske vinmakaren Jason Ligas. Det har kommit till i ett nära samarbete med vinkooperativet på Samos (som organiserar 2200 småskaliga vinodlare) samt våra franska vänner Patrick Bouju från Auvergne och Culinaires i Paris.
Idén bakom Sous le Végetal är att ge autentiska uttryck för de fantastiska terrassvingårdar som klättrar utmed sidorna av Mount Karvounis. Ett omfattande arbete har lagts ner på att underhålla marker, murar och terrasser, i ett jordbruk med ekologiska metoder som närmar sig permakultur. Druvsorten är genomgående den 'muscat blanc à petits grains' vars söta viner Samos är berömd för, men som här vinifierats utan tillsatser och fått jäsa ut. Kort sagt: egeisk bergsmuscat med fokus på mineral!
Serveras vid 8-10 grader och klarar utan problem några dygn i öppen flaska.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.
Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter, bland annat altesse, mondeuse och persan, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att avstå från kemi i vingårdarna och inte tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna. Den brittiska skribenten Wink Lorch skriver i sin bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”
Den här lådan innehåller tre viner – två vita och ett rött – som sammantaget ger en bra bild av såväl Savoie som Domaine Giachino.
Beställ från SystembolagetJacquère från tidig skörd på de nordöstra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i rasmassor av kalksten ovanpå märgel, med större block av kalksten här och där.
Efter skörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst 16 graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet fyra månader på jästfällningen innan buteljering med en minimal dos svavel.
Primitif är ett lätt och krispigt vin med markant låg alkohol, frisk syra och fin transparens för de kalkiga mineraltonerna, som efterlämnar känslan av att dricka källvatten från berget. Vinet håller lätt uppåt en vecka i öppnad flaska och kan absolut lagras om man så vill.
Altesse från soliga sluttningar de östra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i morän från istidens glaciärer.
Efter skörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst 16 graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet fyra månader på jästfällningen innan buteljering med en minimal dos svavel.
Altesse - "your highness" - är den ädlaste gröna druvsorten i Savoie. Den ger fylliga vita viner med toner av mogen stenfrukt, kvitten och en släng av honung. Altesse kan dessutom utvecklas positivt med lagring i flera år. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppnad flaska.
Mondeuse från ett söderläge på utlöparna av Mont Granier, med jordmån av märgel och kalksten.
Efter skörden fick druvorna en kall premaceration under flera dygn. Sedan jäste vinet med hela klasar av egen kraft i rostfria ståltankar, med tio dagars urlakning och lätt extraktion genom överspolningar. Efter pressning fick vinet mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.
Mondeuse är den viktigaste blå druvsorten i Savoie och har ett tydligt släktskap med syrah. Blå klang i frukten, finstämda tanniner och behagligt låg alkohol är några markörer här. Mondeuse passar bra att lagra om man är sugen på lite mer utveckling. Vinet håller utan problem flera dygn i öppnad flaska.
För första gången har Julie Balagny gjort ett vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Dels handlar det om beaujolais-villages från byn Chânes, dels om en andel Saint-Amour. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blir enklare att börja med en enda cuvée av inköpt frukt. Den här cuvéen är buteljerad som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så hämtas namnet från en sång!
Beställ från SystembolagetGamay från byarna Chânes och Saint-Amour. Frukten är inköpt från Jérôme och Gilles Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Jordarna har en mindre andel granit och är mestadels sandig jord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska på väg mot formell certifiering.
I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Julie Balagny är en av de yngre stjärnorna i Beaujolais – hennes första årgång kom 2009. Numera är hennes rykte spritt över hela världen och vinerna dricks upp på vinbarer från Paris till San Francisco lika kvickt som Systembolaget säljer slut på ett lastfartyg med bag-in-box.
För första gången lanserar vi nu ett mixat 3-pack med Julies tre toppviner: Cayenne, En Remont och Docteur Briçou.
Efter varma 2018 framstår 2019 som en lyckad och lovande årgång, väl balanserad med aningen högre syra och lite lägre alkohol.
Beställ från SystembolagetGamay från den översta delen av En Remont, ett högt och brant sydvästläge som når över 500 meters höjd. Rankorna i den övre delen är relativt lite yngre (35-60 år). Jordmånen består av vittrad granit med sand och basalt. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, dock utan certifiering.
I källaren framställs Cayenne på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Gamay från den mellersta och nedre delen av En Remont, ett högt och brant sydvästläge på cirka 500 meters höjd. Rankorna i den nedre delen är äldre, upp till 90 år gamla. Jordmånen skiftar här till ren vittrad rosa granit med inslag av kvartsit. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, dock utan certifiering.
I källaren framställs En Remont på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Gamay från ett av de högsta lägena i Moulin-à-Vent, ett brant nordostläge på cirka 500 meters höjd. Stockarna är planterade 1913 - i det aktuella vinet alltså 106 år gamla. Marken består av vittrad rosa granit med inslag av kvartsit och påminner på så vis mer om Fleurie än den vanligen tyngre jordmånen i Moulin-à-Vent. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, dock utan certifiering.
I källaren framställs En Remont på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Olek Bondonio, med ett förflutet i snowboardsvängen, är en jordnära och social kille som gillar att berätta om vad han gör. Efter påhugg i Frankrike, Australien och Nya Zeeland tog han 2004 över skötseln av familjens ypperliga vinmark. Idag odlar han fem och en halv hektar allt som allt. Ovanligt nog för området är metoderna certifierat ekologiska med ett minimum av ingrepp i källaren. Vinerna har ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet.
Oleks familj har sedan början av 1800-talet haft en liten egendom i Barbaresco. Själv är Olek född och uppvuxen i Torino, huvudstaden i Piemonte, men tillbringade sin ungdoms somrar i Barbaresco och berättar att han älskade dofterna och ljuden från traktorerna. Oleks farfar och och far arbetade inte själva på egendomen, utan hade en contadino (arrendebonde) som skötte odlingarna och sålde druvorna till Produttori del Barbaresco – byns numera världsberömda kooperativ. När farfadern dog ärvde pappan den tredjedel av egendomen som numera Olek har hand om och vinifierar själv. Det var 2004 som han tog över marken av familjen, och 2005 var den första årgången under egen etikett. Innan dess hade han prövat vinmakning på hobbybasis i garaget sedan 1996.
Idag består egendomen av två hektar i Roncagliette, söder om byn Barbaresco, närmaste granne med Angelo Gajas Sorì Tildin. Dessutom har Olek två hektar på långtidskontrakt i Starderi (Neive) samt halvannan hektar i Località Altavilla (Alba) med barbera och dolcetto.
Beställ från SystembolagetBarbera från Localitá Altavilla i nordöstra Alba, ett läge med kalkrik lerjord, och Olek Bondonio arbetar sedan länge med ekologiska metoder i sina marker. Efter avstjälkning och lätt krossning startade jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av tre veckors maceration innan druvorna pressades. Vinet fick mogna ett drygt halvår i ståltank innan det buteljerades utan filtrering, med en låg dos svavel.
Oleks viner har alltid ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet. Jämfört med 2018 har 2019 resulterat i aningen lägre alkohol och större betoning på fräschören.
Favorit i repris från mixlådan Vin & Natur Orange 1, som sålde slut fortare än kvickt!
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.
Beställ från Systembolaget
AranciÓ ("apelsin") är framställt av varianterna trebbiano toscano, trebbiano verde och trebbiano montanaro, alltså tre olika massala urval. Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.
Musten jäste spontant i glasfibertank med sex dagars skalmaceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl.
Det här är vår andra mixlåda med tre olika italienska viner – även denna gång lite utanför allfarvägarna och det mest förväntade.
Ett torrt aromatiskt vitt från Asti-Monferrato av mestadels moscato, ett läskande rosa från östra Sicilien av mestadels frappato, och ett klunkvänligt rött från det skogiga Umbrien av den lokala blå druvsorten ciliegiolo.
Beställ från SystembolagetFamiljeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.
Tra L'Altro är framställt av moscato bianco (80%) och cortese (20%). Vinet jäste spontant i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll och buteljerades med en låg dos sulfiter. Det är ett ett torrt, aromatiskt och smakrikt vitt som dricks fint nu, gärna vid 8-10 grader, och håller flera dygn efter öppning.
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.
Lamoresca Rosato är framställt av frappato från yngre stockar (70%), nero d'avola (30%) samt en skvätt moscato för aromatikens skull. Efter direkt pressning jäste musten spontant i tank och mognade sedan ett drygt halvår betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en miminal dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.
Ciliegió är framställt av den gamla lokala blå druvsorten ciliegiolo. Druvorna kommer från sydvästlägen på 250-300 meters höjd, med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan formell certifiering.
Druvorna pressades omgående men långsamt, och sedan jäste musten av egen kraft i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser samt under kronkapsyl. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Vin & Natur 42 balanserar tre friska vita viner med tre saftiga röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetHistorien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.
Les Moyens du Bord är en ren chenin blanc från mestadels egna marker i Faye d’Anjou, som har en jordmån av schist och lera. I den frostdrabbade årgången 2019 behövdes dessutom en del inköpta druvor, som liksom de egna är ekologiskt certifierade. Vinet är spontanjäst med ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras kylt och klarar något dygn i öppen flaska.
En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i markerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.
Note di Bianco är en ung grillo som fått jäsa spontant i ståltank och lagrats ett halvår på sin jästfällning. Som så många andra av våra viner är det här ofiltrerat, något som särskilt syns och märks på vita viner. Note di Bianco har en härlig balans mellan att vara rejält fruktigt och samtidigt friskt. Vinet buteljerades med en minimal dos svavel och håller utan problem något dygn i kylen.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.
LitrÓ Bianco är framställt av trebbiano och grechetto från sydvästlägen på 250-300 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.
Musten fick ett dygns skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i glasfibertank. Därefter följde ett drygt halvårs lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl.
Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.
Claude har länge betraktats som en ekologisk pionjär, men har på senare år också intresserat sig för att skapa vin utan tillsatser. Hans vinodlingar omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna ’sous voile’ – det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinet utvecklas under en slöja av jäst (flor). Han gör även vita viner i stilen ’ouillé’ samt röda viner av poulsard och pinot noir.
I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat appellationen Cheverny, var jordar bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.
Cheverny Rouge blandar pinot noir och gamay i proportionerna 85/15, från vingårdslägen med tyngre lerjord med inslag av flinta (silex). De avstjälkade druvorna jäste i ekståndare med sina egna jäststammar och fick sedan mogna i äldre ekfat innan buteljering med en minimal dos svavel. Det här ett uttrycksfullt rött med rejäl koncentration, lysande fruktsyra, smak av mosade skogsbär och blommiga övertoner. Utvecklas positivt med lagring och håller bra i öppnad flaska.
Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.
Asinoi är ett rött vin framställt av barbera från stockar som planterades 1970, 1981 och 1984. Vinet jäste spontant och fick mogna i betongtankar innan buteljering med en låg dos sulfiter (ca 50 mg/l totalt). Det är en lättsam barbera med rödfruktiga toner, pigg syra och låg alkohol. Dricks fint nu, gärna vid 14 grader, och håller flera dygn efter öppning.
La Vigne Mouton är en relativt nystartad domän som drivs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Boisseau odlar vin på 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordmånen där består dels av den typiskt kalkrika leran i södra Bourgogne, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till aligoté.
Med ekologiska och fullt ut biodynamiska metoder i vinmarkerna har paret redan hunnit skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Deras viner buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). De viner vi hittills fått hem målar upp en övertygande bild av vad paret redan uppnått och lovar extremt gott inför framtiden.
Det här är första gången vi presenterar en temalåda från paret Boisseau.
Beställ från SystembolagetChardonnay från parets hemby Bray i Maconnais. Den aktuella vinmarken är ett väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Jordmånen där består av kalkrik och starkt järnhaltig lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden (på franska kallad "calcaire foie de veau").
Druvorna skördades för hand i små tråg. Efter skonsam pressning av hela klasar fick musten klarna genom kall sedimentering över natt. Jäsningen startade av egen kraft i emaljerad betongtank vid låg temperatur (ca 10 grader). Vinet vilade sedan elva månader på jästfällningen och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Utan närvaro av ek, med frisk syra och mineraldriven känsla, presenteras här chardonnay i ett rent och naket uttryck som leder tankarna till norra Bourgogne, till exempel Chablis och Vézelay. Serveras gärna vid 10 grader och håller flera dygn i öppen flaska.
Gamay från parets hemby Bray i Maconnais. Även den här marken är ett väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Jordmånen består av kalkrik och starkt järnhaltig lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden (på franska kallas den "calcaire foie de veau").
Frukten skördades för hand i små tråg. Största delen av druvklasarna avstjälkades (man behöll cirka 30% hela klasar) innan jäsningen startade spontant i öppna kar. Druvskalen fick laka ur i musten 30 dygn utan aktiv extraktion (alltså ingen 'pigéage') vid högst 22 graders temperatur. Efter pressning fick vinet mogna i tio månader i använda bourgognefat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Serveras gärna svalt vid cirka 14 grader och håller över natt i öppen flaska.
Gamay från ett sydvästläge med 30 % sluttning på 350 meters höjd. Jordmånen består av rosa granit från Jura-perioden samt blå märgel i underjorden.
Druvklasarna skördades för hand i små tråg och gick hela samt oskadade ned i de slutna jäskaren. Jäsningen startade av egen kraft under ett täcke av koldioxid ('macération carbonique') med femton dygns urlakning. Efter pressning mognade vinet nio månader i använda bourgognefat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Serveras gärna svalt vid cirka 14 grader och håller över natt i öppen flaska.
Den här lådan innehåller tre vita mousserande viner från tre helt olika platser. Ett av dem är framställt enligt ”méthode ancestrale” (= pétillant naturel) och övriga två med egna varianter av ”méthode traditionelle” där man helt enkelt tillsatt ojäst druvmust innan den andra jäsningen i flaska.
Beställ från SystembolagetFamiljen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.
Crémant d'Alsace är blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2016 och 2017. Jordmånen är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2016 fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från nästa års skörd. Efter ett år degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).
Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.
Ri-Fol är ett bubbel baserat på moscato bianco. Basvinet (Fol) har jäst spontant i cementtank. Vid buteljeringen tillsattes fryst druvmust innan andra jäsningen i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
La Traviesa Burbujas ("bubblor") är ett vitt vin av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning får musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Efter buteljering jäser vinet färdigt i flaska och får sedan vila på sin jästfällning i ett år innan degorgering. Serveras vid 8-10 grader och dricks bäst samma dag som det öppnats.
Den här lådan innehåller tre friska vita viner att möta sensommaren med. Samtliga är odlade med ekologiska metoder.
Beställ från SystembolagetLa Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade.
Coeur de Raisin framställs av melon från skördens första passage i vinmarkerna. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och några månaders lagring på jästfällningen. Vinet fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel vid buteljering eftersom det har ett par gram jäsbart socker kvar. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller några dygn i öppen flaska.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
La Salita är ett färgstarkt vitt av på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Smakrikt vin som dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
V de Valenzuela är framställt av den lokala druvsorten vigiriega. Efter handskörd och pressning fick musten jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontrol.l Källaren är sval och höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognade sedan tio månader i använda ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering.
V de Valenzuela är ett friskt vitt vin med relativt hög syra och god smakintensitet av mogen frukt och mineral. De tio månaderna på använda fat har inte bidragit med några markanta fattoner. Dricks bäst samma dag som det öppnats.
Beaujolais 5 bjuder på tre flaskor seriöst saftig gamay från våra favoritbönder i Marchampt, Fleurie och Vauxrenard – tre byar i norra Beaujolais vars marker i stort sett enbart handlar om vittrad rosa granit. Samtliga viner är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder.
Beställ från SystembolagetJustin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand.
Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker.’Les Tours’ är en parcell om 0,4 hektar som ligger en bit söderut från Fleurie, i byn Saint-Etienne-de-la-Varenne strax utanför Brouilly. Här är det den finkorniga graniten som dominerar. Vinmakandet äger rum i en egen hörna av familjens gård. Frukten skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen påbörjas spontant med macération semi-carbonique, det vill säga hela druvklasar i sluten tank. TIll slut buteljerades vinet utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel.
Les Tours 2019 har en lysande neonröd färg och en ljusare och lättare smakprofil än 2018. Vinet dricks gärna lätt kylt och helst samma kväll som det öppnats.
Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.
I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. Som många viner från Beaujolais årgång 2018 är det här vinet storleken större och fylligare, men samtidigt med stor drickbarhet. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.
Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001.
La Petite Oseille (ängssyra på svenska) kommer från ett läge i Moulin-à-Vent. Vinet är framställt på ett traditionellt, ja rentav historiskt vis, med spontan jäsning av hela druvklasar i sluten emaljerad betongtank. Druvorna fick laka ur med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin helt enkelt, som också utvecklas fint med lagring om man orkar vänta!
Den här lådan innehåller tre rättframma röda från våra favoriter i Languedoc, Roussillon och Lazio. Inget du nödvändigtvis måste vänta på, utan bara att korka upp och njuta!
Beställ från SystembolagetDen här legendariska domänen drogs igång av Alain Castex redan 1995. Vännen Jordi Perez tog över Le Casot des Mailloles som ensam ägare från och med årgång 2015. Han driver verket vidare i samma anda som och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Jordis produktion uppgår nuförtiden till ungefär 12 000 flaskor årligen.
Comax Bucolix är framställt av syrah, plus en femtedel marsanne. Frukten kommer från granitjordar på 550-600 meters höjd omkring byn Tarerach. Jordbruket är ekologiskt med certifiering.
Efter handskörd jäste vinet av egen kraft med lika delar avstjälkade druvor, hela klasar och direkt pressning. Efter några månaders lagring i ståltank buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Jean-François ("Jeff") Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.
Arbetet i markerna har alltid gjorts med största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten på resultatet blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.
I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten.
Tête à clacques är en blandning av klassiska sydfranska druvsorter som grenache och cinsault, som vuxit i jordar av kalkblandad lera. I källaren jäste vinet spontant i betongtank och fick ett drygt halvårs lagring i olika tankar innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar.
Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Schueller, Barral och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.
Rosso 2018 är en blandning av greghetto rosso (en lokal variant av sangiovese) samt ciliegiolo, colorino och vaiano. Stockarna är cirka 40 år gamla. Efter skörd avstjälkades druvorna och jäste spontant i tank med fortsatt lagring i använda 500-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Vin & Natur 41 innehåller två lätta friska vita viner, ett fjäderlätt rött samt tre saftiga och lite fylligare röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetJérôme Dumanois och Emeline Bergeron är två unga agronomer som nyligen etablerat sig i distriktet Muscadet Sèvre-et-Maine i västra Loire. Deras gård ligger i byn Vallet och går under namnet Domaine de la Fessardière. Domänen om 17 hektar har varit ekologiskt certifierad ända sedan 1997. Det var Michel Sauvion, den tidigare vinmakaren, som konverterade till ekologisk odling för att öka kvaliteten och arbeta närmare naturen. Jérôme och Emeline träffade Michel för första gången 2014, och vinälskare som de var blev de övertygade av Michels vin och alla de kunskaper som han glatt delade med sig av. Gårdens vinmarker är belägna på sluttningar med ljusa jordar av stenblandad lera och skiffer.
Deras vin l’Air Innocent är gjort av den traditionella druvsorten melon som är så typisk för distriktet Muscadet. Druvorna skördades för hand från 60-åriga stockar. Efter naturlig sedimentering fick musten jäsa spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet fick sedan utvecklas vidare på sin jästfällning i ett halvår och buteljerades med en minimal tillsats svavel. Rent och friskt med inslag av mogen citrusfrukt och salta sensationer av mineral!
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.
Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.
Monfarina är ett vitt vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie, och själva sinnebilden för ett alpnära vin - med understöd av verdesse och mondeuse blanche, två lokala druvsorter som adderar florala toner och lite mer exotiska drag till frukten. Jordarna består av rasmassor med kalkstensgrus från Mont Granier.
De handskördade druvklasarna pressades direkt och musten fick därefter klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant i ståltank vid högst 16 graders temperatur och buteljerades med en minimal tillsats svavel. Malolaktisk omvandling och drygt halvårs tanklagring på jästfällningen har gett vinet en liten krämighet, men det är ändå den fjällbäcksrena fräschören som är huvudnumret här. Serveras kylt och håller flera dygn i öppnad flaska.
Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.
Le Vin de Jardin är en ren och fjäderlätt grolleau mestadels från egna marker i Faye d’Anjou, som har en jordmån av schist och lera. I den frostdrabbade årgången 2019 behövdes dessutom en del inköpta druvor, som liksom de egna är ekologiskt certifierade. Vinet är spontanjäst med kort urlakning och ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras gärna svalt och klarar något dygn i öppen flaska.
Les Deux Terres är ett samarbete mellan vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. De odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de äntligen startade upp sin verksamhet. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.
Namnet ”Les Deux Terres” berättar alltså om mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har vännerna odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Vin Nu Rouge är framställt av mestadels grenache med en mindre andel merlot, allt spontanjäst i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan bergskedjan Gran Sasso i väster och havet till öster, som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
Rosso Cancelli är ett saftigt rött baserat på druvsorten montepulciano d'abruzzo. Frukten kommer från ‘Vigna Cancelli’ i Pianella. Vinmarken omfattar fyra hektar med en jordmån av kalkrik lera varvad med marina fossil. Rankorna är cirka 40 år gamla och uppbundna på tradionellt vis i form av pergola (“tendone”). Druvorna skördades relativt tidigt för att undvika övermognad. Vinet jäste sedan spontant i tank med en veckas urlakning och mognade ett halvår med par omdragningar enligt månens faser. Vinet buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna hyfsat svalt och samma kväll som det öppnats.
En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.
Rosso isi är framställt av nero d'avola (70%) och nerello mascalese (30%). Vinet jäste spontant i ståltank med fem dygn på skalen och lagrades sedan ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Frukten drar åt det mörkare hållet med en matvänlig struktur av körsbärssyra, tanniner och liten bitter twist i slutet. Vinet är stadigt byggt och håller lätt till nästa kväll.
Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort stora insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d’Épernay. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.
För första gången lanserar vi ett ”vintage pack” med tre av Auréliens årgångsbetecknade toppviner där fokus ligger på de unika växtplatserna. Med adress till dig som både gillar att dricka och att lagra champagne.
Beställ från SystembolagetChardonnay från två lieux-dits i hembyn Chavot - bägge västerlägen mitt i sluttningen med med lätt och grund jordmån av mjuk vittrad krita från Campanien-perioden. Kritgrunden tar över redan vid cirka två decimeters djup. Stockarna är planterade 1953 och 1978 med massalt urval.
Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i äldre barriques (3-6 år gamla), utan malolaktisk omvandling. Basvinet fick sedan sex månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Efter buteljering med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker fick flaskorna ligga tre år sur lattes. Degorgerade för hand i april 2019 med 3,5 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut). Produktion: 3964 buteljer.
Pinot meunier från Lahertes äldsta stockar, planterade 1947-1964 (sélections massales). Ursprungen är Chavot (lieux-dits Les Charmées, Les Noëlles, La Potote och Les Rouges Maisons) och Mancy (lieux-dits Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux). Markerna i består mestadels av lera och silt med flinta och småsten på kalkgrund.
Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i äldre bourgognefat (3-10 år gamla), utan malolaktisk omvandling. Basvinet fick sedan sex månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Efter buteljering med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker fick flaskorna ligga tre år sur lattes. Degorgerade för hand i februari 2019 med 3 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut). Produktion: 3338 buteljer.
Lika delar chardonnay (varav en tredjedel chardonnay muscaté) och pinot noir. Från två olika lieux-dits i hembyn Chavot: 'Les Chemins d’Epernay' och 'Les Rouges Maisons'.
'Les Chemins d’Epernay' - chardonnay/chardonnay muscaté, planterade 1957. Vid foten av sluttningen med jordmån av fin lera och silt på kritgrund. 'Les Rouges Maisons' - pinot noir, planterade 1983. Österläge mitt i sluttningen, tyngre lera med schist och flinta på hård kalkstensgrund.
Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i äldre 225-liters barriques (3-10 år gamla), utan malolaktisk omvandling. Basvinet fick sedan sex månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Efter buteljering med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker fick flaskorna ligga fem år sur lattes. Degorgerade för hand i februari 2019 med 4 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut).
Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar som har det gemensamt att de känns alltmer oumbärliga och självklara i sin roll på matbordet. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i Medelhavsområdet några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en speciell aromatik och en matvänlig struktur med lätta tanniner.
Vi har satt ihop ett mixat 3-pack som nog kan agera både inkörsport och fördjupning. Samtliga viner är odlade med ekologiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.
Beställ från SystembolagetEzio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.
Mac-Fol är framställt av moscato bianco som fått jäsa av egen kraft tillsammans med druvskalen under sexton dagar i betongtank. Sedan följde arton månaders lagring i gamla botti. Vinet buteljerades våren 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.
AranciÓ ("apelsin") är framställt av varianterna trebbiano toscano, trebbiano verde och trebbiano montanaro, alltså tre olika massala urval. Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.
Musten jäste spontant i glasfibertank med sex dagars skalmaceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl.
Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i norra delen av Languedoc. Philippe gjorde sin första årgång 2001 – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Alla hans marker är ekologiskt certifierade.
Luteva är en blandning av bourboulenc från skörden 2015 som fått 100 dagars skalmaceration, och terret blanc från skörden 2016 som fått 40 dagar på skalen. Efter pressning vidare lagring i glasfibertank. Buteljerat i oktober 2019 utan klarning eller filtrering.
Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire. Även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt – en bergart som har sin ursprung i gammal vulkanisk aktivitet – samt av lera och kalksten.
Marie och Vincent Tricot landade i Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent härstammar från Loire och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.
Odlingarna som paret tog över omfattar 4,5 hektar planterade med gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay, samt små andelar sauvignon och muscat. Jordmånen består av lera, kalksten och vulkanisk basalt. Markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Mer nyligen utökade paret till fem hektar och två barn.
Paret gör numera sex-åtta olika viner årligen, lite beroende på väder och vind. Stilarna spänner från lättsam kolsyrejäst gamay d’auvergne i glasfibertank till söta ’vin de paille’. Däremellan finns både fatlagrad chardonnay och pinot noir som ges en längre uppväxt i gamla fat. Vinerna filtreras aldrig och man väljer så långt det går att inte tillsätta något svavel alls. I sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna till familjens viner.
Den här lådan innehåller ett vitt vin och två röda från Marie och Vincent Tricot.
Beställ från SystembolagetChardonnay från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning och kortare lagring i gamla barriques. Ingen klarning eller filtrering.
Gamay och pinot noir från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning i tank och kortare lagring i gamla fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Pinot noir från Orcet, Auvergne. Jordmån av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Ekologiskt certifierad odling. Spontan jäsning i tank och åtta månaders lagring i gamla fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Den här lådan innehåller sex viner från Jura – tre vita och tre röda.
Beställ från SystembolagetChardonnay från lieu-dit 'La Chaux' i Château-Chalon (0,4 ha). Stockarna är cirka 65 år gamla och planterades med massalt urval, dvs lokal genetisk mångfald. Jorden består av vit kalksten och olika nyanser av grå/vit kalkmärgel. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.
Frukten pressades omgående och fick sedan jäsa spontant i använda fat, med upptoppning ("ouillé") och fjorton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Chardonnay från flera små lotter i byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard. Catherine Hannouns jordbruk följer ekologiska och biodynamiska riktlinjer, utan någon formell certifiering.
Efter omgående pressning jäste musten spontant i ståltank och det unga vinet lagrades sedan i sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2018 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Chardonnay från byn Maynal i Sud Revermont - den sydligaste delen av Côtes du Jura. Jordarna där består av lera, kalk och grå märgel. Claude Buchot har odlat utan kemikalier ända sedan 1970-talet och är ekologiskt certifierad via Ecocert.
Druvorna pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre fat utan upptoppning, med tre år 'sous voile' (oxidativ/biologisk lagring under ett delvis skyddande täcke av florjäst). Buteljerat med en lätt filtrering och utan tillsatser. Matchas gärna med comté, områdets berömda hårdost.
Ploussard från lieu-dit 'En Aspis' i Pupillin, ett västerläge på 410 meters höjd med tyngre jordmån av regnbågsskimrande lera från Trias-perioden. Odlingen är certifierat ekologisk med biodynamiska metoder.
Efter selektiv handskörd avstjälkades frukten för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i ståltank, med en månads maceration "semi-carbonique" (alltså under naturligt bildad koldioxid). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sparas gärna några år och dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Poulsard från lieux-dits 'La Mailloche' och 'En Curon' i Arbois. Jordarna består av kalkmärgel, kalksten och sand. Mer kalk i En Curon, mer sand i La Mailloche. Odlingen är biodynamiskt certifierad via Demeter.
Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.
Trousseau från lieu-dit 'Les Corvées' i Montigny-les-Arsures. Jorden där består av kalkmärgel, kalksten och sand. Odlingsmetoderna är biodynamiska och certifierade via Demeter.
Efter selektiv handskörd avstjälkades fruktan för hand. De hela druvorna fick sedan jäsa spontant i tank med nio veckors maceration, helt utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma kväll som flaskan öppnats.
Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Farfadern flyttade hit från närbelägna Bresse efter andra världskriget, utan pengar på fickan, och startade sin verksamhet med arrenderade vinmarker (”métayage”). Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling, med biodynamiska metoder sedan 1992. De första åren handlade mycket om försök och misstag, eftersom skolan inte lärt ut någonting om såna metoder.
Efterhand förstod Philippe hur han skulle bruka jorden och beskära sina rankor för att låta de individuella markerna få uttryck i vinet. Det är ett långsiktigt arbete med att skapa förutsättningar för en så livaktig mikroflora som möjligt, genom en kombination av plöjning och täckgrödor – allt beroende av sluttning, väderstreck, jordmån och säsong. Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är endast en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.
Philippe berättar: ”Vi har gamla stockar med naturligt låg avkastning, vi använder inga herbicider, vi tillsätter ingen kommersiell jäst, och vi plockar sent, så att vi aldrig någonsin behövt addera socker eller syra, och bara minsta möjliga dos so2.” Sett till hela domänen är rankornas snittålder 45 år, men flera planteringar har uppnått 65-75 år. Låga skördeuttag ger fullmogna druvor. Ändå menar Philippe att ”det är inte nödvändigtvis de åren när frukten ser allra finast ut som behöver bli de största årgångarna. Ibland ger de skördar som varit mest besvärliga att få ihop fantastiska resultat när man smakar på vinet tio år senare. Det är genom samlad erfarenhet man bättre förstår vinrankan, genom överförd kunskap från generation till generation, under förutsättning att nuvarande generation inte kullkastar de föregåendes arbete.”
Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Vinifieringarna sker varsamt, med ett minimum av ingrepp. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning till fat inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet att klara många års fortsatt liv på flaska. Inga viner klarnas eller filtreras heller. En minimal dos svavel tillsätts först vid assemblagen innan buteljering.
Oavsett hög kvalitet händer det att vinerna inte ryms inom den lokala appellationsmyndighetens småskurna ramar. Vanligen beror det på att Valettes viner är flera år äldre och mer utvecklade när de släpps än andra viner som anses vara ”typiska” för ursprunget. I de fallen buteljerar man helt enkelt som ’Vin de France’, med namn som ger en vink om vad som döljer sig i flaskan. Det gedigna anseende som Valette har byggt upp tack vare sin genuina och karaktärsfulla stil säger hur som helst det mesta.
Växtsäsongen 2016 bjöd på stora problem med frost och hagel, men årgången gav ändå riktigt lyckade viner om än i små kvantiteter. Efter vårt besök på domänen i november 2019 var vi helt eniga om följande tre viner till en blandad låda.
Beställ från SystembolagetChardonnay från fyra hektar med 65-åriga stockar i hembyn Chaintré, vars jordar består av kalkrik lera och silt. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.
Direkt pressning av hela klasar. Ett dygns sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i använda fat (1-8 år gamla), sedan ytterligare arton månader år i tank. Ingen klarning eller filtrering. Minimal dos so2 innan buteljering (15 mg/l).
Chardonnay från 67-åriga stockar i byn Viré (1,48 ha). Jorden består av kalksten och kalkrik lera. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.
Direkt pressning av hela klasar. Ett dygns sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i använda fat, sedan ytterligare arton månader i tank. Ingen klarning eller filtrering. Minimal dos so2 innan buteljering (15 mg/l).
Chardonnay från 55-åriga stockar i hembyn Chaintré (AOC Pouilly-Fuissé). Jordarna består främst av kalkrik lera. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.
Direkt pressning av hela klasar. Ett dygns sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning och två års lagring på jästfällningen i använda fat, sedan ytterligare två år i tank. Ingen klarning eller filtrering. Minimal dos so2 innan buteljering (15 mg/l).
I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank Cornelissen – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ”contrada” en administrativ underdelning till kommun. Contrada-vinerna beskriver Frank som särskilt ämnade för vinentusiasten som gillar att lagra, och nämner även att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre men ofta mer fängslande genom sitt tydliga uttryck för den specifika växtplatsen.
Contrada-vinerna får längre tid på sig att mogna i tank. Medan Sucucaru Rosso och Munjebel Rosso Classico buteljeras ett år efter skörd, så väntar Frank med att buteljera alla sina vingårdsviner ända till i februari-mars våren efter – precis som i Bourgogne. Den årstiden har vinerna en god fräschör i frukten och är kompakta och knutna så att de klarar buteljeringen bra. Med nybyggt lagerhus är målsättningen att vingårdsvinerna ska få ett helt år på flaska att hitta sitt fokus innan de säljs.
Växtsäsongen 2017 var varm på Etna och gav kraftfulla viner med stora mogna tanninstrukturer och pepprig värme i svansen. Det är en god idé att ge dem ett par tre års lagring för att öppna upp alla inneboende lager och nyanser.
Beställ från SystembolagetChiusa Spagnola (CS) härstammar från läget med samma namn i contrada Zottorinoto i byn Solicchiata, på 620 meters höjd. De oympade stockarna planterades under decenniet efter 1925 och är idag minst 80 år gamla. Det här läget ger vanligen djupare, mer tanninrika viner.
Campo Re (CR) kommer från trakten av byn Randazzo på nordvästra sidan av Etna, i contrada Campo Re. Den här vingården är belägen på 730 meters höjd, och har en djup/tung jordmån där druvorna mognar sent. Stockarna är delvis oympade och mer än 70 år gamla. Vinerna får gott djup och en kraftfull tanninstruktur åt barolo-hållet.
Monte Colla (MC) kommer från en vinmark i contrada Monte Colla, på 760 meters höjd. Det här är en brant och terrasserad vingård med solbelyst söderläge mittemot Etna. Stockarna planterades 1946 i en jordmån av sandig lera. Vinerna härifrån blir vanligen rika och kraftfulla.
Porcaria (PA) kommer från cru Porcaria i den övre delen av contrada Feudi di Mezzo, 640 m.ö.h. Stockarna är traditionellt beskurna som alberello (fristående buskar) och är mer än 60 år gamla. Läget kan bjuda på utmaningar att få frukten helt mogen, men när allting klaffar blir vinerna kompletta med kraft och elegans.
Feudi di Mezzo (FM) är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen – vars höjd är ungefär 580 meter – separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten.
Aurélien Laherte odlar vin i Chavot, en stillsam liten by i norrsluttning i området Coteaux Sud d’Épernay som ligger inklämt mellan Marnedalen och Côte des Blancs i Champagne. Familjen förfogar över ungefär elva hektar fördelade på 75 parceller, i tio byar som sträcker sig över tre områden, Coteaux Sud d’Épernay (Chavot, Épernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy och Morangis), Côte des Blancs (Vertus och Voipreux) och Vallée de la Marne Rive Gauche (Le Breuil och Boursault). När Aurélien tog över ansvaret för driften från sin far 2005 lade han om till biodynamiska odlingsmetoder.
Lagom till semestern har vi lagt upp Auréliens roséchampagne av pinot meunier för beställning. Med sin kombination av fin frukt och låg dosage är den lika god till sommarmaten som på egen hand i bersån!
Beställ från SystembolagetPinot meunier från stockar med 30 års snittålder i hembyn Chavot samt i Vallée de la Marne. Blandning av 30 % rosé de saignée, 10 % rött vin och 60 % vitt vin. Musten jäste spontant i bourgognefat och foudre, med delvis malolaktisk omvandling och sex månader på jästfällningen. Aktuell version är baserad på 2016 med hälften reservvin från 2015, varav 40% lagrats i äldre bourgognefat. Degorgerades i januari 2019 med 2,5 g/l dosage (Extra Brut).
Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sådan där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte så mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Där har familjen Brochet två och ett halvt hektar i ett enda stycke med pinot meunier, pinot noir och chardonnay planterade i början av 1960-talet, samt 1985 och 2000. Jorden där består av lera, silt och kalksten. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och dess sydostsluttning är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka den till det sämre. Jordbruksmetoderna är ekologiskt certifierade sedan 2008.
Beställ från SystembolagetDen aktuella versionen av Le Mont Benoit är baserad på årgång 2016, plus en femtedel reservvin.
Druvsammansättningen är pinot meunier (35%), pinot noir (35%) och chardonnay (30%). Frukten kommer huvudsakligen från stockar planterade 1985, och pinot noir delvis planterade år 2000.
Efter pressning i en traditionell Coquard-press av halva storleken (2000 kg) fick musten jäsa spontant i bourgognefat, mestadels använda. Basvinet genomgick full malolaktisk omvandling. och lagrades sedan elva månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med tillsats av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst, och därefter fick flaskorna ligga två år "sur lattes" innan degorgering med 4 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut).
Växtsäsongen 2016 skapade flera utmaningar och hanterades bäst av små kompromisslösa hantverkare som Emmanuel Brochet. Skörden 2016 gav totalt 11 262 flaskor Le Mont Benoit.
I västra Steiermark lever och verkar Franz och Christine Strohmeier. Deras vinmark i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och deras familjegård har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeiers har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa vinerna görs både som stilla och lätt mousserande (”frizzante”).
Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har paret fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.
Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.
Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit.” Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi. Vi är oerhört glada att äntligen få representera vår vinbonde nummer ett i Österrike!
Beställ från SystembolagetMousserande rosé av blauer wildbacher som vuxit i områdets typiska lerjord, lokalt kallad Opok. Druvorna kommer från skörden 2019 och biodynamiskt jordbruk med certifiering via Austria Bio Garantie.
Efter handskörd fick musten 10-12 timmars skalkontakt i pressen. Vinet jäste sedan spontant i tank med full malolaktisk omvandling. Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering. Vid buteljeringen tillsattes biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst innan andra jäsning i flaska (till 2,5 bar, alltså ett ganska måttligt tryck eller vad italienarna kallar "frizzante"). Efter degorgering förslöts flaskorna med nya kronkapsyler.
Schilcher Frizzante är alltid avväpnande charmigt och väldigt somrigt! Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Stilla vitt vin av pinot blanc och chardonnay. Från tre av Strohmeiers vinmarker med jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. Efter pressning jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Stilla rosé av blauer wildbacher. Vinmarken ligger i Bad Gams och har en jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel. Efter pressning med 3-4 timmars skalkontakt jäste musten av egen kraft i använda ekfat (500/600 liter), med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.
Vinerna med "Trauben, Liebe und Zeit" på etiketten består alltid av bara tre ingredienser: druvor, kärlek och tid. Avsluta gärna flaskan samma dag som den öppnats.
Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av ett fåtal bönder, varav den kaliforniske vinhandlaren Kermit Lynch dubbade en kvartett till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna – numera legendariska namn – var Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, och Guy Breton.
Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor i tank, med minimal tillsats av svavel endast direkt efter pressningen. Vinerna får utvecklas i begagnade bourgognefat från DRC, vanligen från ett drygt halvår och upp till ett knappt år innan de buteljeras.
Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i kvartetten ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineral och åldras med behag längre än de flesta.
Beställ från SystembolagetGamay från lieu-dits Saint-Joseph och Grand Cras, två lägen inom AOC Beaujolais-Villages angränsande Morgon (0,5 ha). Stockarna är 45 år gamla och växer i en jordmån av stenig vittrad granit.
Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i tre veckor.
Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou och har en extra pigg fräschör i årgång 2019.
Gamay från lieu-dit Chavernand i Chiroubles (1,2 ha). Det här är en brant parcell på hög höjd (ca 410-450 möh). Stockarna är 60 år gamla och växer i sandig granitjord. Frukten är inköpt av en annan ekologisk odlare och egenhändigt skördad av Bretons team.
Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i tre veckor.
Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla) för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Léa och är ett fint exempel på att Chiroubles ofta bevarar fräschören i varma årgångar. Breton är dessutom en av de odlare som lyckats allra bäst med balansen i varma 2018. Med sin friska syra och utan förhöjd alkohol är det här en elegant beaujolais att antingen dricka ung eller lagra i flera år.
Gamay från lieu-dits Saint-Joseph och Grand Cras i AOC Morgon (1 ha). Stockarna är över 80 år gamla och växer i en mager jordmån av vittrad granit och sand.
Efter handskörden kyldes frukten ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid (macération carbonique). Skalkontakten varade i 25 dagar.
Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla) för att jäsa ut och mogna åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Guy Breton är en av de odlare som lyckats allra bäst med balansen i varma 2018. Med extra koncentration från gamla stockar, lysande syra och utan förhöjd alkohol är det här en elegant beaujolais att antingen dricka ung eller lagra i åtskilliga år.
Familjen Montanet är några av de bönder som varit med oss längst, det vill säga ända från början. Deras marker ligger kring byarna Saint-Père och Vézelay – den senare kanske mest berömd för sitt magnifika benediktinerkloster från tidig medeltid – och är planterade med mestadels chardonnay och därnäst pinot noir.
Det är inte mer än knappt fem mil norrut till Chablis, och visst har Montanets vita vin Galerne en hel del beröringspunkter med vinerna därifrån, även om uttrycket i Galerne generellt sett är fruktigare. Å andra sidan är deras Garance klockren röd bourgogne i en lättare skepnad med väldigt diskreta fat.
Båda är bland våra mest pålitliga viner som bara fortsätter att leverera, år efter år.
Läs mer om familjen Montanet och deras domäner här och här.
Beställ från SystembolagetGarance är domänens rena pinot noir. Den kommer från egna marker som huvudsakligen är kalkrik röd lera med rikliga mängder kalksten och marina fossiler. Röda viner från Vézelay klassificeras som regional Bourgogne. Odlingen är ekologisk sedan starten år 2000.
Druvorna skördades för hand och placerades som hela klasar i öppna ekståndare. Jäsningen startade sedan spontant med de lätt mosade druvorna i botten. Musten fick två veckors maceration på skalen, med nedtryckning av skalhatten i början och överspolningar i slutet. Efter pressning mognade vinet nio månader i äldre bourgognefat (228 liter) och feuillettes (132 liter). Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering genom kiselgur och en låg dos svavel innan innan buteljering.
Garance visar upp druvsorten som den egentligen är, med gott om frukt utan de ofta överdrivna pålägg av fat som är så vanliga i området. Ren pinot noir blir inte mycket renare!
Jean-Pierre Robinot växte upp i Chahaignes – en liten by fem mil norr om Tours – men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L’Ange Vin”, som blev en av de ledande adresserna i de smala kretsarna kring naturligt vin på den tiden. Idag betraktas den som banbrytande för hela rörelsen och har blivit stoff till myter och legender.
Efter tolv år med vinbaren flyttade Jean-Pierre hem till sin by för att själv börja göra vin. Hans marker är belägna i områdena Coteaux du Loir och Jasnières, och är planterade med chenin blanc och doldisen pineau d’aunis. Robinots jordar präglas av röd lera, kvartsit och vittrad flinta på berggrund av kalk. De sköts med biodynamiska metoder och är samtliga ekologiskt certifierade. Hans vita viner är rika, med djupa toner av sent skördad frukt, men i stort sett alltid helt utjästa. Mineralitet och syra läskar i avslutningen, vilket är härligt för en stil av chenin som annars kan bli lite tung. Varmare årgångar som 2009, 2015 och 2018 passar ofta Robinot bra eftersom det nordligt belägna området är såpass svalt.
Årets trepack från Robinot innehåller ett piggt bubbel, ett fylligt vitt och ett lätt rött.
Beställ från SystembolagetFêtembulles är en pétillant naturel (mousserande méthode ancestrale) av chenin blanc. Druvorna är inköpta från ekologiska odlare i Coteaux du Loir. Efter långsam pressning fick musten jäsa spontant i tank och buteljerades tidigt för avslutande jäsning i flaska utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna nu i sommar men kan också sparas i flera år.
Charme heter vinet som tidigare gick under namnet “Le Charme du Loir”. Loir är den mindre floden som flyter fram genom området - inte att förväxla med den mäktiga Loire. Charme är en ren chenin blanc från delområdet Jasnières och äldre stockar som ger högre koncentration.
Druvorna pressades direkt och fick jäsa långsamt och spontant i gamla fat, med arton månader på jästfällningen. Slutligen buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Fokus, koncentration, elegans och balans är ord som passar Charme. Ett stort vin med ordentlig potential till utveckling för den som kan ge sig till tåls.
Den lokala blå druvsorten pineau d'aunis - ibland kallad chenin noir - har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. De resulterande vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck.
Lumière des Sens 2017 har, liksom alla Robinots viner, jäst spontant med druvornas egna jäststammar och lagrats i äldre fat. Den version som ingår i lådan är andra buteljeringen, som har fått mogna ett år extra i fat. Det innebär mer utvecklade toner i vinet och samtidigt större stabilitet och potential till lagring. Robinots röda brukar vara fina med ålder.
Vin & Natur 40 innehåller två eleganta vita viner, en rosé och tre funktionella röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetMathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig till vinmakare i Bourgogne och startade sin verksamhet i centrala Savoie, strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse, mondeuse och gamay. Metoderna är ekologiska med full certifiering 2020.
Terroir de Saint-Alban är en mix av de lokala druvsorterna jacquère och altesse från ett varmt söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde nordost om Chambéry. Jorden består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Vinet jäste av egen kraft i tank och fat med full malolaktisk omvandling. Det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser, och för Mathieu är karaktären av jästfällning en central del av vinets uttryck. Känslan är ren, sval och läskande med en lätt kalkig textur. Dricks helst inom ett dygn från att flaskan öppnats.
Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor arbetar sedan mer än 30 år. Paret - bägge utbildade oenologer - köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.
Sedan ett tiotal år gör de också ett antal viner under etiketten "Le Vendangeur Masqué". Ibland av inköpt frukt från vänner och grannar, ibland av egna odlingar som väntar på certifiering. Den aktuella Bourgogne Blanc 2018 är framställd av ekologiskt odlade druvor från byn Vaux i Auxerre, som paret själva skördat.
Vinet jäste långsamt och spontant i bourgognefat, större foudres och tank. Efter sexton månader på jästfällningen buteljerades vinet i april 2020 med en minimal dos svavel. Det har ett solmoget uttryck från den varma årgången, men ändå med fin fräschör och alkohol i balans. En elegant vit bourgogne som serveras bäst vid 10-12 grader. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.
I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.
Jordarna i Cheverny har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé Villemades rosé är framställd av pinot noir och gamay från ekologiska odlare i grannskapet. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank, med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades viner har alltid fin frukt i rena och tillgängliga uttryck. Serveras vid 8-10 grader och håller öppet i något dygn.
Dinamo är ett projekt i regi av Danilo Marcucci på Vini Conestabile della Staffa. Den historiska gården ligger nära Lago di Trasimeno strax utanför Perugia i Umbrien. Det här vinet har gjorts i samarbete med grannfamiljen Nofrini i Colle Castelluccio som också odlar med ekologiska metoder.
Druvorna till Nucleo 1 är lika delar sangiovese och gamay del trasimeno (cannonau) som fått jäsa spontant i tank med fyra dagars maceration och buteljerats i literflaskor under kronkapsyl. Ett ungt saftigt rött med mörkare frukt och behagligt drickvänlig tanninstruktur. Serveras svalt vid 15 grader och håller utan problem något dygn i öppnad flaska.
Gott rödpang från södra Rhône, närmare bestämt från byn Faucon som är belägen på utlöparna av Mont Ventoux. Domänen La Roche Buissière har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är det Antoine som tillsammans med sin hustru Laurence driver gården. Deras sjutton hektar ligger högt, uppåt 450 meter. Ända sedan 1980 har familjens marker brukats ekologiskt.
Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från 25-åriga stockar. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och mognade sedan i cementtank. Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala 15 grader och håller bra i öppen flaska.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
La Traviesa Tinto är ett rött av garnacha och tempranillo. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under knappt ett år i tank. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering. Drick nu eller spara i något år. Serveras bäst vid svala 15 grader.
Den här lådan innehåller tre friska vita viner som skapta för sommarsäsongen. Samtliga är odlade med ekologiska och biodynamiska metoder.
Beställ från SystembolagetI Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.
Melon är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt en del inköpta druvor från en ekologisk odlare i Pays Nantais. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dygn efter öppning.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Bröderna Fréderic och David huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.
Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter - bland annat mondeuse, persan och altesse och i synnerhet jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekocertifierad sedan 2006 och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Stilen drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.
Primitif är ett vitt vin av jacquère från svala lägen och tidig skörd. Efter pressning fick musten sedimentera kallt under fyra dygn. Sedan startade jäsningen långsamt och spontant i ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Slutligen lagrades vinet på jästfällningen i fyra månader innan det buteljerades med en minimal dos svavel. Vinet är torrt och rent som en fjällbäck, med friska aromer av grönt äpple och citron, befriande låg alkohol samt en aptitretande mineralsälta. Håller utan problem några dygn efter öppning.
Hors Champ är en ’mikro-négoce’ i regi av Cyril Fhal (Clos du Rouge Gorge). Frukten kommer från goda grannar i Latour-de-France som odlar med ekologiska metoder, och den vinifieras på samma sätt som Cyrils viner från egna marker. Allt som allt blir det cirka 7000 flaskor per år.
La Femme Soleil är framställt av macabeu från schistjordar i byarna Latour-de-France och Montner. Efter pressning jäste musten spontant, mestadels i tank och en mindre andel i gamla fat. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Här kombineras solmoget gul stenfrukt och mjuk syra med en behagligt låg alkoholhalt. Håller bra i ett par dygn efter öppning.
Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.
Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.
Den här lådan innehåller ett vitt, ett orange och ett rött vin från familjens egna vingårdar i byarna Mittelbergheim och Heiligenstein.
Beställ från SystembolagetSylvaner Vieille Vigne kommer från gamla rankor i två lägen i byn Mittelbergheim, samt i Grand Cru Zotzenberg. Druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade i gamla ekliggare under sju månader på sin jästfällning och buteljerades efter lätt filtrering med minimal tillsats av svavel. Rent och friskt, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Demoiselle är en gewurztraminer där druvskalen fått laka ur i musten under åtta dygn. Druvorna kommer från en lieu-dit (namngivet vingårdsläge) i grannbyn Heiligenstein, som passande nog heter Weinberg. Efter åtta månader på jästfällningen i rostfri ståltank buteljerades vinet i april 2019 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter samt en minimal tillsats av svavel. Förutom druvsortens aromatiska drag har rödvinsmetoden gett gott om färg, aromer och struktur åt det håll som populärt kallas “orangevin”.
Pinot noir från familjens vingårdar i Mittelbergheim, som har en jordmån av kalkrik lera. Efter relativt tidig och försiktig handskörd placerades de hela druvklasarna i öppen tank och fick jäsa spontant med femton dagars maceration “semi-carbonique” - det vill säga under det lager av koldioxid som naturligt bildas av jäsningen. Efter pressning och sju månaders vidare lagring i tank buteljerades vinet med lätt filtrering och minimal tillsats av svavel. Skördetillfället samt den varsamma urlakningen har gett en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka i sommar!
Den här lådan innehåller två vita viner och fyra röda. Den är lite extra vässad och därför också lite dyrare än vanligt. Bland avsändarna hittar vi starka personligheter som Julien Labet, Cyril Fhal och Jeff Coutelou!
Beställ från SystembolagetNoëlla Morantin är specialist på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner av sauvignon är alltid eleganta och gulfruktiga i stilen. Eftersom frukten skördas mogen undviker hon de så vanligt förekommande kartiga, gröna tonerna och får en för druvsorten ovanlig koncentration. Samtidigt berättar vinerna tydligt om sitt ursprung i Touraine.
Den här lådan presenterar två vita viner av sauvignon samt ett rött av côt (malbec).
Beställ från SystembolagetChez Charles är en fyllig och frisk sauvignon där årgångens mogna fruktprofil drar åt det exotiska hållet med toner som påminner om passionsfrukt. Vinet jäste spontant i äldre medelstora fat med ett år på jästfällningen och buteljerades utan filtrering, med en minimal dos svavel. Serveras med fördel till vårens primörer och håller utan problem något dygn i öppen flaska.
LBL står för "Les Bois Lucas", namnet på Noëllas yppersta vinmark som hon tog över från sin före detta arbetsgivare Junko Arai. Jordmånen består av tyngre lera med flinta (silex) på berggrund av kalksten. De äldsta stockarna planterades redan 1943 och resten under 1960-talet. Vinet jäste av egen kraft i äldre medelstora fat med arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med en minimal dos svavel. Det här är kort sagt ett fantastiskt vin, sauvignon blanc när den är som bäst!
Côt à Côt är helt och hållet gjord av druvsorten côt (mer känd som malbec). Druvorna kommer från Mickaël Bouges, en kompis i grannbyn Faverolles som också odlar ekologiskt. Stockarna är 30-70 år gamla. Druvorna jäste spontant i tank med femton dagars maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas under ett år i äldre medelstora fat, samt i en tank om 20 hl. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med en minimal dos svavel. Frukten har en violblå klang och känns på samma gång frisk och koncentrerad, utan några märkbara inslag av fat. Gott redan nu men kan lätt lagras och utvecklas i åtskilliga år.
Den här lådan innehåller tre vita viner med distinkta avtryck av sin kalkrika jordmån. Samtliga är odlade med biodynamiska metoder.
Beställ från SystembolagetI snart tjugo år har David Didon arbetat åt Etienne de Montille i Volnay. Numera driver han också en egen domän i byn Chassey-le-Camp tillsammans med sin fru Naïma. Deras vinmark är en parcell om två hektar varav än så länge 1,2 ha är besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en lokal bonde som planterade rankorna med massalt urval under perioden 1947-1960. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en sluttning som vänder sig mot öster, med jordmån av tät gul kalklera och kalksten, och anses som en av de bästa i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, dock utan certifiering.
Didons aligoté pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre bourgognefat med nio månader på den fina jästfällningen. Omdragningarna gjordes försiktigt för att undvika filtrering. Slutligen buteljerades vinet utan några som helst tillsatser. Det har en utpräglad personlighet, vibrerande mineralkänsla och befriande låg alkohol.
Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main.
Sylvaner Muschelkalk lånar druvsortens franska stavning med en diskret stilistisk blinkning till Alsace och Bourgogne. Druvorna kommer från Kalbenstein, Stefans främsta egna vinmark i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda fat och buteljerades utan filtrering med en minimal dos tillsatt svavel. Det är ett vin med förbluffande låg alkohol samtidigt som det har seriös koncentration och mogen syra, med en aning kalkig textur. Som att dricka källvatten!
Catherine Hannoun har ett förflutet som producent inom filmbranschen - bland annat har hon producerat Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade 2008 för att flytta till Jura och Port Lesney. Sedan dess har hon etablerat sig med en liten domän som arbetar biodynamiskt, med häst och för hand.
Savagnin 2016 kommer från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med grå märgel. Musten jäste spontant i ståltank och fick sedan ett par års lagring på områdets traditionella vis under en tunn slöja av jäst (‘sous voile’). Vinet buteljerades i november 2018 helt utan tillsatser. Det har druvsortens respektingivande syra, en avmätt karaktär av flor, samt intensiv mineralitet. Allt som allt får man en stark känsla av ursprung, så det är en god idé att ställa fram comté-osten!
Den här lådan innehåller två vita viner, ett rosa bubbel, ett lätt rött på gränsen till rosé, samt två röda viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetDomaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel denna aligoté från Puligny-Montrachet där rankorna planterades omkring andra världskriget. Sedan ett par år har Dominique lämnat över driften i Julien Altabers och Carole Schwabs händer och framtiden ser ljus ut.
Derains aligoté kommer från gamla planteringar i byarna Puligny-Montrachet och Corpeau. Jordmånen består av tyngre gul kalklera. Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan ett halvår på den fina jästfällningen. Efter fyra veckor drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre fällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur samt en minimal dos svavel. En uttrycksfull vit bourgogne med fyllig frukt, pirrig energi och befriande känsla!
Bruno Schueller odlar närmare tio hektar med biodynamiska metoder - däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också mest är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får gärna ett lyft av höga toner i aromatik och syra.
Pinot Gris Cuvée Particulière kommer från marker i byarna Husseren-les-Châteaux och Eguisheim med utpräglat kalkrik jordmån. Efter långsam pressning jäste musten spontant i ståltank och buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är en ung pinot gris som kombinerar mogen frukt med ovanligt frisk syra, utan den upplevelse av tyngd som druvsorten ibland kan ge.
Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är kanske Loires mesta specialister på att göra eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som vanligen går under beteckningen "pétillant naturel" eller kort och gott ”pet’nat”.
Pynoz är ett rosa bubbel baserat på kändisen pinot noir och den lokala doldisen pineau d’aunis. Druvorna kommer dels från egna marker och dels från nära samarbete med skickliga vinbönder som också odlar ekologiskt. Jordarna är oftast lera med flinta (silex) och kalkgrund undertill.
Musten jäser i gamla fat eller i glasfibertankar, och buteljeras för vidare jäsning i flaska när det är lagom mycket socker kvar. Flaskorna får därefter vila, först på sidan och till sist med botten upp, alltmedan vinet jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till koldioxid och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart, så är det klart – deras viktigaste ledord är tid och tålamod, så ingenting sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp med vin och inget annat, och är sedan redo att njutas när lusten faller på!
Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig till vinmakare i Bourgogne och startade sin verksamhet i centrala Savoie, strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse, mondeuse och gamay. Metoderna är ekologiska med färdig certifiering 2020.
Couleurs d’Automne är ren gamay från ett varmt söderläge i Saint Alban-Leysse, ett villaområde nordost om Chambéry. Jordmånen består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Druvorna skördades tidigt för att behålla fräschören och fick jäsa som hela klasar med målet att göra en riktigt lätt och saftig gamay. Därför varade urlakningen bara fyra dagar och helt utan aktiva extraktionsmetoder.
Vinet jäste spontant och så snabbt att det kunde buteljeras redan 21 oktober med en minimal dos tillsatt svavel. Mathieu hade egentligen velat beteckna vinet “Clairet” ungefär som i Bordeaux, men fick istället skriva “Rouge Léger” på etiketten. Det går knappast att föreställa sig ett mer fjäderlätt rött, och vinet dricks bäst lika svalt som en rosé.
Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.
Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna.
Jordi Perez tog över Le Casot des Mailloles som ensam innehavare från och med årgång 2015, men fick ändå lite assistans av förre ägaren, legendariske Alain Castex. Jordi driver domänen vidare i samma anda och har utökat med granitdominerade marker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Härifrån kommer syrahvinet som kallas Roc Blanc, sedermera omdöpt till Comax Ethylix. Hela Jordis produktion är ekologiskt certifierad via Ecocert.
Roc Blanc är en ren syrah från yngre stockar som växer i terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit. De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant i äldre ekståndare med tre veckors maceration. Efter ett halvårs lagring i ståltank buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Växtplatsens höga höjd har resulterat i en sval känsla som tillsammans med granitjorden och den behagligt återhållsamma alkoholen för tankarna till syrah från mer nordliga klimat. Bör drickas samma kväll som flaskan öppnats.
Den här lådan innehåller tre vita viner av hög kvalitet framställda av chenin blanc från Anjou.
Beställ från SystembolagetJérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gör han tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som egentligen skiljer vinerna åt är skördetillfället – för övrigt görs allt likadant. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir och olika faser av druvmognad. Högspänt elektriska och distinkt lagringsbara uttryck av chenin blanc!
Un Brin Gourmand kommer från andra varvet i vinmarken. Det är alltså skördat en vecka efter Coule de Source och en vecka innan Mélodie en Sous-Sol. Efter omgående pressning fick vinet jäsa av egen kraft i tank och lagrades arton månader på jästfällningen. Det buteljerades slutligen utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Un Brin Gourmand dricks bäst inom ett dygn från det att flaskan öppnats.
La Grange aux Belles gör viner med både koncentration och fräschör – viner man har lust att dricka varje dag. Gänget bakom namnet, det vill säga Marc Houtin och hans bägge kompisar Julien Bresteau och Gérald Peau, är baserade i centrala Anjou och odlar druvsorterna chenin blanc, pineau d’aunis och grolleau, samt cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay. Alla deras marker är ekologiskt certfierade.
Nyligen fick man ta över en historisk vinmark strax söder om staden Angers. Läget heter La Roche de Mûrs och ligger på en klippa av schist ovanför ett biflöde till Loire. Första årgången blev 2018, och resultatet är utan tvekan det yppersta man hittills åstadkommit av chenin blanc. Vinet jäste spontant i använda fat och lagrades ett år på sin jästfällning. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser är vinet ordentligt koncentrerat och lagringsdugligt, men samtidigt så givande nu. Det håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder. Till sin hjälp har Benoît ardennerhästen Norway.
Gilbourg kommer från ett läge i Faye d'Anjou med 60-åriga stockar av chenin blanc som växer i floddalen Layons typiska jordmån av schist. Vinet jäste spontant med ett år på jästfällningen i äldre fat, och fick en minimal tillsats av svavel i samband med omdragning. 2018 är en årgång som gav rikt fruktiga viner av hög kvalitet, vilka kan lagras både länge och väl för att det fördjupa det mineraliska uttrycket. Samtidigt är det härligt att dricka redan nu och håller fint några dygn i öppen flaska.
Den här lådan innehåller tre vita viner och tre röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetNoëlla Morantin är specialiserad på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner är alltid eleganta och friska i stilen och berättar tydligt om sitt ursprung i Touraine.
Stella Maris är en ren och krispig sauvignon blanc, som balanserar de friskt gröna tonerna med årgångens mognare fruktprofil. Namnet anspelar på mottot för Noëllas hemby vid kusten utanför Nantes. Vinet har jäst spontant i tankar och äldre fat och buteljerades efter en lätt filtrering och en minimal dos svavel. Serveras med fördel till vårens gröna primörer och håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin odlar vin i Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche. Här jobbar de med tretton hektar mark som de delvis äger och delvis hyr, nära en grupp andra vinmakare med samma filosofi - däribland Le Mazel, Andrea Calek och Gilles Azzoni. Det är en vänkrets som delar på verktyg, traktorer och kunskaper om hur man använder och tar hand om jordarna på bästa sätt.
Paulatim är en ren chardonnay som fått jäsa spontant i tankar och gamla fat. Passande nog för druvsorten består jorden av kalkblandad lera, men klimatet i Ardèche är lite varmare än i till exempel Bourgogne. Därför är uttrycket mer fruktigt och syran något mjukare, utan att alkoholen därför blivit högre. Inga tillsatser har använts i något steg på vägen till buteljering, och öppnade flaskor håller fint över ett par dygn.
Ezio Cerruti odlar sju hektar runtomkring sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.
Fol är ett torrt vitt vin av moscato. Druvorna pressades direkt och fick jäsa av egen kraft tills det inte fanns något jäsbart socker kvar. Namnet har samma betydelse som det franska “folle”, det vill säga “tokig” - Ezios egen bild av hur han ibland uppfattas av andra. Vinet har aromatiska toner av apelsiner, i form av både blomma och frukt. Det buteljerades helt utan tillsatser och dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Vézelay är en by i norra Bourgogne ungefär fem mil söder om Chablis. Jordarna där präglas, nästan som i Chablis, av kalksten och fossilrik kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik röd lera som gärna resulterar i pinot noir med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Trettiotreårige Valentin Montanet driver numera domänen som startades av hans mor. Idag består den av åtta hektar varav tre är planterade med pinot noir. Rankorna planterades omkring millennieskiftet och redan 2003 var egendomen ekologiskt certifierad.
‘Garance’ är domänens röda vin, en pinot noir som dels har fått sitt namn efter grundarnas brorsdotter men också efter färgämnet krapp som ger en rubinröd nyans. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i öppna ekståndare med ett par veckors urlakning. Efter pressning fick vinet mogna ett knappt år i inkörda bourgognefat. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering och en låg dos svavel. 2018 var en givande årgång med ovanligt stor frukt i de röda vinerna. Det här dricks ypperligt utan omsvep och håller flera dygn i öppnad flaska.
Familjen Mattioli bor i en liten by nordväst om staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo.
Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med en jordmån av järnrik lera och kalk, och odlas med ekologiska metoder. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar, utan några som helst tillsatser - inte ens svavel.
Il Rossodatavola är en ren och rättframt fruktig sangiovese. De hela druvklasarna fick jäsa i öppna betongtankar med en knapp veckas maceration. Efter pressning mognade vinet i betongtank och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Ett härligt rött med brett användningsområde i det italienskt inspirerade köket!
Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med yngre stockar. Därifrån kommer vinet 'Cante Renard’.
Cante Renard är ett rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är smått fyllig utan att för den delen bli tung.
Bertrand Gautherot har med tiden fått ett välförtjänt genombrott här i Sverige, vilket vi märker genom efterfrågan på vinerna. Côte des Bar (södra Champagne) är ju något alldeles eget både vad gäller landskap, klimat, jordmån och stil. Närheten till Bourgogne präglar hela filosofin, och inte oväntat är det en fatjäst pinot noir som gjort Vouette & Sorbée mest bekanta.
Fidèle är en ung fatjäst pinotchampagne från tre marker med Kimmeridge-jordar i Buxières-sur-Arce.
Beställ från SystembolagetFidèle är Bertrands visitkort - en pinot noir från tre marker i hembyn Buxières-sur-Arce: Vouette, Chatel och Fonnet. Förutom den aktuella årgången (här 2017) innehåller Fidèle alltid en liten andel (5-10%) av en årgångsblandning (réserve perpetuelle) som påbörjades 2001 och vilar i en stor ekliggare (foudre). Flaskorna degorgerades 19-10-30 utan dosage (Brut Nature)
Den rödbäriga, fatjästa stilen och det mogna reservvinet bidrar till fina toner av utveckling även i unga versioner. Fidèle är alltid tydligt mineralisk och har en vacker kopparton i glaset.
Den här lådan innehåller två vita viner, en rosé och tre röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetLa Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade.
Coeur de Raisin framställs av melon från skördens första passage i vinmarkerna. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och några månaders lagring på jästfällningen. Vinet fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel vid buteljering eftersom det har ett par gram jäsbart socker kvar. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller några dygn i öppen flaska.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.
Lamoresca Rosato är en blandning av frappato och nero d’avola i proportionerna 70/30, med en skvätt moscato för parfymens skull. Vinet jäste spontant i betongtank och mognade ett knappt år innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt för frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Mas Coutelou finner man i Puimisson, en liten by strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Egendomen drivs av Jean-François (Jeff) Coutelou, som numera blivit något av en kultpersonlighet i området. Domänen omfattar fjorton hektar vinmark med kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska druvsorter för området som syrah, carignan och grenache, mourvèdre och cinsault, muscat och grenache blanc, clairette musqué och macabeu.
Couleurs Reunies är ett rött vin som blandar de flesta av druvsorterna ovan, och 2018 är första årgången det gjordes. Vinet fick jäsa spontant i tankar av betong eller glasfiber och buteljerades helt utan tillsatser, med lite koldioxid kvar för livlighetens och hållbarhetens skull. Pang på den friska frukten, utan känsla av tyngd!
Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit och sand. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001.
Le Boutis är framställt på ett traditionellt, rentav historiskt vis med spontan jäsning av hela druvklasar i betongtank. Druvorna macererade med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin, helt enkelt!
Calcarius är ett projekt i norra Apulien i regi av Valentina Passalacqua. Här, strax söder om byn Apricena, har hennes familj sedan länge drivit blandat jordbruk i ansenlig skala, med såväl vinodling som frukt och grönsaker. I slutet av 1990-talet beslöt sig Valentina för att konvertera hela verksamheten med 80 hektar till certifierat ekologisk odling och är sedan början av 2000-talet ledande i regionen att arbeta med biodynamiska metoder.
Idén bakom projektet handlar om tydlig ”terroir”. Byn Apricena står nämligen på gammal havsbotten och jordmånen är starkt präglad av kalksten från Kimmeridge-perioden - vinmarkerna är nästan vita i färgen av all kalk. Dessutom är de en del av den omgivande nationalparken Gargano. De här karakteristiska egenskaperna tog Valentina fasta på när projektet startade. Hon vill visa upp en annan och lättare sida av Apulien och dess lokala druvsorter. Skörden sker tidigt för att få en pigg syra.
Vinetto är ett lätt och läskande högsyrligt rött av druvsorterna aleatico och nero di troia, som vuxit i vita kalkstensjordar (Kimmeridge). Druvorna jäste spontant i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Därefter fick vinet vila färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. Dricks lätt kylt vid cirka 15 grader, öppnad flaska håller sig bra något dygn.
En av de godaste Brut Sans Année som finns att få tag på i området Champagne. Styrkebevis från Bérêche att det handlar om deras baskvalitet!
Aktuell version är baserad på 2018 och degorgerad i oktober 2020. Läs mer om Bérêche här.
Beställ från SystembolagetBrut Réserve är Bérêches bascuvée från egna marker i Montagne de Reims, Côte des Blancs och Vallée de la Marne. Totalt omfattar egendomen sju hektar, varav 35% är belägna i Ludes, 30% i Ormes, 25% i Mareuil-le-Port och 10% i Trépail. Druvsorterna är ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och meunier, från minst 40-åriga stockar. Jordbruket är traditionellt och helt fritt från syntetiska produkter, dock utan certifiering.
Den aktuella versionen innehåller knappt två tredjedelar från basårgång 2018 samt drygt en tredjedel reservvin från de två föregående åren. Efter pressning fick musten en långsam spontan jäsning i använda fat och mindre tankar, utan malolaktisk omvandling eller avslutande filtrering. Efter att det blandats buteljerades vinet för sin andra jäsning i flaska och låg sedan 28 månader 'sur lattes' under naturkork. Degorgeringen gjordes i juli 2020 med 7 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Brut).
Olek Bondonio kunde knappast ha fått ett bättre arv av sin familj. I bortåt tvåhundra år har släkten ägt den lilla egendomen La Berchialla, strax söder om byn Barbaresco. Det branta vingårdsläget som hör till gården är känt under namnet Roncagliette och räknas som ett av de allra bästa i Barbaresco – den andre ägaren Angelo Gaja gör sin Sorí Tildin från marken strax nedanför.
Olek är en av få i området som arbetar ekologiskt i vinmarkerna. Med knappt två hektar i Roncagliette, samt två i cru Starderi (Neive), är det möjligt att vara mycket noggrann med detaljerna. Han skördar gärna lite åt det tidiga hållet för att behålla fräschören och undvika för hög sockermognad som översätts i hög alkohol.
I källaren startar jäsningen med en spontan förjäsning (’pied de cuve’). Druvorna får en ovanligt lång maceration, uppåt 60 dygn med nedsänkt skalhatt (’cappello sommerso’). Extraktionen blir på så sätt helt passiv och väldigt varsam. Därefter får vinet mogna i medelstora liggare av slavonsk ek (’botti’) innan det buteljeras utan klarning eller filtrering, med en försiktig dos svavel. Resultatet blir utpräglat elegant med en underbar renhet i frukten, finlemmade tanniner och tydlig mineralsälta.
Nu har vi för första gången satt ihop ett behändigt trepack med Bondonio!
Beställ från SystembolagetNebbiolo från två hektar som Olek arrenderar i cru Starderi, beläget i kommunen Neive. Marken här är sandigare och lättare, något som så ofta - och även här - får sin översättning i ett fruktigare vin med relativt sett lättare struktur. Starderi 2017 är redan idag alldeles öppet i aromatiken och dricks med stort behag även utan ackompanjerande mat.
Nebbiolo från en och en halv hektar i cru Roncagliette - ett brant söderläge med utsikt mot floden Tanaro i den södra delen av kommunen Barbaresco. En halv hektar är planterade 1958 med ett massalt urval från ännu äldre stockar. Resten är planterade 2010 med sticklingar enligt samma metod. Jordmånen i Roncagliette är en kompakt röd märgel, mättad med kalk, järn och magnesium. Det här tar sig uttryck i en större struktur, mer djup och intensivare mineralitet. Roncagliette 2017 är tillgängligt nu, men får gärna lagras vidare och serveras med fördel i sällskap med mat.
Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. Sedan ett par år har Dominique lämnat över ansvaret för driften i Julien Altabers och Carole Schwabs varma händer, och framtiden ser ljus ut. För andra gången släpper vi ett trepack med några av gårdens pärlor. Alla tre vinerna kommer från den fruktrika och givande årgången 2018, och är samtliga ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Läs mer om Derain här.
Beställ från SystembolagetEn ren chardonnay från lieu-dit ‘La Combe’ som ligger i dalgången ned mot Puligny-Montrachet. Jordmånen där består av djup kalkfattig brun lera, och rankorna planterades 1988. Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan tio månader på den fina jästfällningen. Efter en månad drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur, samt en minimal dos svavel. Redan nu är La Combe en uttrycksfull vit bourgogne med fyllig frukt, pirrig energi och befriande känsla.
‘La Plante Chassey’ kommer från en gammal vinmark om knappt en hektar i Mercurey, som varit i familjen Derains ägo sedan flera generationer. Stockarna är planterade strax efter förra sekelskiftet, och alltså över 110 år gamla. Intressant nog är en femtedel av druvorna pinot gris, eller "beurot" som den kallas i Bourgogne - ett resultat av samplantering som var så vanligt förr i tiden. Resten är ‘pinot fin’, ett äldre urval av pinot noir. De hela druvklasarna fick en lätt fottrampning för att frigöra must, och sedan startade jäsningen spontant. Macerationen varade i knappt två veckor. Efter pressning fick vinet mogna under sju månader i äldre fat, och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. La Plante Chassey är det mest eleganta av Derains röda och bjuder i årgång 2018 på rik mogen frukt. Dricks med behag både ungt, halvvägs och mer utvecklat.
Saint Aubin ‘Le Ban’ är en ren pinot noir från lieu-dit Le Ban, ett sydvästvänt village-läge strax väster om byn Saint-Aubin. Jordmånen där består av vit lera och kalksten, och Derains parcell om en hektar är planterad 1989. Vinet är framställt med samma metoder som La Plante Chassey, men fick en något längre urlakningstid om sexton dygn. Efter pressning mognade vinet under tolv månader i äldre fat (alla fat hos Derain är minst fem år gamla) och drogs bara om en gång innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en minimal dos svavel (10-20 mg/l) i samband med blandningen av faten. Le Ban är ett mer kraftfullt, tätare och mer strukturerat vin som gärna får lagras i några år innan det serveras till en vällagad boeuf bourgignon.
I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne (Touraine) arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. De flesta markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att åter låta gräset växa, plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade.
Jordarna i Touraine har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Av de gröna druvsorterna odlar Villemade sauvignon blanc, chardonnay och romorantin.
Beställ från SystembolagetHervé Villemades viner växer upp på ett avslappnat sätt i tank, med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades sauvignon uppvisar alltid fullmogen frukt i ett rent och givande uttryck.
Den här lådan innehåller två vita viner och fyra röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetIole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.
Bianco Vivace är ett lätt pärlande vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Conchetta’, som omfattar en knapp halv hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Efter omgående pressning fick musten jäsa spontant i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Vinet buteljerades tidigt med lite resterande druvsocker, som fick jäsa ut i flaskan och omvandlas till sprittande koldioxid. Inga som helst tillsatser har använts i något steg. Som gjort för att skåla in den tidiga våren utomhus i solen!
I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.
Jordarna i området har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Bland gröna druvsorter odlar Villemade sauvignon blanc, chardonnay och romorantin - just Cheverny Blanc är en blandning av de två förstnämnda. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades vita viner uppvisar alltid fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck. Serveras vid 10-12 grader och håller öppet i ett par dygn.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.
Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.
Giac’ Potes är ett lätt rött vin av gamay och mondeuse. De hela druvklasarna fick jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar med ett par veckors urlakning. Överspolningar mot slutet av jäsningen gav en lättsam struktur. Vinet fick sedan mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat under ett drygt halvår. Det smakar bärigt/fruktigt och smått kryddigt med mjuka tanniner. Vinet fick en minimal tillsats av svavel innan buteljering och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om och konvertera hela klabbet till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Idag odlar de ungefär femton hektar, fick med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten och har efterhand byggt upp ett rykte världen över.
“53” är en ren cabernet franc från gamla stockar planterade 1953. Rankorna står i skiffer, så uttrycket blir annorlunda än från kalkstensjordarna i Touraine. Vinet är spontanjäst i tank och lagrat i använda fat. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Det här ett snyggt medelfylligt rött med eleganta cabbiga toner och ett brett användningsområde på bordet. Serveras åt det svalare hållet och klarar både lagring och några dygn i öppen flaska.
Les Deux Terres är ett samarbete mellan vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. De odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de äntligen startade upp sin verksamhet. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.
Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är gjort av mestadels grenache med en mindre andel syrah, allt spontanjäst i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
La Traviesa Tinto är ett rött vin gjort av garnacha och tempranillo. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under knappt ett år i tank. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering. Drick nu eller spara i något år. Serveras bäst vid 15-16 grader.
Jean-Marie Berrux tog klivet från reklamen i Paris till vinet i Bourgogne via sin utbildning till vinmakare i Beaune. Sedan 2004 odlar han knappt två hektar chardonnay i byn Corpeau, strax bredvid gränsen till Puligny-Montrachet. Stockarna är planterade 1984 i en jordmån av intensivt kalkhaltig gul lera. Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder av Jean-Marie och hans hustru. Berrux gör oftast bara ett enda vin: Le Petit Têtu eller ”den lille envise” – ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv.
Vinerna jäser av egen kraft och mognar på jästfällningen under knappt ett år i 228-liters och 400-liters bourgognefat av varierande ålder, från nya och upp till nio år gamla. Alla fat köps in direkt från tunnbinderierna – efter den rikliga skörden 2018 behövdes det fem nya fat. Vanligen dras vinet om till rostfri ståltank precis innan det är dags för nästa skörd, och buteljeras några månader senare utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser av svavel.
Beställ från SystembolagetLe Petit Têtu 2018 är en elegant vit bourgogne som redan bjuder på behagfull balans mellan fet frukt, elektrisk syra, lätt fatkrydda och sprittande energiska mineraltoner. Liksom tidigare årgångar kommer denna att utvecklas positivt med lagring under svala förhållanden. Serveras bäst vid 10-12 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Sedan 2002 driver Cyril Fhal sin domän Clos du Rouge Gorge i Latour-de-France. Byn ligger precis vid den forna gränsen mellan Frankrike och kungariket Aragon (Katalonien). Omgivningarna anses ha några av de bästa vinmarkerna i Roussillon, med en jordmån som präglas av schist och gnejs. Ända från starten har Cyril jobbat med ekologiska och biodynamiska metoder, så pass skickligt att de andra odlarna i byn anammat hans sätt att arbeta. Druvsorterna är de med längst historia området, nämligen macabeu, carignan blanc och noir samt grenache noir. Stilen på Cyrils viner är ren, mineraldriven och klassiskt balanserad utan tyngande alkohol. Alla hans cuvéer utvecklas dessutom påtagligt väl med lagring!
Beställ från SystembolagetCyrils vita är en blandning av macabeu från 70-åriga stockar (85%) samt carignan blanc (15%). De gamla rankorna växer i norr- och österlägen med jordmån av gnejs. Efter skörd pressades druvorna direkt, och sedan fick musten jäsa spontant i äldre 500-litersfat med nio månader på jästfällningen. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Cyril tycker själv att hans vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i marken.
’Jeunes Vignes’ är ett vin framställt av grenache noir från jämförelsevis yngre stockar (25+ år). De hela klasarna fick jäsa spontant med fottrampning i ekståndare, sedan mognade vinet i tank under nio månaders tid. Buteljerat utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Cyrils unga röda vin ger ett transparent och energiskt uttryck av lättare rödfruktig grenache, långt från den alkoholsötma och tyngd som druvan ibland förknippas med.
’Vieilles Vignes’ med 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet. De hela druvklasarna fick jäsa spontant med tio dagars urlakning och fottrampning i slutet. Efter pressning mognade vinet under ett års tid i använda 500-litersfat (Stockinger) samt barriques och ekliggare (‘foudre’). Liksom de två andra vinerna är detta buteljerat utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Här får vi mörkare toner i frukten, större djup och samtidigt en tydligt mineraldriven fräschör. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”.
Den här lådan innehåller ett vitt och två röda viner.
Beställ från SystembolagetI Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Under 1900-talet stod det lokala kooperativet för det mesta av produktionen. När Jean och Catherine Montanet skapade Domaine de la Cadette 1987 omplanterade de vinmarkerna och ställde om hela odlingen till ekologisk. Numera är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom familjens verksamhet.
La Châtelaine 2018 är ett vitt vin framställt av chardonnay från familjen Montanets egna marker i Vézelay. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och legat sju månader på jästfällningen, innan buteljering med låg dos svavel. Ett rent och fruktigt vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dagar efter öppning.
Rié och Hirofumi Shoji kommer från Japan, men träffades på vinskolan i Beaune. Hon gjorde sin praktik hos bland andra Frédy Mugnier, medan han arbetade i fem år hos Fred Cossard på Domaine des Chassorney. När det sedan var dags att hitta något eget, fick paret leta vidare utanför Bourgogne för att hitta något överkomligt. Slutligen fann de vad de sökte i Collioure hos en gammal odlare som skulle dra sig tillbaka.
Domänen fick namnet Pedres Blanques ("vita stenar" på kalatanska). Med sina terrasserade tvärbranta lägen har vinmarkerna en vidunderlig utsikt över Medelhavet. De omfattar 3,5 hektar högt uppe på höjderna ovanför Collioure, där jorden är karg, solen stark och klimatet ihållande blåsigt. Fördelen är att frost, svamp och andra sjukdomar på vinrankan knappast förekommer. Därför kan Rié och Hiro med fördel arbeta ekologiskt, och dessutom helt utan koppar.
Paret gör än så länge bara ett vin, av grenache noir som vuxit i schist och granit. Den vinifieras och lagras i Banyuls, i ett vineri som delas med nio andra små odlare. Extraktionen av druvorna är så lätt att den snarare liknar infusion, och inget svavel används under hela vägen från jästank till flaska. Målet är att skapa ett silkigt och finlemmat uttryck för områdets extrema terroir.
Familjen Mattioli bor i en liten by utanför staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan elvahundratalet har kullarna ovanför dalgången odlats med en rad lokala druvsorter - trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino, barbera och ciliegiolo.
Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens egna vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd. Jorden är en blandning av järnrik lera och kalk. I vingårdarna använder familjen bara kompost från egna djur. Familjens odlingar sträcker sig över åtta hektar, men bara drygt fem är för vin. Resten är planterade med olivträd, vete och korn.
Le Cese är en ren sangiovese som jäst med druvornas egna jäststammar i cementtank helt utan tillsatser - inte ens en svavel. Ett smakrikt och elegant rött vin med en frisk fruktig avslutning. Vinet är gott så ungt det är, serveras gärna vid 15-16 grader, och dricks bäst samma dag som det öppnats även om det håller till dagen därpå.
Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre stockarna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’ i rött, vitt och rosé.
Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen. 2018 är framställd helt utan tillsatser.
Beställ från Systembolaget’Cante Renard’ görs av carignan, syrah, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är smått fyllig utan att för den delen bli tung.
Den här lådan innehåller tre olika viner från Champagne. Perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra champagner!
Beställ från SystembolagetBenoit Doussot gör vin i byn Buxières-sur-Arce i den södra delen av det stora området Champagne. Han har tillsammans med sin svärfar Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée startat det här projektet, där de köper ekologiska druvor från de närmaste grannbyarna i Côte des Bar. Les Semblables är en ren pinot noir från vinmarker med nordlig exponering och kalkhaltiga jordar. Druvorna kommer från olika lieux-dits med jordmån av kimmeridgien. Vinet har jäst spontant och mognat i medelstora fat och foudre innan buteljering för andra jäsning. Sexton månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad 18-09-09 utan dosage (brut nature). Årgång 2016 är andra årgången för projektet.
Familjen Lahertes egendom ligger i byn Chavot, Coteaux Sud d’Epernay. Sedan 2005 är unge Aurélien helt ansvarig för arbetet. Vinrankornas hälsa kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling - att plöja och syresätta markerna vår och höst är en självklarhet. Alla viner jäser och lagras i gamla bourgognefat och görs i en stil som är torr, stramt fruktig, mineralisk och komplex.
Det här är Lahertes roséchampagne av pinot meunier från ett enskilt vingårdsläge med 50-65 år gamla stockar. Vinets färg lockas fram genom en kortare skalmaceration (saignée-metod). De avstjälkade druvorna fick 12-14 timmars urlakning och jäste sedan spontant i använda fat, utan malolaktisk omvandling, med sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering. Därefter fyra år i flaska ’sur lattes’ innan den degorgerades för hand i februari 2018 med cirka 3 g/l dosage (Extra Brut).
Christophe är femte generationens vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans 6,3 hektar odlingar planterades av farfarsfar och är utspridda över trettio olika lägen i området. Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist - 90 procent av hans odlingar består av druvsorten. Resten är pinot noir och chardonnay. Pinot meunier mår bra i lerjorden här, som är rik på den kalkrika sedimentära stensorten ”tuffeau”, som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau liknar krita och har en utomordentlig förmåga att behålla fukt samt hålla en sval temperatur.
Pinot meunier står fortfarande lite i skuggan av pinot noir och chardonnay som traditionellt är mer ansedda. Men det mesta handlar ju egentligen om odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder - i gott sällskap med Jérôme Prevost och Aurélien Laherte - som gör meunier-baserad champagne på samma nivå som regionens största namn. Det här vinet kommer från 40-åriga stockar av meunier i ett läge med syd/sydvästlig exponering och jordmån av lera, silt och kalksten. Flaskorna har vilat fyra år på sin jästfällning och degorgerades 25 oktober 2018 utan dosage (Brut Nature).
Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetDet här rosébubblet kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by strax öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”.
Piège à Filles Rosé är framställt av grolleau och gamay - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. I det lilla vineriet som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Till sist skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Det är ett uppiggande bubbel med fin balans mellan syra och fruktsötma, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.
Gården La Sénéchalière omfattar sjutton hektar vinmark. Stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordmånen består av schist som går i hela regnbågens färgskala, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade. Folle Blanche är framställt just av folle blanche från riktigt gamla rankor (60-80 år). Smaken är frisk och för området fyllig med sötmogen frukt och pigg mineralsälta. Ett vin att matcha med höstens skaldjur.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Bröderna Fréderic och David huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.
Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter - bland annat mondeuse, persan och altesse och i synnerhet jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekocertifierad sedan 2006 och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Stilen drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.
Primitif är ett vitt vin av jacquère från svala lägen och tidig skörd. Innan jäsningen får musten klarna/sedimentera kallt under fyra dygn. Därefter jäser vinet långsamt med hjälp av druvornas egna jäststammar i ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Sedan lagras vinet sur lie (med jästfällningen) i fyra månader. Vinet är torrt och friskt med drag av grönt äpple och citron samt en aptitretande mineralsälta.
Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre stockarna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’ i rött, vitt och rosé.
Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.
’Cante Renard’ görs av carignan, syrah, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är smått fyllig utan att för den delen bli tung.
Sedan några år tillbaka producerar Anders Frederik Steen vin i Frankrike. I Köpenhamn var Anders med och startade Relæ och Manfreds, och sedan blev han ansvarig för deras vinprogram och import. 2013 lämnade han restaurang och vinimportscenen och började göra vin med sin favoritvinproducent - Jean-Marc Brignot. Tillsammans gjorde de två årgångar, men sedan 2015 driver Anders tillsammans med hustrun Anne Bruun Blauert sin egen domän.
Druvorna kommer dels från familjen Oustric (Le Mazel), dels från egna marker. ”Pure magique pas de chimique” är framställt av frukt från 40-åriga stockar syrah och viognier. Syrah-druvor avstjälkades och fick macerera i direktpressad must av viognier och syrah. Därefter spontanjäste allt i glasfibertank och lagrades på jästfällningen i nio månader. Vinet är buteljerat helt utan tillsatser och upplevs sprittande piggt och friskt rödbärigt. Flaskan avslutas gärna samma kväll som den öppnats, innan långfilmen är slut.
Syrah från djupaste franska södern. Här drev Alain Castex egendomen Le Casot des Mailloles i närmare tjugo år. Numera har veteranen Alain lämnat över ansvaret för egendomen till den yngre vännen Jordi Perez. Jordi driver den vidare i samma anda som Alain och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Jordis produktion uppgår idag till ungefär 12 000 flaskor årligen.
I Roussillon är arbetet ofta tufft på grund av de branta, terrasserade vingårdarna och ännu mer krävande när man arbetar oldschool. Många av vinrankorna är urgamla och knotiga vilket gör att uttagen blir rejält låga. Odlingarna sköts med biodynamiska metoder och är certifierade via Ecocert. Druvorna till Comax Ethylix är syrah från terrasserade vinmarker med jordmån av granit på 550-600 meters höjd. Efter delvis avstjälkning fick frukten jäsa spontant med fem dagars maceration och några månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering. Inga tillsatser. Ett vin som ger omedelbar pang-på-frukt och frisk syra, perfekt till en köttbit!
Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.
Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.
Beställ från SystembolagetLamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel. Med sina lätt orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller ett par dygn i öppen flaska.
Det här röda vinet är till största delen framställt av nerello mascalese från gamla stockar i byn Passopisciaro, på Etnas nordsluttningar. En femtedel frappato bidrar med extra aromatiska toner. Musten jäste spontant i öppna plastkar med två veckors urlakning. Efter pressning fick vinet mogna under ett år i betongtank och buteljerades med en liten dos svavel. Här får man mycket av Siciliens parfymer med vilda örter och blommor över röd och blå frukt, samt en behaglig kick av välbekanta nerello-tanniner. Kan lätt sparas något dygn i öppen flaska.
Lamoresca Rosso är en blandning av frappato, nero d’avola och grenache i proportionerna 50/30/20 från de äldre stockarna samt ett urval av de bästa druvorna. Musten jäste spontant i öppna plastkar med en månads maceration, och mognade sedan ett år i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem några dygn i öppen flaska.
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.
Egendomen hade sin storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.
Beställ från SystembolagetRosso della Staffa "Il Rosso” är en blandning av sangiovese, sagrantino och ciliegiolo i proportionerna 40/40/20. Druvorna jäste spontant med tio dagars maceration i gamla ekståndare (tini). Efter pressning fick vinet mogna i tankar av rostfritt stål, cement och glasfiber. Slutligen buteljerades det utan klarning, filtrering eller tillsatser. Stilen känns helt tidlös och traditionell med behaglig balans, och årgång 2016 har nu hunnit få precis lagom utveckling i flaska. Dricks gärna till pappardelle med ragu och håller utan problem till nästa kväll.
Den här lådan innehåller sex olika viner – två vita och fyra röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetFamiljen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.
‘Sylvaner Vieille Vigne’ kommer från gamla rankor i två lägen i byn Mittelbergheim, samt i Grand Cru Zotzenberg. Druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade i gamla ekliggare under sju månader på sin jästfällning och buteljerades efter lätt filtrering med minimal tillsats av svavel. Rent och friskt, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.
‘Au Château’ är en ung chardonnay från Juras typiska jordmån av kalkmärgel. Vinet jäste spontant i äldre fat som toppats upp med jämna mellanrum på samma sätt som i Bourgogne. Stilen kallas ‘ouillé’ till skillnad från den traditionellt oxidativa ‘sous voile’. Efter en lätt filtrering buteljerades vinet utan några som helst tillsatser. Ett elegant, torrt och friskt vin med toner av mineral och gula äpplen. Serveras kylt, 8-10 grader. Håller ett par dagar efter öppning.
Ända sedan 2001 har David Didon arbetat hos Etienne de Montille i Volnay, bland annat med uppdraget att konvertera hela egendomen till biodynamisk odling (David arbetar än så länge fortfarande kvar på heltid där). Tack vare sin bekantskap med Julien Altaber och Dominique Derain blev han efterhand nyfiken på att lära sig vinifiera utan tillsatser. För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp i Côte Chalonnaise.
Bourgogne Rouge kommer från Vignes Blanches, ett högt och relativt brant österläge om 1,2 ha ovanför byn. Paret Didons drygt 40-åriga stockar växer där i en jordmån bestående av röd lera och kalksten. Efter skörden läggs hela druvklasar i glasfibertank där jäsningen startar spontant. Vinet får mogna under nio månader i äldre bourgognefat och buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser. Den varma årgången har gett bra stoppning i frukt och tanniner men vinet har samtidigt en fin fräschör, livlighet och balans. En vända i karaff innan servering hjälper till att öppna upp aromerna. Kan absolut lagras om så önskas.
Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusens härjningar stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. 2004 drog Patrick Bouju igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Han har sedan dess letat rätt på de bästa kända och glömda markerna i Puy-de-Dôme, Auvergne. Idag odlar han nästan fem hektar och gör dessutom vin av inköpta druvor från vinodlande vänner han litar på.
Môl är en lyckosam blandning av syrah, carignan, merlot, cinsault och gamay. Frukten kommer delvis från Auvergne och delvis från södra Frankrike. Samtliga druvor avstjälkades och fick jäsa spontant i glasfibertank med femton dagars urlakning. Därefter mognade vinet tolv månader i äldre fat och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Tillsammans med mjukt fruktig gamay är det nog den svalvuxna syrah-komponenten som sätter tydligast signatur. Môl dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.
Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.
‘Flonflons’ är framställt av mestadels syrah med en mindre andel grenache. Samtliga druvor avstjälkades innan de fick inleda sin jäsning av egen kraft i stora betongtankar. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. I vanlig ordning bjuder La Roche Bussiére på generös sydfransk frukt, men samtidigt med fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller fint över något dygn i öppen flaska.
Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.
‘Varetúo’ är det lokala namnet på tempranillo. Rankorna är planterade 1996 och står i steniga schistjordar cirka 1300 meter över havet. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under ett år i äldre ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering, men vinet kan ändå ha en liten fällning i flaskan. Därför är det vettigt att låta vinet stå upp någon timme innan servering så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i ett par år. Serveras bäst vid 15-16 grader.
Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetVézelay är en liten appellation i norra Bourgogne, ungefär fem mil söder om Chablis. Jordarna där präglas, precis som i Chablis, av kalksten och fossilrik kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik lera som gärna resulterar i chardonnayviner med en härlig blandning av frukt och mineralitet.
Valentin Montanet (född 1987) driver numera domänen som startades av hans mor. Idag består den av åtta hektar, varav fem är planterade med chardonnay. Rankorna stammar från slutet av 1990-talet samt år 2000, och redan 2003 var hela egendomen ekologiskt certifierad.
‘Galerne’ är domänens enda vita vin, en ren och ofatad chardonnay som har fått sitt namn efter den vind som sveper in genom vingårdarna från nordväst och håller druvorna hälsosamma. Musten jäste av egen kraft i rostfria ståltankar, med full malo och åtta månader på jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering och en minimal dos svavel. 2017 framstår som en lysande årgång, både generellt i norra Bourgogne och specifikt i det här vinet, med det mesta man kan önska av frukt, syra och mineral. Dricks ypperligt utan omsvep och håller flera dygn i öppnad flaska.
En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.
Note di Bianco är en ung grillo som fått jäsa spontant i ståltank och lagrats ett halvår på sin jästfällning. Som så många andra av våra viner är det här ofiltrerat, något som särskilt syns och märks på vita viner. Note di Bianco har en härlig balans mellan att vara rejält fruktigt och samtidigt friskt. Vinet buteljerades med en minimal dos svavel och håller utan problem något dygn i kylen.
Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Han tog diverse påhugg på vingårdar i Provence för att till slut inse att hans törst skulle leda honom till att göra eget vin. Efter att kommit i kontakt med den naturliga rörelsen i Beaujolais förstod han att det var levande viner utan tillsatser han ville göra. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Alba-la-Romain (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.
Andrea Caleks marker domineras av lera och kalksten och är planterade med syrah och grenache, merlot, viognier och chardonnay. Hans röda viner präglas av en blå klang i frukten och läskande tanniner. Babiole består av grenache och syrah som jäst med hela druvklasar i tank. Resultatet är ett mörkfruktigt, livfullt vin med mjuka tanniner och en viss rustik känsla. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Cyril Fhal gör ovanligt eleganta viner i den franska södern, med fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker är planterade med gamla stockar (50-110 år) av grenache noir, carignan, cinsault, macabeu och carignan blanc. Klimatet präglas av hård vind och stark sol, och jordarna av schist och gnejs rån Pyrenéerna i söder. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att bibehålla en behaglig fräschör.
Cuvée du Patron är ett särskilt vin som bara gjorts i årgång 2018. Tankar och fat som inte riktigt passade in i cuvéerna ‘Jeunes Vignes’ och ‘Vieilles Vignes’ blandades här tillsammans. Frukten till vinet är alltså dels grenache noir från 20-åriga stockar samt carignan och grenache noir från 70-100 år gamla stockar. Hela klasar fick inleda jäsningen spontant och fottrampades efter tio dagar. Vinet mognade i dels i tank, dels i större ekliggare (foudre) och använda medelstora fat. Buteljerades utan klarning eller filtrering med en minimal dos svavel.
Cascina Val Liberata är en ekologisk/biodynamisk bondgård i byn Villamiroglio i norra Monferrato, grundad 2014 av Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer. Den ligger naturskönt belägen i en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar totalt tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.
Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” - ett ord med ursprung i italienska ”cenere” (som betyder aska). Detta eftersom druvorna gärna får en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.
Det var tack vare forskning vid universitetet i Torino som slarina återupptäcktes och 2007 ånyo infördes i det nationella registret över druvsorter. 2013 fick Deirdre och Maurizio möjlighet att smaka på en mikro-vinifikation av slarina, och de slogs direkt av dess eleganta aromer och fina tanninstruktur. Smakprovet gav dem en stark tro på potentialen i den här glömda druvsorten. Året därpå planterade paret sin första vingård med slarina.
Dinamo är ett samarbetsprojekt i regi av Danilo Marcucci på Vini Conestabile della Staffa. Den historiska gården ligger nära Lago di Trasimeno strax utanför Perugia i Umbrien. Det här vinet har gjorts i samarbete med grannfamiljen Nofrini i Colle Castelluccio som odlar med ekologiska metoder.
Druvorna till Nucleo1 är lika delar sangiovese och gamay del trasimeno (cannonau) som fått jäsa spontant i tank med kort maceration och buteljerats i literflaska under kronkapsyl. Ett ungt saftigt rött med mörkare frukt och bra struktur.
Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.
Giachino odlar en mångfald druvsorter, bland annat gamay, persan och mondeuse, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna. Den brittiska skribenten Wink Lorch skrev i sin nyutkomna bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”
Den här lådan innehåller sex flaskor vin från Domaine Giachino.
Vitt vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie, och själva sinnebilden för ett alpnära vin. Apremont är en plats vars förutsättningar skapats av rasmassor med kalkstensgrus från Mont Granier. De handskördade druvklasarna pressades direkt och musten fick därefter klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant vid högst sexton graders temperatur. Ett drygt halvårs lagring på jästfällningen ger en smått krämig känsla, men den fjällbäcksrena mineraliteten är huvudnumret här.
Vitt vin av jacquère med understöd av verdesse och mondeuse blanche. De här två lokala druvsorterna lägger till florala toner och lite mer exotiska drag till frukten. I övrigt är vinet framställt på samma sätt som Apremont och har en liknande renhet, svalka, fräschör och behagligt återhållsam alkohol.
Rött vin av gamay och den lokala blå sorten mondeuse. De hela druvklasarna fick jäsa spontant i slutna rostfria ståltankar med ett par veckors maceration. En lättsam struktur utvanns genom överspolningar mot slutet av jäsningen. Vinet fick sedan mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat under ett drygt halvår. Det smakar bärigt/fruktigt och smått kryddigt med en mjuk strävhet. Alla tre vinerna i lådan har fått en minimal tillsats av sulfiter och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Vinet framställs av mestadels grenache som blandas med lite syrah. Druvorna kommer från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Petit Jo är en stående favorit, ett piggt vin som aldrig känns tyngande.
Beställ från SystembolagetVinet kommer från södra Rhône, närmare bestämt från byn Faucon som ligger i närheten av Mont Ventoux. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt.
Vinmarkerna ligger på hög höjd, uppåt 450 meter. Här växer grenache och syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter avstjälkning och lätt krossning har druvorna jäst spontant och sedan lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt friskt och fruktigt rött vin.
Den här lådan innehåller tre lagringsdugliga vita viner av hög kvalitet.
Beställ från SystembolagetJean-Marie Berrux lämnade reklambranschen och skolade om sig till vinmakare i Beaune. Efter utbildningen jobbade han för andra domäner i området och lyckades till slut skaffa sig lite egen mark i lerjordarna i Corpeau, kommunen som ligger alldeles nedanför Puligny och Chassagne. Sin källare byggde han i närbelägna Meursault. Tack vare en farbror i Savoie - en bonde som jobbade ekologiskt - var det från början självklart för Jean-Marie att jobba på det sättet själv. Han fick hjälp med råd och dåd av vänner som arbetade med naturliga metoder, och lärde sig snabbt. Första årgången släpptes 2004. Idag jobbar han biodynamiskt med 1,5 hektar chardonnay. Stockarna är omkring 40 år gamla och allt arbete utförs för hand av Jean-Marie och hans hustru.
Berrux gör oftast bara ett vin, Le Petit Têtu - ”den lille envise”, ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv (andra ser honom som en av de roligare vinbönder de har träffat). Vinet jäser spontant i foudres och fat, och mognar på sin jästfällning under ett knappt år i väl inkörda 228-liters bourgognefat. Vanligen dras det om till tank precis innan nästa skörd och buteljeras några månader senare utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser av svavel. Håller utan problem ett par dygn i öppnad flaska.
Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gör han tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som egentligen skiljer vinerna åt är skördetillfället - för övrigt görs allting likadant. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir och aningen olika faser av druvmognad.
Coule de Source är det tidigast skördade vinet i trion och har jäst spontant i glasfibertank, med arton månader på jästfällningen. Alla Lamberts viner består enbart av druvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. "Soufrer n'est pas jouer", som hans motto lyder. Det här är högspänt elektriska och distinkt lagringsbara uttryck av torr chenin blanc. Öppnad flaska håller flera dygn i kylskåp.
Runt byn Latour-de-France i Roussillon gör Cyril Fhal eleganta viner med fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker har gamla stockar (50-110 år) och är planterade med grenache noir, carignan, cinsault, macabeu och carignan blanc. Rankorna växer dels i den kalkrika jorden från Corbières, dels gnejs och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och stark sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att få sin fantastiska fräschör.
Clos du Rouge Gorge Blanc är gjort av macabeu från 80-åriga stockar, plus lite carignan blanc. Vinet har fått jäsa spontant i använda 500-litersfat med nio månader på jästfällningen. Cyril tycker själv att hans vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i vingårdarna. Det går bra att spara öppnade flaskor något dygn - om man lyckas låta bli att dricka upp!
Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!
Beställ från SystembolagetI Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Under 1900-talet stod det lokala kooperativet för det mesta av produktionen. När Domaine de la Cadette skapades 1987 omplanterades vingårdarna och odlingen ställdes om till ekologisk. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.
Melon 2017 är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt inköpta druvor från ekologiska odlare i Loire. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan buteljering med en minimal dos svavel (25 mg/l). Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dagar efter öppning.
Släkten Rietsch har en lång historia med vinodling i Alsace - de har varit aktiva i flera generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Idag är det Jean-Pierre och hans fru Sophie, samt hennes syster med man, som står för merparten av arbetet. Familjens vineri - en renässansbyggnad från 1576 - är belägen i Mittelbergheim vid foten av Vogeserna. Gården omfattar tolv hektar fördelade på fem olika lägen med kalkblandade lerjordar. Där odlar de områdets typiska druvor, och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.
Tout Blanc är vad som i Alsace kallas ’Edelzwicker’, av riesling (45%), auxerrois (45%), och gewurztraminer (10%). Vinet jäste med druvornas egna jäststammar i tank och mognade sedan på jästfällningen i sex månader. Efter varsam filtrering buteljerades vinet på literflaskor med en minimal dos svavel. Läskande vitt utan restsötma med smaker som drar åt persikor, gula äpplen, färskpressad citron och havssalt. Serveras gärna kylt, vid 8-10 grader. Håller bra och kan sparas i öppen flaska något dygn.
Vini Conestabile della Staffa ligger en knapp mil utanför Perugia i Umbrien. Alldeles till väster om vinmarkerna, som sträcker sig över tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Sjöns vattenmassa har stor inverkan på klimatet och vinrankorna. Gården har anor från artonhundratalet, men den första årgången som släpptes i vinmakaren Danilo Marcuccis regi var 2015. Hans fru Alessandras familj har ägt gården de senaste decennierna och druvorna såldes tidigare till ett lokalt kooperativ.
Case Sparse är vitt vin på lika delar grechetto och trebbiano. Druvorna fick en natts skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant. Efter sju månaders lagring i glasfibertankar tappades det på flaska utan vare sig klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Lantligt och genuint vin som gärna får vändas i en karaff för att öppna upp. Dricks bra även efter ett dygn, ja kanske rentav bättre!
La Vigne Mouton är en ung domän i södra Bourgogne som drivs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Boisseau odlar vin på 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordarna består dels av den typiskt kalkrika leran i området, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till aligoté.
Med naturnära och biodynamiska metoder i vinmarkerna har Boisseau redan hunnit skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Parets viner buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). ‘Terres de Chazeux’ är framställt av pinot noir som fått jäsa med vingårdens egna jäststammar i öppna kar och lagrats i använda fat. Buteljerades utan tillsatser, serveras svalt och är som godast samma kväll som det öppnats.
Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. Vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.
Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Vin Nu Rouge är gjort av grenache med en mindre andel merlot, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.
Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.
Asinoi är ett rött vin framställt av barbera från stockar som planterades 1970, 1981 och 1984. Vinet jäste spontant och fick mogna i betongtankar innan buteljering med en låg dos sulfiter (ca 50 mg/l totalt). En lättsam barbera med rödfruktiga toner, pigg syra och låg alkohol. Dricks fint nu, gärna vid 14 grader, och håller flera dygn efter öppning.
Den här lådan innehåller tre röda viner från Beaujolais.
Beställ från SystembolagetGuy Breton - känd under sitt smeknamn ’P'tit Max’ - tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den bara av ett fåtal bönder, varav några fick namnet ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna - numera legendariska namn - var Marcel Lapierre.. Jean Foillard.. Jean-Paul Thévenet.. och Guy Breton.
Frukten till Bretons Régnié 2018 kommer från en hektar i kommunen Régnié. Jordmånen där är utpräglat stenig och består mest av vittrad granit och sand. Vinmarken är planterad med ungefär lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar. Efter skörd kyldes de hela druvklasarna ned över natten innan jäsningen började spontant med områdets typiska ’maceration carbonique’ - det vill säga under ett täcke av koldioxid i sluten tank. Druvskalen fick laka ur försiktigt under tre veckor innan de pressades i en traditionell korgpress. I samma veva fick vinet en minimal tillsats av svavel. Ett drygt halvårs mognadslagring i äldre bourgognefat, och så var vinet färdigt att buteljeras utan klarning eller filtrering. Stilen är ren och utpräglat elegant, med silkeslen känsla och behagligt återhållsam alkohol i den varma årgången. Dricks med glädje så fort flaskan öppnats, men kan även sparas till nästa kväll.
Julie Balagny är en av de nya stjärnorna i Beaujolais. Under tio år jobbade Julie i södra Frankrike innan hon bestämde sig för att starta eget. Hon fick nys om en högt belägen, avskild mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Marken heter ”En Rémont” och består av tre sammanhängande hektar i en ganska brant sluttning. Den bjuder på olika typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna. Mitten av sluttningen består enbart av vittrad granitjord, och det är den delen som ger vinet En Rémont. De allra äldsta stockarna ger i vissa årgångar vinet Simone, men 2018 blandades de båda i samma cuvée.
Julies vinmakning liknar i mångt och mycket Guy Brétons. Metoden med ’maceration carbonique’ under ett täcke av koldioxid är helt gemensam - likaså den utpräglat varsamma extraktionen av tanniner. Vanligen avstår hon dessutom helt från tillsatser i något enda skede. Såväl Balagny som Breton står ofta för några av de mest silkiga uttrycken i Beaujolais. En Rémont 2018 buteljerades som Vin de France och ger uttryck för den varmare årgången i form av mörkare aromatik och större koncentration i frukten. Den här versionen mår fint av 1-3 års lagring för full utdelning. Vill man dricka snart får vinet gärna vända i en karaff för att veckla ut sig. Smakar som bäst samma kväll, men håller i öppnad flaska till kvällen därpå.
Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand. Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker. 'Les Tours' är en parcell om 0,4 hektar som ligger en bit söderut, i by Saint-Etienne-de-la-Varenne strax utanför Brouilly. Här är det den finkorniga graniten som dominerar, och vinrankorna har nått 40-årsåldern.
Vinerna görs i en egen hörna av familjens gård. Druvklasarna skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen inleds spontant med ’macération semi-carbonique’ - alltså hela klasar i sluten tank. Justin använder sig av sfäriska glasfibertankar som kan rullas och vändas på ända, vilket gör att han slipper använda överpumpningar för att extrahera färg och smak. Mest frekvent vänder han på tankarna mot slutet av urlakningen, som varar uppåt fyra veckor. Efter ett halvårs mognadslagring i äldre bourgogne-fat buteljerades vinet med en minimal dos svavel. 2018 var en varm växtsäsong som har gett skjuts på alla sätt och understryker närheten till Rhône. ‘Les Tours’ 2018 har såväl smaskig frukt som mogen tanninstruktur, rejäl koncentration och alkohol på 14,5%. För att betona fräschören - parera med svalare serveringstemperatur. Matchas gärna med boeuf bourguignon och klarar lätt ett dygn eller två i öppnad flaska.
Den här lådan innehåller ett vitt och två röda viner från Hervé Villemade.
I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny.
Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.
Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.
Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.
Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.
Beställ från SystembolagetVitt vin av romorantin - en druvsort som förr i tiden var utbredd i Loire, men numera bara finns kvar i Cour-Cheverny och Sologne. Frukten kommer från 52-åriga stockar som växer i en sandig jordmån med inslag av kisel, särskilt lämpad för romorantin. Vinet jäste spontant, mestadels i 500-liters fat av akaciaträ samt en femtedel i 228-liters ekfat. Aromerna spänner över det florala och vegetala, med subtila fat och mogen frukt likt bakade gula äpplen. Kan gott utvecklas med lagring och håller något dygn i öppnad flaska.
Pinot noir och gamay i proportionerna 85/15 från ett vingårdsläge med tyngre lerjord och inslag av flinta (silex). Rankornas ålder varierar mellan 20 och 39 år. Avstjälkade druvor jäste i ekståndare med vinmarkens egna jäststammar och fick sin mognadslagring i äldre ekfat. Det här ett uttrycksfullt rött med lätt kropp, elegant struktur och blommiga övertoner. Även detta vin kan utvecklas positivt med lagring och håller bra i öppnad flaska.
Côt (malbec) från 23-åriga stockar. Vinet jäste spontant i tank med ett par veckors maceration och kortare uppväxt i tank. Här får vi ett rent och fint uttryck för druvsorten i sin nordligaste och svalaste skepnad, med violer och mörkare frukt. Dricks gärna ungt på frukten och håller bra i öppnad flaska.
Den här lådan innehåller två vita viner och ett rött från Jean-Pierre Robinot i norra Loire.
Beställ från SystembolagetBistrologie är en chenin blanc från yngre stockar i Coteaux du Loir, och den av de stilla cuvéerna som är mest ämnad att dricka tidigt. Druvorna pressades direkt och fick jäsa långsamt och spontant i gamla fat, med ett helt år på jästfällningen. Slutligen buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett livligt vitt att dricka nu eller lagra något år, vilket man vill. Det öppnar upp rätt snabbt i glaset och dricks bäst samma kväll som det öppnats.
Charme heter vinet som tidigare gick under namnet “Le Charme du Loir”. Loir är den mindre floden som flyter fram genom området - inte att förväxla med den mäktiga Loire. Charme är också en ren chenin blanc, men från delområdet Jasnières och äldre stockar som ger högre koncentration. Tillvägagångssättet i källaren är gemensamt för båda vinerna, förutom att fatlagringstiden var betydligt längre - arton månader på jästfällningen. Fokus, koncentration, elegans och balans är ord som passar på Charme. Ett stort vin med ordentlig potential till utveckling för den tålmodige.
Den lokala blå druvsorten pineau d'aunis - ibland kallad chenin noir - har ett alldeles eget uttryck med tydligt peppriga toner. De resulterande vinerna är slanka och transparenta, går mer på längden än bredden, och i rätt jord kan de få ett djupt och komplext uttryck.
Lumière des Sens 2015 har, liksom de andra två vinerna, jäst spontant med druvornas egna jäststammar och lagrats i äldre fat. Den version som ingår i lådan är andra buteljeringen, som har fått mogna ett år extra i fat. Det innebär mer utvecklade toner i vinet, men samtidigt bättre stabilitet och större lagringspotential.
Den här lådan innehåller tre vita mousserande viner. Två av dem är framställda enligt ”méthode ancestrale” (pétillant naturel) och det tredje med en egen variant av ”méthode traditionelle”.
Beställ från SystembolagetDet här mousserande vita vinet kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”. I deras lilla vineri som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Slutligen skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Just Pet’Sec Blanc är framställt av chenin blanc, menu pineau och chardonnay - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. Det är ett charmigt bubbel med fruktigt och friskt uttryck, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.
Ezio Cerruti huserar i den lilla byn Castiglione Tinella, mellan Asti och Langhe i Piemonte. Där odlar han sju hektar med 60-åriga stockar av moscato. Vinet växer i branta sluttningar på drygt 400 meters höjd. Redan 1982 tog Ezio över den här egendomen som sedan länge drivs ekologiskt. Fram till ganska nyligen gjorde han i stort sett bara ett vin, det söta passito ‘Sol’. Numera gör han dessutom ett torrt vin av moscato, och så det här vinet som fått namnet ‘Ri-Fol’. Det är ett bubbel framställt enligt ‘méthode ancestrale’ baserat på moscato bianco som först jäst i cementtank och sedan fått jäsa klart i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.
Familjen Valenzuela bor i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien, drygt 1300 meter över havet. Barranco Oscuro är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer när det gäller ekologisk odling och vin utan tillsatser. Man odlar en lång rad lokala och internationella druvsorter på ungefär tolv hektar.