Från Julie Balagnys terass kan man se kullarna i Morgon. Det var här som naturvinets fadersgestalt, kemisten Jules Chauvet och hans kollega Jaques Neauport, på åttiotalet började göra vin utan tillsatt svavel tillsammans med en liten grupp bönder. Här började arbetet för att omdefiniera områdets viner – från kemikaliestinn och massproducerad ”beaujolais noveau” till naturligt odlade viner som ger uttryck för de olika växtplatsernas unika egenskaper.
Pendeln svänger fortfarande. Fler och fler upptäcker vilken kvalité som finns i området, mycket tack vare den nya våg av unga odlare som Julie Balagny är del av. Efter jobb på vingårdar i södra Frankrike gled hon långsamt över i naturvinsvärlden. Några av de ögonöppnande flaskorna kom från Juraproducenten Pierre Overnoy och Claude Courtois i Loire. När Julie bestämde sig för att göra vin under eget namn siktade hon på Beaujolais för att hon alltid älskat lättheten och parfymen i vinerna härifrån.
Efter att ha fått hjälp av legenden Yvon Metras med att hitta en bit mark, den drygt 3 hektar stora backen ”En Remont”, började Julie odla ekologiskt och gjorde sin första årgång 2009. Som hjälpredor i vinmarken har hon kossan Boréale och åsnan Manon. När det är för mycket ogräs i vinmarken släpper hon ut dem på bete. De äter upp ogräset och lämnar samtidigt av lite nyttigt bajs.
Vinerna har gått från klarhet till klarhet. Julie säger själv att det är först med de senare årgångarna, när kemikalierna från den förre ägaren har börjat gå ur jorden, som vinerna verkligen gläntar på potentialen av vad marken kan ge.
Omvärlden har tyckt annorlunda. Redan Julies andra årgång, 2010, etablerade henne som att av den nya vinvärldens mest spännande namn. Vinerna sålde slut snabbare på Paris vinbarer än en pall boxvin på Systembolaget.
2010 valde Julie att separera druvorna och göra tre olika tappningar. De yngre stockarna i toppen av backen blev vinet Cayenne. De äldre stockarna, som växer i jord med mer quartz, blev toppvinet Simone. Resten av skörden kom från hela vinmarken och döptes därefter: En Remont.
2011 provade Julie att göra ett vin från en bladning av hela hennes vinmark, för att lära sig mer om marken, eller som hon säger: ”make a marriage”. Vinet kallades La Carioca och smakar tokigt gott.
För 2012 är vi tillbaka på olika tappningar som visar de fascinerande skillnaderna mellan delarna av Julies lilla backe.
”Tu est chavot” säger man i Beaujolais om någon som är lite berusad. Chavot heter också Julies instegsvin 2012, en blandning av de yngsta stockarna högst upp som tidigare gett ”Cayenne” och det som blivit till vinet ”En Remont”. Från det här året får vi också en Simone, från de allra äldsta stockarna. Samt en liten specialversion: Julie hade kvar en mindre del juice från 2011 som hon tyckte behövde ligga lite längre. Juicen var lite bråkig och gick länge under arbetsnamnet ”Rock n’ roll”. Hon blandat detta med druvor från 2012 och gjort vinet ”La Bis” aka Carioca Rock n Roll.
I 2013 åkte vi ner och var med och skördade hos Julie i mitten av Oktober. Det var en lång sval vår och druvorna mognade långsamt, Julie tycker det var en väldigt intressant årgång, druvorna var perfekt mogna vid skörd men med lägre sockerhalter än vanligt.
Årgången gav henne återigen 3 olika viner!
Cayenne som sagt består av de lite yngre stockarna och gav lite högre skördeuttag (35 hl/ha) och en alkoholhalt som klockar in på 11%.
Grande Rose 2013 är de gamla stockarna som ger mer koncentration och parfym, låga uttag kring 12 hl/ha. Alltså samma stockar som tidigare gett vinet vid namn Simone, Grande Rose är smeknamnet på damen som står i den lokala baren i Fleurie, hon har stått där sen gubbar som Yvon Metras tog sin första fylla. Namnet på vinet är en liten hyllning till henne. Alkholhalt kring 10, 7%.
En Remont 2013 är resten av backen, alkoholhalt under 11% och skördeuttag strax under 20 hl/ha.
Julie är glad med årgången på alla vis, ok kvantitet och väldigt god kvalité samt den mest okomplicerade vinifikationen hon vart med om. Alla vinerna består av 100% Gamay utan något annat tillsatt eller borttaget.
Vinerna sålde slut på mindre än en vecka men kan nu drickas på ett gäng fantastiska restauranger runt om i landet.
Malmö
Tryne till Knorr
Bastard
Far i Hatten
Lyran
Lund
Grand Hotel
Växjö
Grädhyllan
Kafé Deluxe
Göteborg
Folk
Linnea Art
Stockholm
Snack Bar
19 Glas
Tranan
Volt
Oaxen
Spritmuseum
Mathias Dahlgren
Lydmar
Gaston
Marie Laveau
Hornstulls Bodega