Thomas Perseval

Thomas Perseval odlar 2,5 hektar i den lilla byn Chamery i nordvästra delen av Montagne de Reims. Jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk, och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2012. Här odlas pinot noir, chardonnay och meunier, samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc - druvsorter som förr i tiden var vanliga i området, och för vilka unga odlare som Perseval nu vill återuppväcka intresset.

Thomas Persevals farföräldrar grundade domänen på 1970-talet och sålde på den tiden druvorna till områdets stora producenter, men under åttiotalet började hans föräldrar buteljera sina egna viner. Efter att ha genomgått vinmakarutbildning och gjort sin praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne, återvände Perseval till familjedomänen under 2000-talet och påbörjade vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, mindre påverkan på vinerna i källaren, lägre dosage, samt konvertering till ekologisk odling. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången var alltså 2012 - viner som släpptes 2015.

Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne - hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora champagnehusen börjat buteljera sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, samt börjat fokusera på vad varje terroir och årgång kan ge för uttryck i flaskan. Man brukar kalla rörelsen ”grower champagne” - vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sine druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har med sina terroirdrivna uttryck under de senaste tio åren börjat förändra synen på vad champagne kan vara.

Vi på Vin & Natur träffade Thomas via en gemensam vän vi arbetat med ända sedan starten, odlaren Aurélien Laherte i Chavot. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Chamery fick vi smaka fantastiska kommande viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom Thomas hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och odlar medvetet massor av växtlighet i vinmarkerna, för att lufta jorden, samt berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Thomas Perseval är en odlare som precis börjat visa vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

Viner

Ursprung: Chamery
Druvsort: 90% pinot meunier, 10% pinot noir (samplanterat)
Jord: Mitt i sluttningen i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning
Ingen chaptalisering
Ingen klarning eller filtrering
hl/ha: 35
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Ursprung: Chamery
Druvsort: 90% pinot noir, 10% chardonnay
Jord: Vid basen av sluttningen nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 57-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning
Ingen chaptalisering
Ingen klarning eller filtrering
hl/ha: 37,5
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Ursprung: Chamery
Druvsort: Chardonnay
Jord: Mitt i sluttningen strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 32-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning
Ingen chaptalisering
Ingen klarning eller filtrering
hl/ha: 60
Odling: Ekologisk (Ecocert)

Bilder

Fler Bönder: