Frankrike – Champagne

Thomas Perseval

Thomas Perseval odlar 2,5 hektar i den lilla byn Chamery i Petite Montagne de Reims. Jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk, och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2012. Här odlas pinot noir, chardonnay och meunier, samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc – druvsorter som förr i tiden var vanliga i området, och för vilka unga odlare som Perseval nu vill återuppväcka intresset.

Thomas Persevals farföräldrar grundade domänen på 1970-talet och sålde på den tiden druvorna till de stora husen, men under åttiotalet började hans föräldrar buteljera sina egna viner. Efter att ha genomgått vinmakarutbildning och gjort sin praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne, återvände Perseval till familjedomänen 2003 och påbörjade vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, mindre påverkan på vinerna i källaren, lägre dosage, samt konvertering till ekologisk odling. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången var alltså 2012 – viner som släpptes 2015.

Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne – hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora champagnehusen börjat buteljera sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, samt börjat fokusera på vad varje terroir och årgång kan ge för uttryck i flaskan. Man brukar kalla rörelsen ”grower champagne” – vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sine druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har med sina terroirdrivna uttryck under de senaste tio åren börjat förändra synen på vad champagne kan vara.

Vi träffade Thomas via en gemensam vän som vi arbetat med ända sedan starten, Aurélien Laherte i Chavot. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Chamery fick vi smaka fantastiska kommande viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom Thomas hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och uppmuntrar blandad växtlighet i vinmarkerna för att lufta jorden och berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Thomas Perseval är en odlare som precis börjat visa vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

thomas-perseval.fr

Viner

Chamery 1er Cru ’La Masure’ 2014
Namn:Chamery 1er Cru ’La Masure’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:90% pinot meunier, 10% pinot noir (samplanterat)
Jord:Mitt i sluttningen i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning. Ingen chaptalisering. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsning i flaska (tirage)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014
Namn:Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:90% pinot noir, 10% chardonnay
Jord:Vid basen av sluttningen nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 57-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning. Ingen chaptalisering. Ingen klarning eller filtrering
hl/ha:37,5
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsning i flaska (tirage)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2012
Namn:Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Mitt i sluttningen strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 32-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning. chaptalisering 0,5°. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:60
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsning i flaska (tirage)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion