Sous le Végetal är ett fascinerande vingårdsprojekt på den Egeiska ön Samos, i regi av den grekiske vinmakaren Jason Ligas. Det har kommit till i ett nära samarbete med vinkooperativet på Samos (som organiserar 2200 småskaliga vinodlare), våra franska bekanta Patrick Bouju från Auvergne och vinhandlaren Clovis Ochin i Paris, samt andra entusiastiska anhängare som Culinaires och WanderbyParis.
Historien med vin på Samos går tillbaka till den allra tidigaste antiken. Ett av bergsmassiven på ön bär till och med namnet ’Ampelos’ – grekiska för druvklase. Enligt myten var det guden Dionysos som lärde folket på Samos att odla och göra vin, som tack för att de hade hjälpt honom i strid med amasonerna. Det finns referenser till vin från Samos hos flera av antikens stora författare, och det var sannolikt ett av världens första viner att exporteras till andra länder i amfora.
Idén bakom Sous le Végetal är att ge autentiska uttryck för de fantastiska småskaliga terrassvingårdar som klättrar på sluttningarna av Mount Karvounis. Ett omfattande arbete har lagts ner på att reparera och underhålla marker, murar och terrasser, i ett jordbruk som närmar sig permakultur. Druvsorten är genomgående den ’muscat blanc à petits grains’ som ön Samos är berömd för, men som här vinifierats utan tillsatser och fått jäsa ut helt. Kort sagt: Egeisk bergs-muscat med fokus på mineral!
Certifierad ekologisk produktion