Italien – Piemonte

Philine Isabelle

Med en vacker kedja av erfarenheter, och med sin intuition som kompass, har Philine Isabelle Dienger gjort en förbluffande resa – från uppväxten i Heidelberg till att decenniet senare bli vinbonde i eget namn i en legendarisk källare i Barolo.

Efter gymnasiet vaknade nyfikenheten på vinet som kulturellt fenomen, och praktiskt arbete med att odla jorden kändes snart mer lockande än teoretiska universitetsstudier. Via extrajobb på en lokal restaurang fick hon kontakt med Odinstal – en biodynamisk vingård i centrala Pfalz. Här blev hon kvar i tre och ett halvt år. Under tiden klarade hon av en examen i vitikultur och oenologi i närbelägna Neustadt.

2013 fick Philine jobb hos Simonit & Sirch – kringresande beskärningsfantomer med världen som arbetsfält och massvis av kända namn på kundlistan. Hennes uppdrag hamnade i första hand i Tyskland och Österrike, men även i Italien och Schweiz. De här åren innebar dessutom ett mentorskap som gav djupare insikter och lade grunden till hur hon tänker och arbetar idag.

Ett par år senare gick hon vidare till Pranzegg, en småskalig biodynamisk vingård i Alto Adige. Året därpå fick hon jobb hos Heinrich, en av Österrikes till arealen största biodynamiska producenter. Tack vara en omfattande produktion kunde Philine vässa sina kunskaper som provare och analytiker. Samtidigt hann hon med att utveckla domänens arbete med kompost, men slutligen kände hon att hon åter ville komma närmare vinrankorna.

Efter att ha skördat vin och knutit vänskapsband med vinbönder i Langhe landade Philine i Barolo. Här började hon 2019 att göra vin av inköpt frukt som hon varit med om att odla, och fick då låna utrymme i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. 2020 dök möjligheten upp att arrendera en dryg hektar i Preda, ett centralt läge i Barolo. Marken är planterad med 0,8 ha nebbiolo av äldre massalt urval, samt 0,3 ha chardonnay. 

Philine sammanfattar kärnan i sin filosofi:

“Varsam beskärning och biodynamisk odling. Odlingen (och naturligtvis även vinifieringen) utmärks av ett enormt antal, ibland till synes triviala, manuella arbetssteg. Jag strävar efter perfektion i varje enskilt arbetssteg. Ingen sval, beräknande, cerebral perfektion. Utan en hängiven, medkännande, kulturmässig perfektion. Min metafor är det japanska hantverket, där vetenskap och konst öppnar sig för sig själva i varje arbetssteg. Där summan av de rituella arbetsstegen skiljer medelmåttan från mästerskapet.”

Philines premiärårgång av barolo kommer 2024, men redan nu kan vi presentera små mängder av dolcetto, barbera och nebbiolo!

En ingående intervju finns att läsa här.

 

 

Viner

Dolcetto d'Alba 2019
Namn:Dolcetto d'Alba 2019
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Vigna Felice, Diano d'Alba (Dolcetto d'Alba DOC)
Färg:Rött
Druvsort:Dolcetto (inköpt frukt från Luigi & Massimo Veglio)
Jord:Kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Framställt i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. Full avstjälkning. Spontan jäsning med tolv dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i rostfri ståltank. Buteljerat utan föregående klarning och filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage. Totalt 42 mg/l so2.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Barbera d'Alba 2019
Namn:Barbera d'Alba 2019
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Monforte d'Alba (Barbera d'Alba DOC)
Färg:Rött
Druvsort:Barbera (inköpt frukt från Roberto Forno)
Jord:Kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Framställt i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. Full avstjälkning. Spontan jäsning med tolv dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i lika delar rostfri ståltank och mindre ekliggare (1000-liters "tonneau"). Buteljerat utan föregående klarning och filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage. Totalt 39 mg/l so2.
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Langhe Nebbiolo 2019
Namn:Langhe Nebbiolo 2019
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Cru Castagni, La Morra (Langhe DOC)
Färg:Rött
Druvsort:Nebbiolo (inköpt frukt från Massimo & Luigi Veglio)
Jord:Österläge på hög höjd (370-455 meter) med jordmån av kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Framställt i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. Skördat 11 oktober 2019 och fullt avstjälkat. Spontan jäsning med tio dygns skalmaceration (pressat 21 oktober). Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i rostfri ståltank och mindre ekliggare (1000-liters "tonneau"). Buteljerat 23 mars 2021.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion