Italien – Piemonte

Philine Isabelle

Med en vacker kedja av erfarenheter, och med sin intuition som kompass, har Philine Isabelle Dienger gjort en förbluffande resa – från uppväxten i Heidelberg till att decenniet senare bli vinbonde i eget namn med vingård och källare i Barolo.

Efter gymnasiet vaknade nyfikenheten på vinet som kulturellt fenomen, och praktiskt arbete med att odla jorden kändes snart mer lockande än teoretiska universitetsstudier. Via extrajobb på en lokal restaurang fick hon kontakt med Odinstal – en biodynamisk vingård i centrala Pfalz. Här blev hon kvar i tre och ett halvt år. Under tiden klarade hon av en examen i vitikultur och oenologi i närbelägna Neustadt.

2013 fick Philine jobb hos Simonit & Sirch – turnerande beskärningsfantomer med världen som arbetsfält och massvis av kända namn på kundlistan. Hennes uppdrag hamnade i första hand i Tyskland och Österrike, men även i Italien och Schweiz. De här åren innebar dessutom ett mentorskap som gav djupare insikter och lade grunden till hur hon tänker och arbetar idag.

Ett par år senare gick hon vidare till Pranzegg, en småskalig biodynamisk vingård i Alto Adige. Året därpå fick hon jobb hos Heinrich, en av Österrikes till arealen största biodynamiska producenter. Tack vara en omfattande produktion kunde Philine vässa sina kunskaper som provare och analytiker. Samtidigt hann hon med att utveckla domänens arbete med kompost, men slutligen kände hon att hon åter ville komma närmare vinrankorna.

Efter att ha skördat vin och knutit vänskapsband med vinbönder i Langhe landade Philine i Barolo. Här började hon 2019 att göra vin av inköpt frukt som hon varit med om att odla, och fick då låna utrymme i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. 2020 dök möjligheten upp att arrendera en dryg hektar i Preda, ett centralt läge i Barolo. Marken är planterad med 0,8 ha nebbiolo av äldre massalt urval, samt 0,3 ha chardonnay. Samtidigt tog hon över ett vineri i Bussia San Pietro där hon numera gör sina viner.

Philine sammanfattar kärnan i sin filosofi:

“Varsam beskärning och biodynamisk odling. Odlingen (och naturligtvis även vinifieringen) utmärks av ett enormt antal, ibland till synes triviala, manuella arbetssteg. Jag strävar efter perfektion i varje enskilt arbetssteg. Ingen sval, beräknande, cerebral perfektion. Utan en hängiven, medkännande, kulturell perfektion. Min metafor är det japanska hantverket, där vetenskap och konst öppnar sig för sig själva i varje arbetssteg. Där summan av de rituella arbetsmomenten skiljer medelmåttan från mästerskapet.”

Philines premiärårgång av barolo släpps våren 2024, men redan nu kan vi presentera små mängder dolcetto, barbera och nebbiolo.

En längre intervju finns att läsa här.

philineisabelle.com

 

 

Viner

Chardonnay 2021
Namn:Chardonnay 2021
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Preda, Barolo
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Österläge på 230-300 meters höjd med sandig fossil märgel (Sant'Agata). Chardonnay är planterade i dalgången, vid foten av sluttningen.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i tank. Lagring i använda fat. Ingen filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Dolcetto d'Alba 2021
Namn:Dolcetto d'Alba 2021
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Vigna Felice, Diano d'Alba (Dolcetto d'Alba DOP)
Färg:Rött
Druvsort:Dolcetto (inköpt frukt från Luigi och Massimo Veglio)
Jord:Kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning med tolv dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i rostfri ståltank. Buteljerat utan föregående klarning och filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage. Totalt ca 40 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Barbera d'Alba 2021
Namn:Barbera d'Alba 2021
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Monforte d'Alba (Barbera d'Alba DOP)
Färg:Rött
Druvsort:Barbera (inköpt frukt från Roberto Forno)
Jord:Kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning med tolv dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i lika delar rostfri ståltank och mindre ekliggare (1000-liters "tonneau"). Buteljerat utan föregående klarning och filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage. Totalt ca 40 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Langhe Nebbiolo 2020
Namn:Langhe Nebbiolo 2020
Vinbonde:Philine Isabelle
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Cru Castagni, La Morra (Langhe DOP)
Färg:Rött
Druvsort:Nebbiolo (inköpt frukt från Luigi och Massimo Veglio)
Jord:Österläge på hög höjd (370-455 meter) med jordmån av kalkrik märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv
Uppväxt:Skördat i oktober 2020 och fullt avstjälkat. Spontan jäsning med tio dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i rostfri ståltank och mindre ekliggare (1000-liters "tonneau"). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion