Marie & Olivier Horiot

Champagne-regionens rykte som en plats där lyxiga viner blandas fram har baserat sig på att kunna leverera på det löftet: att producera miljontals likadana flaskor av varumärkta produkter för en massmarknad. Ofta har den imagen, och själva produktionsmetoden för storhuschampagner, bidragit till att man blandat bort avtrycket av terroir ur själva vinet. Champagnehusen har med tiden förträngt de historiska ideal som grannarna i Bourgogne alltid hållit högt: en besatthet av varje liten del av varje unik växtplats.

Distriktet Aube ligger i den allra sydligaste delen av Champagne. Här är det närmare till Bourgogne än till Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här har fler likheter med norra Bourgognes blandning av lera och kalk än med den klassiska Champagne-kritan längre norrut. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal - mer än 50 miljoner år äldre än det mesta av jorden i Vallée de la Marne.

Marie och Olivier Horiot gör vin här nere i Les Riceys, en by med hela 800 hektar planterade. Som enda område i Champagne har Les Riceys en AOC för roséviner gjorda av pinot noir, och byn är kanske allra mest känd för sina djupa och seriösa roséviner. Horiots föräldrar sålde druvor till områdets kooperativ fram till år 2000, då Olivier bestämde sig för att börja göra eget vin. De första fyra åren koncentrerade han sig på stilla viner och på basvinerna till champagnerna som skulle komma.

Paret Horiot gör mineraldrivna och matiga roséer som snarast påminner om ljus gevrey-chambertin till utseendet. Dessutom producerar man stilla vitt och rött vin (båda under AOC Coteaux Champenois), samt självklart champagne - allt från samma biodynamiskt vårdade vingårdar. De olika markerna vinifieras och buteljeras mestadels separat för att kunna visa varje växtplats på bästa sätt.

Marie och Olivier odlar inte bara de tre vanligaste champagnesorterna - chardonnay, pinot noir och pinot meunier - utan även mer åsidosatta druvsorter som pinot blanc, pinot gris, arbane och petit meslier. Druvorna blir till ett flertal champagner, de flesta utan dosage, som är rika och fylliga i frukten, men alltid har en fräschör som Olivier menar kommer från marken. De tre stilla röda vinerna samt rosén är framställda av pinot noir, medan det stilla vita vinet görs av chardonnay och pinot blanc.

Medan Horiots champagner är extremt karaktärsfulla och mineraliska, så är det fortfarande, enligt Olivier själv, de stilla vinerna som låter marken och ursprunget tala allra tydligast.

Viner

Ursprung: Les Riceys, Cote des Bar
Druvsort: Pinot noir (80%) & pinot blanc (20%)
Jord: Kalkmärgel & kimmeridge-lera
Uppväxt: Sex olika lägen i Les Riceys. Baserat på skörden 2014. Långsam spontanjäsning i använda fat. Cuvée med en femtedel réserve perpetuelle påbörjad 2006. Degorgerad 17-12-13 med 2 g/l dosage (ekologisk MCR)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Brant söderläge med röd lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Långsam spontanjäsning med fyra dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampat, resten hela klasar) och lagring i använda fat. Degorgerad 16-06-14 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Brant söderläge med röd lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Långsam spontan jäsning och lagring i gamla fat. Degorgerad 17-03-07 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Le Sol est Roi, Les Riceys
Druvsort: Arbane, petit meslier, chardonnay & fyra pinotsorter (blanc, gris, meunier & noir)
Jord: Grå märgel på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Version 2015. Spontan jäsning med ett års lagring i gamla fat. Vidare lagring i tre nivåer av foudres enligt solera-metoden. Degorgerat 18-06-18 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riceys
Druvsort: Arbane, meunier, pinot noir, pinot noir, pinot blanc, chardonnay
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Fem olika lägen i Les Riceys. Planteringar från 1960-tal till 1980-tal. Spontan jäsning i använda fat. Ett fat av varje druvsort. Degorgerad 17-03-07 utan dosage (Brut Nature)
Press: Horisontal 2000-liter (Vaslin)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Brant söderläge med röd lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain & En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: Blandning av två fat, ett från varje vinmark. Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Valingrain, Les Riceys
Druvsort: Chardonnay & pinot blanc
Jord: Märgel på kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i äldre bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000 liter (Bucher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Brant söderläge med röd lera på hård kalksten av kimmeridge-typ
Uppväxt: Spontan jäsning semi-carbonique med tre veckors maceration & 18 månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Barmont, Les Riceys
Druvsort: Pinot noir
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning semi-carbonique med tre veckors maceration & 12 månaders lagring i använda bourgognefat.
Press: Pneumatisk 1000-liter (Buecher)
Odling: Biodynamisk (Biodyvin)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: