Spanien – Andalucia

Muchada-Léclapart

Det havsnära området kring Sanlúcar de Barrameda är kanske mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga albariza-jordar får uttryck i bordsviner som varken förstärkts med druvsprit eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre lokala traditioner i kombination med modernt tänkande kring naturliga metoder.

Alejandro Muchada har sin bakgrund som forskare i arkitektur vid universitetet i Sevilla. För ett dussintal år sedan hade han inget djupare intresse av vin, men en tågluff till Frankrike 2011 kom att ändra på den saken. Som av en händelse fick han frågan om han ville hänga med en kompis och skörda en vecka hos champagne-producenten David Léclapart i Trépail. Den veckan skulle visa sig bli en livsavgörande upplevelse.

Ett par år senare var det nyblivne vännen Davids tur att upptäcka Sanlúcar – ett område vars kritiga jordar har en hel del likheter med centrala Champagne – och bli förälskad i platsen. Samma år var Alejandro med om att starta Alba Viticultores tillsammans med tre vänner. Deras idé var att göra stilla vita viner och pétillant naturel med låg alkohol och hög drickbarhet. Några år senare delades gruppen och Alejandro gick vidare med att skaffa sig erfarenhet som vingårdsarbetare.

Det var vännen David Léclapart som övertygade Ale Muchada om att tiden var mogen att dra igång en verksamhet tillsammans, där Alejandro kunde få utlopp för sina nyvunna kunskaper som odlare och David kunde bidra med såväl kapital som sin stora erfarenhet av biodynamiska metoder och minimala ingrepp i källaren. Idag har Muchada-Léclapart tre hektar vinmarker – mestadels i Pago Miraflores – och ett litet vineri i Sanlúcar ’Barrio Alto’.

Alla viner framställs på liknande sätt. Druvorna skördas för hand – tidigt på morgonen medan luften ännu är sval – i små plastlådor. Så fort druvklasarna kommer in till vineriet får de en liten dos svavel (3-5 gram per hektoliter) och pressas hela i en 4000 kilos hydraulisk horisontalpress med ett program lånat från Champagne. Musten får därefter sedimentera över natten innan den flyttas till olika kärl där jäsningen startar spontant. Sedan ligger vinerna på sin jästfällning i nio månader innan de buteljeras utan klarning eller filtrering.

’Univers’ heter det ståltanksjästa vinet från de yngre rankorna. ’Lumière’ härstammar från gamla stockar och är vinifierat i använda bordeauxfat, liksom ’Elixir’ som har en andel moscatel i mixen. Även ’Vibrations’ kommer från de äldsta stockarna och har fått fem dagars skalkontakt i början av jäsningen i mellanstora manzanillafat. Det småskaliga hantverket med hög noggrannhet i detaljerna mynnar ut i eleganta, avskalade tolkningar av palomino och albariza som är underbart lätta att dricka.

muchada-leclapart.com

Viner

Univers 2020
Namn:Univers 2020
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (0,5 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino och palomino california. Yngre stockar, med cirka 25 års ålder.
Jord:Krita, kalksten och vit lera ('Albariza de Lustrillos')
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i emaljerad ståltank utan temperaturkontroll, med elva månader på jästfällningen. Buteljerad utan filtrering, men efter en lätt klarning med bentonitlera. Produktion: 4160 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lumière 2020
Namn:Lumière 2020
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, från 65-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i använda bordeauxfat (225-liters barriques från 2013) med tolv månader på jästfällningen och regelbunden omrörning ('batonnage'). Ingen filtrering, men en lätt klarning med bentonitlera.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lumière 2019
Namn:Lumière 2019
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, från minst 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i barriques av fransk ek, 4-5 år gamla, med femton månader på jästfällningen. Buteljerad i december utan filtrering, men efter en lätt klarning med bentonitlera. Produktion: 3760 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lumière 2018
Namn:Lumière 2018
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, från 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i barriques, 4-5 år gamla, med nio månader på jästfällningen. Buteljerad utan filtrering, men efter en lätt klarning med bentonitlera. Produktion: 4800 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Elixir 2020
Namn:Elixir 2020
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:El Camino del Puerto, Pago Abulagar, Chipiona (0,7 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Moscatel, från 40-60 år gamla stockar
Jord:Gulröd sandig lera med 10-20 % kalk (jordtypen kallas "arenas")
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i bordeauxfat (225-liters 'barriques'), nio år gamla, med tolv månader på jästfällningen och regelbunden omrörning ('batonnage'). Ingen filtrering, men en lätt klarning med bentonitlera.
Tillsatser:Minimal dos so2 vid pressning (totalt <8 mg/l so2)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vibrations 2016
Namn:Vibrations 2016
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:Miraflores Alta, Sanlúcar de Barrameda. 0,7 ha.
Färg:Orange
Druvsort:Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i 512-liters manzanillafat med fem dagars skalmaceration och nio månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion