Spanien – Andalucia

Muchada-Léclapart

Det havsnära, solstekta området runt Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera är mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under starkt brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga albariza-jordar får uttryck i bordsviner som varken fortifierats eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre lokala traditioner i kombination med ett modernt tänkande kring naturliga metoder.

Alejandro Muchada har en bakgrund som forskare i arkitektur vid universitetet i Sevilla. För tio år sedan hade han inget djupare intresse av vin, men en backpacker-tripp till Frankrike 2011 kom att ändra på den saken. Som av en händelse fick han frågan om han ville hänga på en kompis och skörda i sju dagar hos champagne-producenten David Léclapart i Trépail. Den veckan skulle visa sig bli en livsavgörande upplevelse.

Ett par år senare var det nyblivne vännen Davids tur att upptäcka och bli förälskad i Sanlúcar – ett område vars kritiga jordar har en hel del likheter med centrala Champagne. Samma år var Alejandro med om att starta Alba Viticultores i Sanlúcar tillsammans med tre vänner. Deras idé var att göra stilla vita viner och pétillant naturel med låg alkohol och hög drickbarhet. Några år senare delade gruppen på sig, och Alejandro gick vidare med att skaffa sig erfarenhet som vingårdsarbetare.

Det var vännen David Léclapart som övertygade Alejandro om att tiden var mogen att dra igång en verksamhet tillsammans, där Alejandro kunde få utlopp för sina nyvunna kunskaper som odlare och David kunde bidra med såväl kapital som sin stora erfarenhet av biodynamiska metoder och minimala ingrepp i källaren. Idag har Muchada-Léclapart tre hektar vinmarker (mestadels i Pago Miraflores) och ett litet vineri i Sanlúcar Barrio Alto.

Alla viner framställs på liknande sätt. Druvorna skördas för hand – tidigt på morgonen medan luften ännu är sval – i små plastlådor. Så fort druvklasarna kommer in till vineriet får de en liten dos svavel (3-5 gram per hektoliter) och pressas hela i en 4000 kilos hydraulisk horisontalpress med ett program lånat från Champagne. Musten får därefter sedimentera över natten innan den flyttas till olika kärl där jäsningen startar spontant. Sedan ligger vinerna på sin jästfällning i nio månader innan de buteljeras utan klarning eller filtrering.

’Univers’ heter det enklare, ståltanksjästa vinet från de yngre rankorna. ’Lumière’ härstammar från gamla stockar och är vinifierat i använda bordeauxfat. ’Vibrations’ kommer också från de äldsta stockarna och har fått fem dagars skalkontakt i början av jäsningen i mellanstora manzanillafat. Det småskaliga hantverket med hög noggrannhet i detaljerna mynnar ut i eleganta, avskalade tolkningar av palomino och albariza som är underbart lätta att dricka.

muchada-leclapart.com

Viner

Univers 2018
Namn:Univers 2018
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda & Pago Abulagar, Chipiona (0,5 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino och palomino california. Yngre stockar, ca 20 år.
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i emaljerad ståltank utan temperaturkontroll, med nio månader på jästfällningen. Buteljerad i maj utan klarning eller filtrering. Produktion: 4100 flaskor.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Alkohol:11,5 %
Skriv ut informationsblad
Univers 2017
Namn:Univers 2017
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda & Pago Abulagar, Chipiona (0,5 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino och palomino california. Yngre stockar, ca 20 år.
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i emaljerad ståltank utan temperaturkontroll, med nio månader på jästfällningen. Buteljerad i maj utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l so2 totalt i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lumière 2018
Namn:Lumière 2018
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, från 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i barriques, 4-5 år gamla, med nio månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 4800 flaskor.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska.
Alkohol:12,5 %
Skriv ut informationsblad
Lumière 2017
Namn:Lumière 2017
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, från 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i barriques, fyra år gamla, med nio månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l so2 totalt i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Elixir 2018
Namn:Elixir 2018
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:El Camino del Puerto, Pago Abulagar, Chipiona (0,7 ha) & La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Muscat och palomino fino, från 40-60 år gamla stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vaslin 4000 kg
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Sedimentering av musten i tank. Spontan jäsning i barriques, fem år gamla, med nio månader på jästfällningen. Lätt klarning med bentonitlera. Produktion: 4100 flaskor.
hl/ha:15
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <8 mg/l so2 totalt i flaska
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vibrations 2016
Namn:Vibrations 2016
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:Miraflores Alta, Sanlúcar de Barrameda. 0,7 ha.
Färg:Orange
Druvsort:Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten och lera (albariza)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i 512-liters manzanillafat med fem dagars skalmaceration och nio månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l so2 totalt i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion