Spanien – Andalucia

Muchada-Léclapart

Det havsnära, solstekta området runt Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera är allra mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under starkt brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi så snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga jordmån albariza får uttryck i bordsviner som varken fortifierats eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre lokala traditioner i kombination med ett dagsaktuellt tänkande kring naturnära metoder.

Alejandro Muchada har en bakgrund som forskare i arkitektur vid universitetet i Sevilla. På den tiden hade han inget särskilt intresse av vin, men en backpacker-tripp till Frankrike 2011 kom att ändra på den saken. Som av en händelse fick han frågan om han ville hänga på en kompis och skörda i sju dagar hos champagne-producenten David Léclapart i Trépail. Den veckan skulle visa sig bli en livsavgörande upplevelse.

Ett par år senare var det nyblivne vännen Davids tur att upptäcka och bli förälskad i Sanlúcar – ett område vars kritiga jordar har en hel del likheter med centrala Champagne. Samma år var Alejandro med om att starta Alba Viticultores i Sanlúcar tillsammans med tre vänner. Deras idé var att göra stilla vita viner och pétillant naturel med låg alkohol och hög drickbarhet. Några år senare delade gruppen på sig, och Alejandro gick vidare med att skaffa sig erfarenhet som vingårdsarbetare.

Det var vännen David Léclapart som övertygade Alejandro om att tiden var mogen att dra igång en verksamhet tillsammans, där Alejandro kunde få utlopp för sina nyvunna kunskaper som odlare och David kunde bidra med såväl kapital som sin stora erfarenhet av biodynamiska metoder och minimala ingrepp i källaren. Idag har Muchada-Léclapart tre hektar vinmarker (mestadels i Pago Miraflores) och ett litet vineri i Sanlúcar Barrio Alto.

Alla viner framställs på liknande sätt. Druvorna skördas för hand – tidigt på morgonen medan luften ännu är sval – i små plastlådor. Så fort druvklasarna kommer in till vineriet får de en liten dos svavel (3-5 gram per hektoliter) och pressas hela i en 4000 kilos hydraulisk horisontalpress med ett program lånat från Champagne. Musten får därefter sedimentera över natten innan den flyttas till olika kärl där jäsningen startar spontant. Sedan ligger vinerna på sin jästfällning i nio månader innan de buteljeras utan klarning eller filtrering.

’Univers’ heter det enklare, ståltanksjästa vinet från de yngre rankorna. ’Lumière’ härstammar från gamla stockar och är vinifierat i använda bordeauxfat. ’Vibrations’ kommer också från de äldsta stockarna och har fått fem dagars skalkontakt i början av jäsningen i mellanstora manzanillafat. Det småskaliga hantverket med hög noggrannhet i detaljerna mynnar ut i eleganta, avskalade tolkningar av palomino och albariza som är så lätta att dricka.

Viner

Univers 2017
Namn:Univers 2017
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:Pago Miraflores (Sanlúcar de Barrameda) & Pago Abulagar (Chipiona). 0,5 ha.
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino & palomino california. Yngre stockar, ca 20 år.
Jord:Krita, kalksten & lera (albariza)
Odling:Biodynamisk
Press:Vaslin 4000 kg, direkt pressning av hela klasar
Uppväxt:Spontan jäsning. Nio månaders lagring sur lie i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l (so2 total) i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lumière 2017
Namn:Lumière 2017
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda. 1,2 ha.
Färg:Vitt
Druvsort:Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten & lera (albariza)
Odling:Biodynamisk
Press:Vaslin 4000 kg, direkt pressning av hela klasar
Uppväxt:Spontan jäsning i fyraåriga barriques. Nio månaders fatlagring sur lie. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l (so2 total) i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vibrations 2016
Namn:Vibrations 2016
Vinbonde:Muchada-Léclapart
Region:Spanien - Andalucia
Ursprung:Miraflores Alta, Sanlúcar de Barrameda. 0,7 ha.
Färg:Orange
Druvsort:Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord:Krita, kalksten & lera (albariza)
Odling:Biodynamisk
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i 512-liters manzanillafat med fem dagars maceration på skalen. Nio månaders fatlagring sur lie.
Tillsatser:3-5 gram/hl so2 vid pressning. <6 mg/l (so2 total) i flaska.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion