Muchada-Léclapart

Det havsnära, solstekta området runt Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera är allra mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under starkt brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi så snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga jordmån albariza får uttryck i bordsviner som varken fortifierats eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre lokala traditioner i kombination med ett dagsaktuellt tänkande kring naturnära metoder.

Alejandro Muchada har en bakgrund som forskare i arkitektur vid universitetet i Sevilla. På den tiden hade han inget särskilt intresse av vin, men en backpacker-tripp till Frankrike 2011 kom att ändra på den saken. Som av en händelse fick han frågan om han ville hänga på en kompis och skörda i sju dagar hos champagne-producenten David Léclapart i Trépail. Den veckan skulle visa sig bli en livsavgörande upplevelse.

Ett par år senare var det nyblivne vännen Davids tur att upptäcka och bli förälskad i Sanlúcar - ett område vars kritiga jordar har en hel del likheter med centrala Champagne. Samma år var Alejandro med om att starta Alba Viticultores i Sanlúcar tillsammans med tre vänner. Deras idé var att göra stilla vita viner och pétillant naturel med låg alkohol och hög drickbarhet. Några år senare delade gruppen på sig, och Alejandro gick vidare med att skaffa sig erfarenhet som vingårdsarbetare.

Det var vännen David Léclapart som övertygade Alejandro om att tiden var mogen att dra igång en verksamhet tillsammans, där Alejandro kunde få utlopp för sina nyvunna kunskaper som odlare och David kunde bidra med såväl kapital som sin stora erfarenhet av biodynamiska metoder och minimala ingrepp i källaren. Idag har Muchada-Léclapart tre hektar vinmarker (mestadels i Pago Miraflores) och ett litet vineri i Sanlúcar Barrio Alto.

Alla viner framställs på liknande sätt. Druvorna skördas för hand - tidigt på morgonen medan luften ännu är sval - i små plastlådor. Så fort druvklasarna kommer in till vineriet får de en liten dos svavel (3-5 gram per hektoliter) och pressas hela i en 4000 kilos hydraulisk horisontalpress med ett program lånat från Champagne. Musten får därefter sedimentera över natten innan den flyttas till olika kärl där jäsningen startar spontant. Sedan ligger vinerna på sin jästfällning i nio månader innan de buteljeras utan klarning eller filtrering.

’Univers’ heter det enklare, ståltanksjästa vinet från de yngre rankorna. ’Lumière’ härstammar från gamla stockar och är vinifierat i använda bordeauxfat. ’Vibrations’ kommer också från de äldsta stockarna och har fått fem dagars skalkontakt i början av jäsningen i mellanstora manzanillafat. Det småskaliga hantverket med hög noggrannhet i detaljerna mynnar ut i eleganta, avskalade tolkningar av palomino och albariza som är så lätta att dricka.

Viner

Ursprung: Pago Miraflores (Sanlúcar de Barrameda) & Pago Abulagar (Chipiona). 0,5 ha.
Druvsort: Palomino fino & palomino california. Yngre stockar, ca 20 år.
Jord: Krita, kalksten & lera (albariza)
Uppväxt: Spontan jäsning. Nio månaders lagring sur lie i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: 3-5 gram/hl vid pressning. <6 mg/l (SO2 total) i flaska.
Press: Vaslin 4000 kg, direkt pressning av hela klasar
Odling: Biodynamisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda. 1,2 ha.
Druvsort: Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord: Krita, kalksten & lera (albariza)
Uppväxt: Spontan jäsning i fyraåriga barriques. Nio månaders fatlagring sur lie. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: 3-5 gram/hl vid pressning. <6 mg/l (SO2 total) i flaska.
Press: Vaslin 4000 kg, direkt pressning av hela klasar
Odling: Biodynamisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Miraflores Alta, Sanlúcar de Barrameda. 0,7 ha.
Druvsort: Palomino fino, 60-åriga stockar
Jord: Krita, kalksten & lera (albariza)
Uppväxt: Spontan jäsning i 512-liters manzanillafat med fem dagars maceration på skalen. Nio månaders fatlagring sur lie.
Tillsatt SO²: 3-5 gram/hl vid pressning. <6 mg/l (SO2 total) i flaska.
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: