Det havsnära området kring Sanlúcar de Barrameda är kanske mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga albariza-jordar får uttryck i bordsviner som varken förstärkts med druvsprit eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre lokala traditioner i kombination med modernt tänkande kring naturliga metoder.
Alejandro Muchada har sin bakgrund som forskare i arkitektur vid universitetet i Sevilla. För ett dussintal år sedan hade han inget djupare intresse av vin, men en tågluff till Frankrike 2011 kom att ändra på den saken. Som av en händelse fick han frågan om han ville hänga med en kompis och skörda en vecka hos champagne-producenten David Léclapart i Trépail. Den veckan skulle visa sig bli en livsavgörande upplevelse.
Ett par år senare var det nyblivne vännen Davids tur att upptäcka Sanlúcar – ett område vars kritiga jordar har en hel del likheter med centrala Champagne – och bli förälskad i platsen. Samma år var Alejandro med om att starta Alba Viticultores tillsammans med tre vänner. Deras idé var att göra stilla vita viner och pétillant naturel med låg alkohol och hög drickbarhet. Några år senare delades gruppen och Alejandro gick vidare med att skaffa sig erfarenhet som vingårdsarbetare.
Det var vännen David Léclapart som övertygade Ale Muchada om att tiden var mogen att dra igång en verksamhet tillsammans, där Alejandro kunde få utlopp för sina nyvunna kunskaper som odlare och David kunde bidra med såväl kapital som sin stora erfarenhet av biodynamiska metoder och minimala ingrepp i källaren. Idag har Muchada-Léclapart tre hektar vinmarker – mestadels i Pago Miraflores – och ett litet vineri i Sanlúcar ’Barrio Alto’.
Alla viner framställs på liknande sätt. Druvorna skördas för hand – tidigt på morgonen medan luften ännu är sval – i små plastlådor. Så fort druvklasarna kommer in till vineriet får de en liten dos svavel (3-5 gram per hektoliter) och pressas hela i en 4000 kilos hydraulisk horisontalpress med ett program lånat från Champagne. Musten får därefter sedimentera över natten innan den flyttas till olika kärl där jäsningen startar spontant. Sedan ligger vinerna på sin jästfällning i nio månader innan de buteljeras utan klarning eller filtrering.
’Univers’ heter det ståltanksjästa vinet från de yngre rankorna. ’Lumière’ härstammar från gamla stockar och är vinifierat i använda bordeauxfat, liksom ’Elixir’ som har en andel moscatel i mixen. Även ’Vibrations’ kommer från de äldsta stockarna och har fått fem dagars skalkontakt i början av jäsningen i mellanstora manzanillafat. Det småskaliga hantverket med hög noggrannhet i detaljerna mynnar ut i eleganta, avskalade tolkningar av palomino och albariza som är underbart lätta att dricka.
Certifierad ekologisk produktion