Frankrike – Bourgogne

La Vigne Mouton

La Vigne Mouton är en relativt nystartad domän som drivs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Boisseau odlar vin på 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordmånen där består dels av den typiskt kalkrika leran i södra Bourgogne, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till aligoté.

Med ekologiska och fullt ut biodynamiska metoder i vinmarkerna har paret redan hunnit skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Deras viner buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). De viner vi hittills fått hem målar upp en övertygande bild av vad paret redan uppnått och lovar extremt gott inför framtiden.

Viner

Bourgogne-Aligoté 'Granit 35' 2017
Namn:Bourgogne-Aligoté 'Granit 35' 2017
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté
Jord:Granit
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:30 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Terres de Chazeux' 2018
Namn:Mâcon-Bray 'Terres de Chazeux' 2018
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade med 9800 rankor/ha.
Jord:Väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Kalkrik och starkt järnhaltig lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden ("calcaire foie de veau").
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Handskörd i små tråg. Mjuk pressning av hela klasar. Kalll sedimentering över natt. Spontan jäsning i emaljerad betongtank vid låg temperatur (ca 10 grader). Elva månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:50
Tillsatser:30 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Le Mouton Blanc' 2017
Namn:Mâcon-Bray 'Le Mouton Blanc' 2017
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Lera och kalk
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i tank.
Tillsatser:30 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Les 117 Moutons Blancs' 2017
Namn:Mâcon-Bray 'Les 117 Moutons Blancs' 2017
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, vieilles vignes
Jord:Lera och kalk
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i tank.
Tillsatser:30 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Le Mouton Noir' 2018
Namn:Mâcon-Bray 'Le Mouton Noir' 2018
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, planterade med 10500 rankor/hektar (Guyot simple).
Jord:Väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Tunt skikt av kalkrik lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden ("calcaire foie de veau").
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Handskörd i små tråg. Spontan jäsning av mestadels avstjälkade druvor (30% hela klasar) i öppna kar. 30 dagars maceration utan aktiv extraktion (ingen pigéage) vid högst 22 graders temperatur. Tio månaders lagring i använda bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:40
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Le Mouton Noir' 2017
Namn:Mâcon-Bray 'Le Mouton Noir' 2017
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, pinot noir & chardonnay
Jord:Väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Tunt skikt av kalkrik lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden ("calcaire foie de veau").
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Handskörd i små tråg. Spontan jäsning av mestadels avstjälkade druvor (30% hela klasar) i öppna kar. 30 dagars maceration utan aktiv extraktion (ingen pigéage) vid högst 22 graders temperatur. Tio månaders lagring i använda bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:40
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mâcon-Bray 'Ratatouille' 2018
Namn:Mâcon-Bray 'Ratatouille' 2018
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, planterade med 10400 rankor/hektar
Jord:Sydvästläge med 30 % sluttning på 350 meters höjd. Rosa granit från Jura-perioden och blå märgel i underjorden.
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Handskörd i små tråg. Spontan jäsning av hela klasar i sluten tank under koldioxid. 15 dagars macération carbonique. Nio månaders lagring i använda 600-litersfat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:48
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Rouge ‘Terres de Chazeux’ 2017
Namn:Bourgogne Rouge ‘Terres de Chazeux’ 2017
Vinbonde:La Vigne Mouton
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Bray, Mâconnais
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Odling:Ekologisk (AB) & biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna kar och lagring i använda fat.
Tillsatser:10 mg/l so2 tillsatt innan buteljering
Alkohol:13,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion