La Vigne Mouton är en relativt nystartad domän som fram tills nyligen drevs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Domänen La Vigne Mouton består av 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordarna består dels av den typiskt kalkrika leran i södra Bourgogne, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till att odla aligoté.
Med ekologiska och fullt ut biodynamiska metoder i vinmarkerna var paret Boisseau snabba att skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Vinerna buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). Årgångarna 2017 och 2018 målar upp en övertygande bild av vad paret uppnått och lovar gott inför framtiden.
Under 2020 överlät paret Boisseau sin verksamhet till ett yngre par som vill arbeta vidare i samma anda: Margaux Calland och Valentin Richoux. De bägge 26-åringarna träffades på skolan för vitikultur och enologi i Beaune och har skaffat sig ovärderlig erfarenhet på flera andra håll sedan dess. Tack vare gräsrotsfinansiering har de nyligen kunnat uppföra nya produktionsbyggnader på gården. Delphine och Sébastien jobbar kvar på domänen under en övergångsperiod och hjälper Margaux och Valentin att realisera sitt livs projekt!
Certifierad ekologisk produktion