Domaine Montanet-Thoden

Den här egendomen startades av Catherine Montanet (som även ligger bakom Domaine de la Cadette och La Sœur Cadette) och Tom Thoden i början av år 2000. Catherine hade ärvt en del vinmark från sina föräldrar och lärt känna Tom, holländare med förflutet som businessman. Han hade tröttnat på pengar och det snabba livet och ville hellre klampa runt i leran i Vézelay.

Till en början hade man tre hektar till sitt förfogande - framförallt pinot noir och chardonnay, plus en liten andel gamay. Planteringarna stammar från mitten av 1990-talet samt från år 2000. Jordarna präglas, precis som i närliggande Chablis, av kalksten och kimmeridge, men i Vézelay hittar man även andra typer av lera som gärna resulterar i viner med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Redan 2003 var hela egendomen ekologiskt certifierad.

Tack vare Catherine och Jean Montanets son Valentin (född 1987) består domänen idag av hela åtta hektar - fem hektar chardonnay och tre hektar pinot noir som är fördelade över åtta olika parceller i byarna d’Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay.

Efter att phylloxeran ruinerat de flesta vingårdar i Frankrike var det många i Vézelay som gav upp vinet och satsade på annat, alternativt sålde sina druvor till det lokala kooperativet. Som tur var fanns det eldsjälar (Catherine och Jean) som vågade ta klivet ut på egen hand och satsa på nytt. Ekologisk odling, seriöst arbete i markerna, och nakna uttryck i vinerna visade sig vara det som behövdes för att folk slutligen skulle få upp ögonen för Vézelay.

Unge Valentin har således det traditionella och naturliga tillvägagångssättet i blodet, och nu sedan han tagit över det huvudsakliga ansvaret kan han vara trygg i att metoderna och kvalitetsfilosofin är rätt väg att gå när han jobbar vidare och försöker utveckla sina domäner ytterligare. Ändå är det här fortsatt sinnebilden av en familjeegendom, och Valentin konsulterar givetvis både Jean och Catherine.

Galerne - Montanet-Thodens vita vin - har sitt namn efter den vind som sveper in över Vézelay från nordväst och ser till att druvorna håller sig hälsosamma. Det röda vinet, Garance, har fått sitt namn efter Catherines brorsdotter, men även efter den gamla färgväxten krapp som inte oväntat ger en burgundiskt varmröd färg. Domänens produktion landar på runt 35 000 flaskor årligen.

Viner

Ursprung: Vézelay, Bourgogne
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalk & leradominerade jordar
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i ståltank.
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Vézelay, Bourgogne
Druvsort: Pinot noir, 3 ha i olika lägen
Jord: Kalk & röd lera
Uppväxt: Spontan jäsning med delvis hela klasar i tank. Tio månaders lagring i gamla bourgognefat.
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: