Frankrike – Bourgogne

Domaine Montanet-Thoden

Den här egendomen startades av Catherine Montanet (som även ligger bakom Domaine de la Cadette och La Sœur Cadette) och Tom Thoden i början av år 2000. Catherine hade ärvt en del vinmark från sina föräldrar och lärt känna Tom, holländare med förflutet som businessman. Han hade tröttnat på pengar och det snabba livet och ville hellre klampa runt i leran i Vézelay – en liten appellation i norra Bourgogne, ungefär fem mil söder om Chablis.

Till en början hade man tre hektar till sitt förfogande – framförallt pinot noir och chardonnay, plus en liten andel gamay. Planteringarna stammar från mitten av 1990-talet samt från år 2000. Jordarna präglas, precis som i närliggande Chablis, av kalksten och kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik lera som gärna resulterar i viner med en härlig blandning av frukt och mineralitet. Redan 2003 var hela egendomen ekologiskt certifierad.

Tack vare Catherine och Jean Montanets son Valentin (född 1987) består domänen idag av hela åtta hektar – fem hektar chardonnay och tre hektar pinot noir som är fördelade över åtta olika parceller i byarna d’Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay.

Efter att phylloxeran ruinerat de flesta vingårdar i Frankrike var det många i Vézelay som gav upp vinet och satsade på annat, alternativt sålde sina druvor till det lokala kooperativet. Som tur var fanns det eldsjälar (Catherine och Jean) som vågade ta klivet ut på egen hand och satsa på nytt. Ekologisk odling, seriöst arbete i markerna, och nakna uttryck i vinerna visade sig vara det som behövdes för att folk slutligen skulle få upp ögonen för Vézelay.

Unge Valentin har således det traditionella och naturliga tillvägagångssättet i blodet, och nu sedan han tagit över det huvudsakliga ansvaret kan han vara trygg i att metoderna och kvalitetsfilosofin är rätt väg att gå när han jobbar vidare och försöker utveckla sina domäner ytterligare. Ändå är det här fortsatt sinnebilden av en familjeegendom, och Valentin konsulterar givetvis både Jean och Catherine.

Galerne – Montanet-Thodens vita vin – har sitt namn efter den vind som sveper in över Vézelay från nordväst och ser till att druvorna håller sig hälsosamma. Det röda vinet, Garance, har fått sitt namn efter Catherines brorsdotter, men även efter den gamla färgväxten krapp som inte oväntat ger en burgundiskt varmröd färg. Domänens produktion landar på runt 35 000 flaskor årligen.

Viner

'Galerne' Vézelay 2018
Namn:'Galerne' Vézelay 2018
Vinbonde:Domaine Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOC, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler.
Odling:Ekologisk (AB)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning, men lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:13,5%
Skriv ut informationsblad
'Galerne' Vézelay 2017
Namn:'Galerne' Vézelay 2017
Vinbonde:Domaine Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOC, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler.
Odling:Ekologisk (AB)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning, men lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:12,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Galerne' Vézelay 2016
Namn:'Galerne' Vézelay 2016
Vinbonde:Domaine Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOC, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler.
Odling:Ekologisk (AB)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning, men lätt filtrering.
Tillsatser:25 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Garance' Bourgogne Rouge 2018
Namn:'Garance' Bourgogne Rouge 2018
Vinbonde:Domaine Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay, Bourgogne AOC
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, 30-åriga stockar (3 ha i olika lägen)
Jord:Kalkrik röd lera med kalksten och marina fossiler.
Odling:Ekologisk (AB)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar i öppna ekståndare. Två veckors maceration med pigéage i början och överspolningar i slutet. Tio månaders lagring i äldre bourgognefat (228 liter) och feuillettes (132 liter). Ingen klarning, men lätt filtrering.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:13,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion