Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette

Jean och Catherine Montanet är personerna bakom Domaine de la Cadette, som de tillsammans startade i slutet på 1980-talet. Jean är schweizare och hade arbetat med odling på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i Vézelay och började plantera vinstockar. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i Saint-Père där föräldrarna hade en gård med vinrankor. Redan som liten var vingårdarna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande och det är än idag där Catherine trivs som bäst.

I Vézelay - i norra delen av Bourgogne - har man producerat vin hur länge som helst, men under 1900-talet har den största delen av produktionen sålts till det lokala kooperativet. Så när Domaine de la Cadette skapades 1987, och arbetet med att nyplantera vingårdarna inleddes, samt att man konverterade till ekologisk odling på 1990-talet (helt certifierat sedan 2002) var det en mindre revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan, på riktigt. Vézelay fick sin egen AOC 1997 - mycket tack vare Jean och Catherine.

Närheten till Chablis till trots så är terroiren inte helt densamma, och klimatet är också svalare. I jorden hittar man såklart mycket kalksten, ibland endast grund kalk på egen hand, och ibland med både röd, blå och grå lera. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härlig generös frukt och en tydlig mineralitet.

Idag förfogar man över tretton hektar fördelade på arton olika parceller i fyra kommuner; Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay. Man odlar i synnerhet chardonnay och pinot noir men även lite melon de bourgogne och césar. Alla druvor skördas för hand, och musten får jäsa naturligt med vingårdens och källarens egna jäststammar. De flesta vinerna lagras på ståltank.

Familjen Montanet förfogar i dagsläget över två ytterligare domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Och det blir mer och mer så att Catherine och Jeans son Valentin är den drivande kraften bakom de tre egendomarna. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade mer eller mindre hälften av sina tidiga år antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans l’Auberge. Sin vinutbildning tog Valentin på Changins i Schweiz och praktiserade på några egendomar där, och vidare bland annat hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais, men det var under en studieresa i Kalifornien 2010 som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézelay och fokusera på naturliga viner utan ingrepp.

Den årliga produktionen för Domaine de la Cadette ligger på ungefär 75 000 flaskor.

Viner

Ursprung: Bourgogne
Druvsort: Melon de Bourgogne
Jord: Lera & Kalksten
Uppväxt: Uppväxt på ståltank
Tillsatt SO²: 25
Volymer: 750ml
Ursprung: Vézelay AOC, Bourgogne
Druvsort: Chardonnay
Jord: Stenig lerfattig jord & kalksten. Sydsluttning
Uppväxt: Uppväxt på ståltank i 7 månader
hl/ha: 35
Tillsatt SO²: 25
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mâcon
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Uppväxt på ståltank
Volymer: 750ml
Ursprung: Mâcon
Druvsort: Pinot Noir
Uppväxt: Uppväxt på ståltank
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: