Frankrike – Bourgogne

Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette

Jean och Catherine Montanet är personerna bakom Domaine de la Cadette, som de tillsammans startade i slutet av 1980-talet. Jean är schweizare och hade tidigare arbetat med lantbruk på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i Vézelay i nordvästra Bourgogne och började plantera vinstockar. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i byn Saint-Père där föräldrarna hade en gård med vinrankor. Redan som liten var vingårdarna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande, och det är än idag där Catherine trivs som bäst.

I Vézelay har man producerat vin hur länge som helst, men under 1900-talet såldes merparten av druvorna till det lokala kooperativet. Så när Domaine de la Cadette skapades 1987, och arbetet med att omplantera vingårdarna inleddes – samt att man konverterade till ekologisk odling under 1990-talet och blev certifierade 2002 – så var det en liten revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan, ordentligt. Vézelay fick också sin egen AOC 1997, mycket tack vare Jean och Catherine.

Även om det är mindre än femtio kilometer från Vézelay till Chablis så är terroiren inte helt densamma – klimatet är dessutom något svalare. I jorden hittar man såklart en hel del kalksten – bitvis endast kalk på egen hand och bitvis med både röd, blå och grå lera. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härligt generös frukt och en tydlig mineralitet.

Idag förfogar familjen över drygt tretton hektar fördelade på arton parceller i fyra kommuner: Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay. Man odlar i synnerhet chardonnay och pinot noir men även lite melon de bourgogne och césar. Samtliga druvor skördas för hand, och musten får jäsa naturligt med vingårdens och källarens egna jäststammar. De flesta vinerna jäser och mognar på sin jästfällning i ståltank.

Familjen Montanet driver dessutom två andra domäner: den ekocertifierade Montanet-Thoden och La Sœur Cadette, en négociantverksamhet som inte uteslutande köper ekologiskt certifierade druvor. Och det blir mer och mer så att Catherine och Jeans son Valentin är den drivande kraften bakom alla tre egendomarna. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade det mesta av sin barndomstid antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans l’Auberge.

Sin vinutbildning fick Valentin på vinuniversitetet Changins i Schweiz, där han också praktiserade på några egendomar. Vidare erfarenheter fick han bland annat hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais, men det var under en studieresa i Kalifornien 2010 som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézelay och fokusera på naturliga viner utan ingrepp.

Den årliga produktionen för Domaine de la Cadette ligger på ungefär 75 000 flaskor.

lasoeurcadette.com

Viner

Melon 2017
Namn:Melon 2017
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay, Bourgogne samt Pays Nantais (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Melon de Bourgogne (delvis inköpt frukt)
Jord:Lera och kalksten
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, med full malolaktisk omvandling och fem månaders lagring på jästfällningen. Lätt filtrering.
Tillsatser:25 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'La Châtelaine' Vézelay 2018
Namn:'La Châtelaine' Vézelay 2018
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOC, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Sydsluttning med karg/stenig lerfattig jord och kalksten.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll, med full malolaktisk omvandling och sju månaders på jästfällningen. Ingen klarning, men lätt filtrering genom kiselgur innan buteljering.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:13,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Blanc 2018
Namn:Bourgogne Blanc 2018
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Norra Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (inköpt frukt)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, med full malolaktisk omvandling och sex månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:12,%%
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Blanc 2017
Namn:Bourgogne Blanc 2017
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Norra Mâconnais
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (inköpt frukt)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, med full malolaktisk omvandling och sex månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:25 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Rouge 2018
Namn:Bourgogne Rouge 2018
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mâconnais
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (inköpt frukt)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Ingen avstjälkning. Spontan jäsning av hela klasar och åtta månaders lagring i äldre bourgognefat.
Tillsatser:25 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'L'Ermitage' Bourgogne Rouge 2018
Namn:'L'Ermitage' Bourgogne Rouge 2018
Vinbonde:Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit L'Ermitage, Vézelay, Bourgogne AOC
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (80%) och césar (20%) - 0,54 ha
Jord:Brant södersluttning med jordmån av kalksten och vit märgel
Odling:Ekologisk (AB)
Uppväxt:Delvis avstjälkade druvor, delvis hela klasar. Spontan jäsning med tio dagars maceration i ståltank . Nio månaders lagring i använda bourgognefat. Ingen filtrering.
Tillsatser:25 mg/l so2
Alkohol:14%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion