Frankrike – Champagne

Clandestin

Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.

Côte des Bar har under de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet tack vare sin spirande rörelse av vinodlare som vågat ta steget att bli självständiga odlarproducenter, inspirerade av föregångare som Anselme Selosse. En av de allra första i området – och numera en av de mest omsusade – var och är Bertrand Gautherot.

Sedan några år tillbaka har Bertrand och svärsonen Benoît Doussot startat upp ett kollaborativt projekt, Clandestin, som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland annat från Valérie Frison som även buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat.

Så här långt blandas all pinot noir (mestadels likartade norrlägen med kimmeridge-jordar) till en cuvée vid namn ’Les Semblables’, och all chardonnay från ett högt portlandien-läge i Buxières går till ’Les Grandes Lignes’. I framtida årgångar kommer vi att få se två olika cuvéer av pinot noir eftersom norrlägen och söderlägen ger såpass olika uttryck. Med Clandestin vill Bertrand och Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra traktens fina lägen.

Viner

Les Semblables R16
Namn:Les Semblables R16
Vinbonde:Clandestin
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Flera lieux-dits i Côte des Bar med likartad terroir
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kimmeridgien, mestadels norrlägen
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Druvor från skörden 2016. Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i foudre och medelstora fat. Sexton månader sur lattes. Degorgerad 18-09-09 utan dosage.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsning i flaska (tirage)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Grandes Lignes R16
Namn:Les Grandes Lignes R16
Vinbonde:Clandestin
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Buxières-sur-Arce, lieu-dit Sorbée
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Söderläge på höjden av lieu-dit Sorbée. Jordmån av Portlandien-typ.
Odling:Ekologiskt utan cert.
Uppväxt:Druvor från skörden 2016. Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i använda medelstora fat. 20 månader sur lattes. Degorgerad 19-01-07 utan dosage.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsning i flaska (tirage)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion