Christophe Mignon är femte generationen vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans vinmarker om drygt sex hektar planterades av hans farfars far och är utspridda över ett trettiotal parceller mellan Festigny och grannbyn Le Breuil.
Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är utpräglad specialist. Nio tiondelar av hans odlingar är meunier – resten pinot noir och chardonnay. Meunier mår bra i lerjordarna här, rika på den kalkrika sedimentära bergarten ’tuffeau’ som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau påminner om krita och har god förmåga att behålla fukt och svalka.
Meunier betraktas ibland fortfarande som en smått rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay. Men meunier är ofta tidigt givande i sin fruktighet, är bra på att spegla ’terroir’ och mycket handlar ju om platsen och odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap av namn som Jérôme Prevost, Aurélien Laherte och Raphaël Bérêche, som gör meunier-baserad champagne på högsta nivå i Champagne.
Mignon jobbar med biodynamiska influenser, men efter eget huvud och utan certifiering. Han omprövar och utmanar olika delar av sin verksamhet, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han strävar efter att plocka sina druvor vid optimal mognad för att undvika dosage. Vinerna växer upp i tank eller större ekliggare (’foudres’) och är påtagligt precisa i uttrycket.
Certifierad ekologisk produktion