Frankrike – Champagne

Christophe Mignon

Christophe Mignon är femte generationen vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans vinmarker om 6,3 hektar planterades av hans farfars far och är utspridda över ett trettiotal parceller mellan Festigny och grannbyn Le Breuil.

Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är utpräglad specialist. Nio tiondelar av hans odlingar är meunier – resten pinot noir och chardonnay. Meunier mår bra i lerjordarna här, rika på den kalkrika sedimentära bergarten ”tuffeau” med  ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau påminner om krita och har god förmåga att behålla fukt och svalka.

Meunier betraktas ibland fortfarande som en smått rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay. Men mycket handlar ju om platsen och odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap av Jérôme Prevost, Aurélien Laherte och Raphaël Bérêche, som gör meunier-baserad champagne på högsta nivå i Champagne.

Mignon jobbar med biodynamiska influenser, men efter eget huvud och utan certifiering. Han omprövar och utmanar olika delar av sin verksamhet, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han strävar efter att plocka sina druvor vid optimal mognad för att undvika dosage. Vinerna växer upp i tank och är påtagligt precisa i uttrycket.

champagne-christophe-mignon.com

Viner

ADN de Meunier Brut Nature
Namn:ADN de Meunier Brut Nature
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 45 års snittålder
Jord:Syd-sydvästlägen med jordmån av lera, silt och kalksten.
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Lika delar av skördarna 2016 och 2015. Spontan jäsning i emaljerad ståltank utan malolaktisk omvandling. Fem månader på jästfällningen (ett år extra för reservvinet från året innan, som utgör hälften av cuvéen). Buteljerat 2017 utan filtrering. 36 månader sur lattes. Degorgerad 20-04-14 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in english, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety…the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ADN de Meunier Millésime 2015
Namn:ADN de Meunier Millésime 2015
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Varennes', Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 45 års snittålder
Jord:Syd-sydvästläge med jordmån av lera, silt och kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfri eller emaljerad ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Buteljerat 2016 utan filtering. Fyra år sur lattes. Degorgerad 20-01-23 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in english, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety…the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ADN de Foudre Chardonnay 2013
Namn:ADN de Foudre Chardonnay 2013
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar med 31 års snittålder.
Jord:Syd/sydvästlägen med kalkhaltig finkornig lera
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfri eller emaljerad ståltank, utan malolaktisk omvandling. Ett års lagring i gamla foudres. Ingen filtrering. 60 månader sur lattes. Degorgerad 19-07-25 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in english, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety…the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion