Christophe Mignon

Christophe är femte generationens vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans 6,3 hektar odlingar planterades av farfarsfar, och är spridd över trettio vinmarker i området.

Den här delen av champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist - 90 procent av hans odlingar består av druvsorten. Resten är pinot noir och chardonnay.

Pinot meunier mår bra i lerjorden här, som är rik på den kalkrika sedimentära stensorten ”tuffeau”, som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau liknar krita och har en utomordentlig förmåga att behålla fukt samt hålla en sval temperatur.

Pinot meunier ses i allmänhet som en relativt rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay som är mer ansedda. Men allt handlar ju egentligen om odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap med Jérôme Prevost and Aurélien Laherte, som gör meunier-baserad champagne på samma nivå som regionens allra största namn.

Mignon jobbar biodynamiskt, men utan certifiering. Han omvärderar och utmanar hela tiden alla olika delar av sin odling, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han försöker att plocka sina druvor vid optimal mognad för att, om möjligt, undvika att använda dosage i vinerna. Vinerna växer upp på tank och är väldigt precisa i uttrycket. De är alltid fruktiga, rena och mineraliska.

Viner

Ursprung: Festigny
Druvsort: Pinot meunier, från 35-åriga stockar.
Jord: Lera, silt & kalksten. syd/sydvästlig exponering
Uppväxt: Spontanjäst i emaljerad ståltank. Buteljerad utan dosage.
Tillsatt SO²: < 35mg/l
Press: Horisontell pneumatisk press
Odling: Geologic
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Festigny, Le Breuil
Druvsort: Pinot meunier, från 40-åriga stockar
Jord: Lera, silt & kalksten. Syd/sydvästlig exponering.
Uppväxt: Fyra år sur lattes.
Tillsatt SO²: < 35mg/l
Press: Horisontell pneumatisk press
Odling: Geologic
Volymer: 750ml
Ursprung: Festigny & Le Breuil
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkhaltig- & finkornig lera
Uppväxt: Spontan jäsning i emaljerad tank. Ett års lagring i gamla foudres.
Press: Pneumatisk
Odling: Geologic
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: