Frankrike – Champagne

Christophe Mignon

Christophe Mignon är femte generationen vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans vinmarker om 6,3 hektar planterades av hans farfars far och är utspridda över 30 parceller mellan Festigny och grannbyn Le Breuil.

Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist. Nio tiondelar av hans odlingar är meunier, resten pinot noir och chardonnay. Meunier mår bra i lerjordarna här, rika på den kalkrika sedimentära stensorten ”tuffeau” med  ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau påminner om krita och har god förmåga att behålla fukt och svalka.

Meunier betraktas fortfarande ibland som en smått rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay, som är mer ansedda. Men allt handlar ju egentligen om platsen och odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap av Jérôme Prevost, Aurélien Laherte och Raphaël Bérêche, som gör meunier-baserad champagne på samma nivå som Champagne-regionens allra största namn.

Mignon jobbar biodynamiskt, men utan certifiering. Han omvärderar och utmanar hela tiden alla olika delar av sin odling, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han försöker att plocka sina druvor vid optimal mognad för att, om möjligt, undvika att använda dosage i vinerna. Vinerna växer upp på tank och är väldigt precisa i uttrycket. De är alltid fruktiga, rena och mineraliska.

champagne-christophe-mignon.com

Viner

Pur Meunier
Namn:Pur Meunier
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från genomsnittligen 44-åriga stockar
Jord:Syd-sydvästläge med jordmån av lera, silt & kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Horisontella pneumatiska pressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Lika delar av skördarna 2015 och 2016. Spontan jäsning i emaljerad ståltank utan malolaktisk omvandling. Fem månader på jästfällningen (ett år extra för reservvinet från året innan, som utgör hälften av cuvéen). Ingen filtering. 24 månader sur lattes. Degorgerad 2019 utan dosage (brut nature).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée Millésimée 2013
Namn:Cuvée Millésimée 2013
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Varennes', Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från genomsnittligen 36-åriga stockar
Jord:Syd-sydvästläge med jordmån av lera, silt & kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Horisontella pneumatiska pressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfri eller emaljerad ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Ingen filtering. Fyra år sur lattes. Degorgerad utan dosage (brut nature)
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Coup de Foudre' Blanc de Blancs 2013
Namn:'Coup de Foudre' Blanc de Blancs 2013
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny/Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 44-åriga stockar
Jord:Kalkhaltig, finkornig lera
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Horisontella pneumatiska pressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfri eller emaljerad ståltank, utan malolaktisk omvandling. Ett års lagring i gamla foudres. Ingen filtrering. 48 månader sur lattes. Degorgerad utan dosage (brut nature)
Tillsatser:Biodynamisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). < 35mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion