Frankrike – Champagne

Christophe Mignon

Christophe Mignon är femte generationen vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans vinmarker om drygt sex hektar planterades av hans farfars far och är utspridda över ett trettiotal parceller mellan Festigny och grannbyn Le Breuil.

Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är utpräglad specialist. Nio tiondelar av hans odlingar är meunier – resten pinot noir och chardonnay. Meunier mår bra i lerjordarna här, rika på den kalkrika sedimentära bergarten ’tuffeau’ som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau påminner om krita och har god förmåga att behålla fukt och svalka.

Meunier betraktas ibland fortfarande som en smått rustik och endimensionell druvsort i jämförelse med pinot noir och chardonnay. Men meunier är ofta tidigt givande i sin fruktighet, är bra på att spegla ’terroir’ och mycket handlar ju om platsen och odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder, i gott sällskap av namn som Jérôme Prevost, Aurélien Laherte och Raphaël Bérêche, som gör meunier-baserad champagne på högsta nivå i Champagne.

Mignon jobbar med biodynamiska influenser, men efter eget huvud och utan certifiering. Han omprövar och utmanar olika delar av sin verksamhet, jobbar extremt noggrant i vingårdarna och har i tjugo år följt månkalendern i sitt arbete i källaren. Han strävar efter att plocka sina druvor vid optimal mognad för att undvika dosage. Vinerna växer upp i tank eller större ekliggare (’foudres’) och är påtagligt precisa i uttrycket.

champagne-christophe-mignon.com

Viner

ADN de Meunier Brut Nature
Namn:ADN de Meunier Brut Nature
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny och Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 45 års snittålder
Jord:Syd-sydvästlägen med jordmån av lera, silt och kalksten.
Odling:Biodynamisk utan cert - "Geologic"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Den aktuella versionen är baserad på lika delar av skördarna 2017 och 2018. Efter pressning av hela klasar jäste musten i emaljerade ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Basvinet vilade fem månader på jästfällningen i tank (plus ett år extra för reservvinet från året innan, som ju utgör halva cuvéen). Buteljeringen gjordes våren 2019 utan filtrering, och flaskorna låg sedan 30 månader "sur lattes” innan degorgering i september 2021 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in English, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety… the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:<35mg/l so2 innan pressning. Biodynamisk jäst och ekologisk MCR för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ADN de Foudre Chardonnay R17
Namn:ADN de Foudre Chardonnay R17
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny och Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar med 32 års snittålder.
Jord:Syd/sydvästlägen med kalkhaltig finkornig lera
Odling:Biodynamisk utan cert - "Méthodes alternatives"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria eller emaljerade ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Ett års lagring i gamla ekliggare ('foudres'). Buteljerat i september 2018 utan filtrering. 40 månader sur lattes. Degorgerad 22-01-14 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in english, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety…the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:<35mg/l so2 innan pressning. Biodynamisk jäst och ekologisk MCR för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ADN de Foudre Meunier R16
Namn:ADN de Foudre Meunier R16
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny och Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 45 års snittålder
Jord:Syd/sydvästlägen med kalkhaltig finkornig lera
Odling:Biodynamisk utan cert - "Méthodes alternatives"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfri eller emaljerad ståltank, utan malolaktisk omvandling. Ett års lagring i gamla ekliggare ('foudres'). Buteljerad utan filtrering. 56 månader sur lattes. Degorgerad 22-05-19 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in English, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety… the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:<35mg/l so2 innan pressning. Biodynamisk jäst och ekologisk MCR för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ADN de Meunier Millésime 2016
Namn:ADN de Meunier Millésime 2016
Vinbonde:Christophe Mignon
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Festigny och Le Breuil, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 45 års snittålder
Jord:Syd-sydvästläge med jordmån av lera, silt och kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert - "Méthodes alternatives"
Press:Pneumatiska horisontalpressar, 2000 kg och 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade ståltankar, utan malolaktisk omvandling. Buteljerat i september 2017 utan filtrering. 52 månader 'sur lattes'. Degorgerad 22-01-14 utan dosage (Brut Nature).

"ADN means DNA in English, it’s about our DNA of Artisan Vigneron, a DNA of our terroir, a DNA of our favorite grape variety… the Meunier one, so it’s DNA of Meunier!"
Tillsatser:<35mg/l so2 innan pressning. Biodynamisk jäst och ekologisk MCR för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion