Italien – Trentino

Cantina Furlani

Högt ovanför staden Trento, på drygt 700 meters höjd, brukar Matteo Furlani ett antal mindre vingårdslotter i branta sluttningar. Matteo tog över familjens gamla marker och är nu fjärde generationen vinodlare.

Efter att ha studerat lantbruk – inte vinmakning, det lärde han sig av sin far och farfar – så satte han upp som mål att odla så naturligt som möjligt. Kemikalier fanns inte med i bilden ens i tidigare generationer, men Matteo ville åt ett ännu mer rigoröst förhållningssätt och använder sig därför av biodynamiska preparat och metoder.

Den lokala jordtypen som består av lera ovanpå schist och vittrad granit kallas ’sasso dolomitico’. Matteos olika jordplättar ligger strax ovanför byarna Povo och Vigolo Vattaro. Rankorna är traditionellt beskurna och uppbundna som ’Pergola Trentina’ för maximal ventilation och exponering av solljus. Matteo favoriserar lokala druvsorter, men odlar också chardonnay och pinot noir för sina Metodo Interrotto.

Vinerna jäser spontant i tankar av betong och rostfritt stål, samt i mindre damejeanner av glas, utan vare sig temperaturkontroll, jäst eller svavel. För att klara vinet dras det emellanåt om till damejeanne och lämnas utomhus under vintern för sedimentering och naturlig kylstabilisering.
”Metodo Interrotto” är framställda med samma traditionella metod av andra jäsning i flaskan som i Champagne, men utan att buteljerna degorgeras (skiljs från sin jästfällning).

Viner

Metodo Interotto Brut
Namn:Metodo Interotto Brut
Vinbonde:Cantina Furlani
Region:Italien - Trentino
Ursprung:Trentino
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay och pinot noir
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Metodo Classico. Spontan jäsning i rostfri ståltank. Naturlig sedimentering i damejeanne. Ingen degorgering. Brut Natur (ingen dosage)
Tillsatser:Tillsats av neutral jäst för andrajäsningen. Inga tillsatser av so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion