Calcarius

Calcarius är ett samarbetsprojekt i den nordligaste delen av Apulien mellan kompanjonerna Danilo Marcucci och Valentina Passalacqua. Här, strax söder om byn Apricena, har hennes familj sedan länge drivit blandat jordbruk i ansenlig skala, med såväl vinodling som frukt och grönsaker. I slutet av 1990-talet beslöt sig Valentina för att konvertera hela verksamheten med 80 hektar till certifierat ekologisk odling och är sedan början av 2000-talet ledande i regionen att arbeta med biodynamiska metoder.

Vännen Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, där han numera har tagit över släktens gård. Danilo är starkt engagerad i den nygamla italienska rörelsen kring genuint, autentiskt vin och är som konsulterande partner involverad i flera naturnära projekt runtom i Italien. Calcarius är hans senaste engagemang där han gör vin ihop med markernas ägare Valentina. Idén bakom det här projektet handlar inte minst om en väldigt tydlig ”terroir”.

Byn Apricena står nämligen på gammal havsbotten och jordmånen är starkt präglad av kalksten från Kimmeridge-perioden - vinmarkerna är nästan vita i färgen av all kalk. Dessutom är de en del av den omgivande nationalparken Gargano. De här karakteristiska egenskaperna tog Danilo och Valentina fasta på när de startade projektet. Vännerna valde ut de vinmarker som hade högst halt av aktiv kalciumkarbonat - drygt tio hektar av egendomens totala areal - för att skörda druvor till Calcarius.

Tillsammans vill de visa upp en annan och lättare sida av Apulien och dess lokala druvsorter. Druvorna får jäsa spontant i små öppna glasfibertankar utan tillsatser eller temperaturkontroll. Efter kortare lagring i ståltankar buteljerar man utan filtrering, med minimala doser svavel. På literflaskor kan man välja mellan färgerna Bianco, Rosa, Orange och Rosso. Dessutom finns den röda 'Hellen' av lokala storheten nero di troia - som namnen antyder en druva med grekiskt ursprung. Vinerna från Calcarius är lätta och saftiga, rena och rättframma.

Viner

Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Bombino bianco
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning i små öppna tankar utan temperaturkontroll. Kort lagring i ståltank. Ingen filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml
Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Falanghina
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Spontan jäsning med skalmaceration i små öppna tankar utan temperaturkontroll. Kort lagring i ståltank. Ingen filtrering.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml
Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Negroamaro
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning och kort lagring i ståltank.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml
Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Negroamaro
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med fyra dagars skalmaceration. Kortare lagring i ståltank.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering.
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml
Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Aleatico & nero di troia
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med tio dagars skalmaceration. Kortare lagring i tankar av glasfiber och rostfritt stål.
Tillsatt SO²: 10-20 mg/l tillsatt vid buteljering.
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml
Ursprung: Apricena, Puglia
Druvsort: Nero di Troia
Jord: Vit kalksten (Kimmeridgian)
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med tio dagars skalmaceration. Kortare lagring i tankar av glasfiber och rostfritt stål.
Tillsatt SO²: 6 mg/l fritt, 20 mg/l totalt
Odling: Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: