François Rousset-Martin

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som ligger under en slöja av jäst, så kallat ”flor”. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

Markerna sköts ekologiskt, och allt är certifierat genom Ecocert. François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde endast lite vin till familjen. Idag arbetar François med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Målet är att göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

Han gör idag vin i fyra olika källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger under flor, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt med hänsyn till manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. En av många fantastiska saker med Rousset-Martins produktion är att vi här kan prova Château-Chalon, Juras mest berömda vinmark, i områdets alla olika uttryck. Både med syrekontakt och flor ('sous voile') samt upptoppat ('ouillé').

Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att deklassificera vinerna till Côtes du Jura, eftersom den sortens vinmakning inte tillåts inom AOC Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill bara göra vin som uttrycker växtplatsen på dess allra bästa sätt, och tillsätter därför absolut ingenting i sina viner - ofta inte ens svavel.

Intressant intervju med François:

http://vinare.blogspot.se/2015/12/francois-rousset-martin-chateau-chalon.html

Viner

Ursprung: Côtes du Jura
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och tolv månaders lagring i gamla fat, med upptoppning (ouillé).
hl/ha: 30hl/ha
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Côtes du Jura
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i fat, med oxidativ lagring ('sous voile')
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'La Chaux', Nevy-sur-Seille
Druvsort: Chardonnay, 50-åriga stockar.
Uppväxt: Spontan jäsning i fat, med oxidativ lagring ('sous voile')
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: 10 mg/l vid flaskning
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Les Macrins', Nevy-sur-Seille
Druvsort: Chardonnay, 40-åriga stockar
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre fat, med upptoppning (ouillé)
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Clos de Trus', Nevy sur Seille
Druvsort: Savagnin
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre fat, med upptoppning (ouillé)
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Sous-Roche', Château Chalon (Côtes du Jura)
Druvsort: Savagnin, planterade 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och 20 månaders lagring i äldre 228-litersfat, med upptoppning (ouillé)
hl/ha: 25
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Sous-Roche', Château Chalon (Côtes du Jura)
Druvsort: Savagnin, planterade 1970
Uppväxt: Spontan jäsning och 20 månaders lagring i äldre 228-litersfat, med upptoppning (ouillé)
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Clos Bacchus', Château Chalon (Côtes du Jura)
Druvsort: Savagnin
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre 228-litersfat, med upptoppning (ouillé)
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Côtes du Jura
Druvsort: Chardonnay, savagnin, enfariné & gueuche
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Sous-Roche', Château-Chalon
Druvsort: Savagnin, planterade 1970
Uppväxt: Spontan jäsning och sju års fatlagring under flor ('sous voile')
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 620ml
Ursprung: Lieu-dit 'Sous-Roche', Château-Chalon
Druvsort: Savagnin, planterade 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och sju års fatlagring under flor ('sous voile')
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 620ml
Ursprung: Lieu-dit 'Sous-Roche', Château-Chalon
Druvsort: Savagnin, planterade 1970
Jord: Kalksten och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och sju års fatlagring under flor ('sous voile')
hl/ha: 30
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 620ml
Ursprung: Nevy-sur-Seille
Druvsort: Poulsard & pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med sex dagars maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy-sur-Seille
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Druvmust av chardonnay förstärkt med Marc de Jura.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Nevy-sur-Seille
Druvsort: Poulsard
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: