Renaud Bruyère & Adeline Houillon

Renaud Bruyère och Adeline Houillon lärde känna varandra på en hotell- och restaurangutbildning i Besançon. 2004 beslöt de sig gemensamt för att slå sig ner i den lilla byn Pupillin ovanför Arbois. Inom ett par år fick Renaud en tjänst hos Stéphane Tissot, medan Adeline - som är syster till Emmanuel Houillon - jobbade tillsammans med sina två bröder hos grannen Pierre Overnoy. Den första årgången de prövade att själva göra vin i liten skala var 2007.

Steg för steg har paret byggt upp sin egen familjedomän. Idag brukar de fem hektar vinmark i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. Från början gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset som har fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.

Vinmarker:

Pupillin "En Aspis" (1,7 ha, AOC Arbois-Pupillin). Västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande märgel från Trias-perioden. Planterat med unga rankor av ploussard, savagnin, chardonnay och trousseau (à la dame) samt 0,3 hektar 60-åriga stockar av savagnin och chardonnay. De skiftande nyanserna av lera ger aromatisk komplexitet, och de vita vinerna behöver tid för att uttrycka sin fulla potential.

Arbois "La Croix Rouge" (1,1 ha, AOC Arbois). Flackt nordvästläge på 380 meters höjd nedanför Pupillin, med jordmån av kalkrik lera. Planterat med 30-åriga stockar av chardonnay. En mer lättarbetad terroir som ger omedelbart njutbara viner med givande frukt och fin syra.

Arbois "Les Tourillons" (0,7 ha, AOC Arbois). Västerläge på 450 meters höjd där jordmånen består av nedrasat kalkstensgrus ovanpå märgel från Lias-perioden. Samplanterad med fyra femtedelar chardonnay och resten savagnin samt lite trousseau. Stockarnas ålder är ungefär 50 år. Domänens lättaste jord som ger energiska och högspända viner med upplevd sälta och mineralitet.

Mesnay "Les Nouvelles" (1,5 ha, AOC Arbois). Söderläge i brant sluttning på 430 meters höjd. Jordmån av kalkrik lera, med mer grus på höjden och mer lera vid foten av sluttningen. Planterat med 30-åriga stockar av chardonnay och savagnin samt 65-åriga stockar av plossard, chardonnay och melon à queue rouge. Ett fint läge som är svårarbetat eftersom det är så brant. Fr.o.m. 2019 brukas endast de 0,5 ha med gamla stockar av ploussard och melon.

Montigny-les-Arsures "En Gaillard" (0,8 ha AOC Arbois). Västerläge med två olika delar åtskilda av en bäck. "Le Viaduc" består av rasmassor av kalkgrus på Lias-märgel, medan "Bacchus" är ren märgel från Lias-perioden. De är planterade med savagnin och ploussard, 50-åriga stockar i Le Viaduc samt 80-åriga i Bacchus.

Viner

Ursprung: Arbois, La Croix Rouge (1,1 ha)
Druvsort: Chardonnay, 30-åriga stockar
Jord: Flackt nordvästläge nedanför Pupillin (380 m.ö.h.) med jordmån av kalkrik lera.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Arbois, La Croix Rouge
Druvsort: Chardonnay, 30-åriga stockar
Jord: Flackt nordvästläge nedanför Pupillin (380 m.ö.h.) med jordmån av kalkrik lera.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Arbois, Les Tourillons (0,7 ha)
Druvsort: Chardonnay (80%) och savagnin + trousseau (20%) från 50-åriga stockar, samplanterat
Jord: Västerläge 450 m.ö.h. med rasmassor av kalksten ovanpå lera från Lias-perioden. Domänens lättaste jord som ger energiska och högspända viner med upplevd sälta och mineralitet.
Uppväxt: Skördat vid hög mognad. Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i äldre medelstora fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Biodynamisk utan cert.
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Arbois, Les Tourillons (0,7 ha)
Druvsort: Chardonnay (80%) och savagnin + trousseau (20%) från 50-åriga stockar, samplanterat
Jord: Västerläge 450 m.ö.h. med rasmassor av kalksten ovanpå lera från Lias-perioden. Domänens lättaste jord som ger energiska och högspända viner med upplevd sälta och mineralitet
Uppväxt: Skördat vid hög mognad. Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i äldre medelstora fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Pupillin
Druvsort: Chardonnay & savagnin
Jord: Lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre fat.
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Pupillin
Druvsort: Ploussard
Jord: Lera
Uppväxt: Traditionell avstjälkning för hand. Spontan jäsning med uppåt 30 dagars macération semi-carbonique och lagring i rostfria ståltankar.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Arbois
Druvsort: Trousseau
Uppväxt: Traditionell avstjälkning för hand. Spontan jäsning med uppåt 30 dagars macération semi-carbonique och lagring i rostfria ståltankar.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: