Michel Guignier

Väster om Fleurie och Chiroubles ligger byn Vauxrenard. För att komma upp hit tvingas man passera genom ett bergspass. I en vacker dal vid foten av Centralmassivet hittar man Michel Guigniers farm.

Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på 6,9 hektar i Moulin á Vent, Fleurie och Vauxrenard (som klassificeras som Beaujolais-Villages). Markerna ligger i regel högt, ungeför 500 meter över havet.

Michel har arbetat biodynamiskt sedan 2001. På hans gård är höns, hästar och kaniner en lika självklar del som vinrankorna. Både kor och Michels häst Bistère, som hjälper honom att ploga vingårdarna, vandrar fritt genom vinmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden på sitt sätt.

Idag är Guignier certifierad för både ekologisk och biodynamisk odling. Han ser sig själv mer som en bonde än en vinmakare och planerar i framtiden att plantera mer spannmål, för att baka sitt eget bröd, samt börja jobba med fler djur och utöka sin grönsaksträdgård.

Guignier började jobba aktivt med faderns gård runt 1976. På den tiden sålde familjen alla druvorna till ett lokalt kooperativ. När Guignier kom tillbaka från sin militärtjänstgöring 1978 experimenterade han med att vinifiera och buteljera lite av gårdens vin själv och sålde det vid sidan av.

När Michel senare gick vidare med göra sitt eget vin fullt ut började han också ifrågasätta de kemikalier och tillsatser som användes i stor utsträckning på den här tiden. Förändringen skedde gradvis, men genom att träffa andra odlare som jobbade utan tillsatser - bland andra Christian Ducroux - fick Guignier till slut självförtroende nog att börja jobba först ekologiskt och sedan biodynamiskt. Han slutade med tillsatser i källaren, och till slut, 2006, även med tillsatt svavel, till och med vid buteljeringen av vinerna.

Trots att Guignier odlar relativt få hektar så gör han en ganska lång rad viner, för att visa upp varje vingårds unika kvaliteter. Han menar att graniten i jorden häromkring uppför sig olika för varje del, ibland mer kompakt och ibland mer porös, vilket ger tydligt annorlunda uttryck i druvorna.

De flesta viner, även hans mer lättsamma primeur-buteljeringar, växer upp i gamla fat. De har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och väldigt läskande tanniner. Vinerna utvecklas extremt bra med några års lagring.

Viner

Ursprung: Vauxrenard
Druvsort: Gamay
Jord: Vittrad granit
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Fleurie
Druvsort: Gamay
Jord: Vittrad rosa granit
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: La Petite Oseille
Druvsort: Gamay
Jord: Vittrad granit med mangan
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat. Ingen filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord: Vittrad granit med hög halt av mangan
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: manuell korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord: Vittrad granit med hög halt av mangan
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: manuell korgpress
Odling: biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Moulin à Vent
Druvsort: Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord: Vittrad granit med hög halt av mangan
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
hl/ha: 25
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: