Les Vignes de Bry

Claude Buchot driver egendomen 'Les Vignes de Bry' i byn Maynal, i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.

Claude har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att skapa vin helt utan tillsatser. Hans vinodlingar omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna 'sous voile’ - det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Han gör även viner i stilen 'ouillé' (alltså upptoppade fat, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot noir, samt Vin de Paille och Macvin.

Buchot närmar sig pensionsålder men gör idag de mest intressanta vinerna under sin hela karriär.

Viner

Ursprung: Maynal, Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Lagring 'sous voile' i äldre fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaufort, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning och kort lagring 'ouillé' i äldre fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaufort, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay & savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning och tre års oxidativ lagring 'sous voile' i äldre fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura.
Druvsort: Chardonnay & savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring 'sous voile' i äldre fat
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Maynal, Côtes du Jura Sud Revermont
Druvsort: Savagnin
Jord: Lera, kalk & grå märgel
Uppväxt: Spontan jäsning. Sex års lagring 'sous voile' i gamla fat. Lätt filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 620ml

Bilder

Fler Bönder: