Les Deux Terres

De två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin odlar vin på sammanlagt tretton hektar i Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche. Här jobbar de med marker som de delvis äger och delvis hyr, nära en grupp andra vinmakare med samma filosofi, däribland Le Mazel, Andrea Calek och Gilles Azzoni. Det är en vänkrets som delar på verktyg, traktorer och kunskaper om hur man använder och tar hand om jordarna på bästa sätt.

Manu och Vincent träffades redan 1997, medan de var anställda på andra domäner. De blev snart vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först 2009 som möjligheten dök upp när Vincents far, som var vinodlare och alltid hade sålt druvorna till ett kooperativ, skulle gå i pension.

Vincent fick ta över vinmarken efter sin far. Den hade en jordmån av kalksten och lera. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark att hyra några kilometer bort, i Lussas, som var dominerad av basalt. Vännerna tyckte att det vore intressant att se hur till exempel grenache skulle uttrycka sig på de här olika markerna. Hela konceptet ”Deux Terres” (två jordar) föddes där och då.

Vinet som manifesterar detta möte heter ”Vin Nu” som en hyllning till det naturliga vinets fader, Jules Chauvet, som brukade kalla tillsatsfria viner just det: naket vin. Det är parets främsta buteljering, där det röda består av mest grenache. Druvorna från basaltjordarna på högre höjd ger syra och parfym, medan de från kalk/lerjordarna ger struktur och en viss kryddighet. Det vita "Vin Nu" är å andra sidan en blandning av chardonnay och ugni blanc.

Idag odlar man för övrigt en hel uppsättning druvsorter: syrah och grenache, carignan och merlot, chardonnay och ugni blanc, viognier och grenache blanc, samt även lite cinsault. Vännerna har arbetat ekologiskt ända sedan starten och använder alger och andra växter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.

Viner

Ursprung: Villeneuve-de-Berg, Ardèche
Druvsort: Chardonnay & ugni blanc
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg, Ardèche
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Viognier
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Grenache & mindre andel merlot
Jord: Kalblandad lera & basalt
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Merlot & mindre andel grenache
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Grenache & syrah
Jord: Kalblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank. Lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Syrah
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank. Lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: