La Coulée d’Ambrosia

La Coulée d’Ambrosia gör viner i djupa fruktiga stilar, ofta med oxidation och stor mineralitet. Den unge och hängivne Jean-François Chéné tog 2005 över dryga två hektar chenin blanc, strax över en hektar cabernet franc, samt en knapp hektar grolleau från sin far och startade La Coulée d’Ambrosia. Vinmarkerna ligger i Beaulieu-sur-Layon i södra Anjou. Arbetet i markerna följer biodynamiska principer med stor respekt för naturens kretslopp. Rankorna växer i schist och lera.

I källaren jobbar Jean-François vanligen med syrekontakt för de vita vinerna, i en klassisk Jura-stil, fast med chenin. Medan ett vin som ”Panier de Fruits” får en kortare tid i glasfibertank, så ligger dess motsvarighet ”L'O2 Vigne” i gamla fat i upp till tre år (delvis under flor, tiden varierar från årgång till årgång). Ingenting tillsätts och inget tas bort. Inget svavel används under någon del av vinernas uppväxt eller vid buteljeringen.

Viner

Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat och 36 månaders lagring 'sous voile'.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat och 36 månaders lagring 'sous voile'.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat och 48 månaders lagring 'sous voile'
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat och 60 månaders lagring 'sous voile'
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat och 36 månaders lagring 'sous voile'
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Pétillant naturel
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin Blanc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i ett fat från systrarna Hacquet.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Cabernet franc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Cabernet franc
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Schist och lera
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Manuell korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc, sent skördad
Jord: Schist och lera
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 500ml
Ursprung: Beaulieu-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc, sent skördad
Jord: Schist och lera
Uppväxt: Vendanges tardives.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: