Jérôme Lambert

Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar med jordmån av schist gör han tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som egentligen skiljer dem åt är skördetillfället - för övrigt görs allt likadant. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir och olika faser av druvmognad. Högspänt elektriska och distinkt lagringsbara uttryck av chenin blanc!

Dessutom odlar Jérôme en del grolleau och cabernet franc på lättare sandjordar som ger finess och tidig drickbarhet, men även de här attraktivt parfymerade rödvinerna har en tydlig struktur och utvecklas positivt över tid. Alla Lamberts viner består av ingenting annat än druvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. "Soufrer, n'est pas jouer".

Viner

Ursprung: Rablay-sur-Layon
Druvsort: Chenin blanc, från 40-åriga stockar
Jord: Schist
Uppväxt: Pétillant naturel (méthode ancestrale). Tolv månader sur lattes.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Grön & grå schist
Uppväxt: Tidigast skördad av trion chenin blanc. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Grön & grå schist
Uppväxt: Tidigast skördad av trion chenin blanc. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Grön & grå schist
Uppväxt: Tidigast skördad av trion chenin blanc. Spontan jäsning och arton månaders lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Grön & grå schist
Uppväxt: Skördad en vecka efter Coule de Source. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Jord: Grön & grå schist
Uppväxt: Skördad en vecka efter Coule de Source. Spontan jäsning och arton månaders lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Uppväxt: Skördad en vecka efter Un Brin Gourmand och två veckor efter Coule de Source. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Grolleau
Jord: Silt
Uppväxt: Skördat i oktober. Spontan jäsning och åtta månaders lagring i tank.
Odling: Ekologisk utan cert.
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Grolleau
Jord: Silt
Uppväxt: Skördat i oktober. Spontan jäsning och åtta månaders lagring i tank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Grolleau
Jord: Silt
Uppväxt: Skördat i oktober. Spontan jäsning och sju månaders lagring i tank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: 70% grolleau, 30% cabernet franc
Jord: Silt
Uppväxt: Spontan jäsning med fyra veckors maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: 70% grolleau, 30% cabernet franc
Uppväxt: Spontan jäsning med fyra veckors maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Rablay-sur-Layon, Anjou
Druvsort: Chenin blanc
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: