Domaine Pibarot

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Philippe sin första årgång - idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault - allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre stockarna. Därifrån görs vinet 'Cante Renard' i rött, vitt och rosé. Den andra marken ligger ute i det vilda, insprängd mellan mängder av garrique och uråldriga stenmurar, och ger vinet 'Clos Domitia'.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.

'Cante Renard' görs av carignan, syrah, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett 'vin de soif'. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är relativt fyllig utan att för den delen bli tung. 'Clos Domitia' skördas senare för att ge en lite högre mognad. Vinet får sedan utvecklas i gamla fat.

Viner

Ursprung: Coteaux du Pont du Gard
Druvsort: Clairette, bourboulenc & macabeu
Jord: Kalkrik lera, ute på slätten
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i glasfibertank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Bureau Veritas Certification France)
Volymer: 750ml
Ursprung: Gard, Languedoc (Vin de France)
Druvsort: Clairette, vermentino, grenache blanc & roussanne
Jord: Kalk och Marne-lera från Krita-perioden, i omgivningar av vild garrigue
Uppväxt: Spontan jäsning och åtta månaders lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Bureau Veritas Certification France)
Volymer: 750ml
Ursprung: Gard, Languedoc (Vin de France)
Druvsort: Carignan, morrastel (graciano), counoise & cinsault
Jord: Kalkrik lera, ute på slätten
Uppväxt: Blandning av årgångarna 2017 och 2018. Spontan jäsning i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Bureau Veritas Certification France)
Volymer: 750ml
Ursprung: Coteaux du Pont du Gard
Druvsort: Carignan, morrastel (graciano) & counoise
Jord: Kalkrik lera, ute på slätten
Uppväxt: Spontan jäsning i glasfibertank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Bureau Veritas Certification France)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: