Domaine des Miroirs

Vi träffade Kenjiro Kagami för första gången under ett besök hos Alsace-legenden Bruno Schueller.

Efter sju år hos Bruno var det dags för Kenjiro och hans fru Mayumi att flytta vidare till byn Grusse i södra Jura, där de 2010 kommit över närmare tre hektar vinmark i en svindlande vacker dalgång. Det var helt enkelt dags att starta eget.

Den ingenjörsutbildade Kagami hamnade i Jura för att han sökte kalkrika jordar att jobba med. Tidigare hade hans vinintresse tagit honom från studier i franska samt utbildning kring mer klassiska viner, via utbildning till vinmakare med praktik i Chambolle-Musigny, till arbete med hos Cornas-veteranen Thierry Allemand, samt då till sist sju år hos Schueller.

Markerna i Grusse är planterade med savagnin, chardonnay och poulsard. Jordarna domineras av kalkrik märgel och de vita vinerna går i en rikare stil, präglade av gul frukt och salt mineralitet. Metoderna är ekologiska, och i sin lilla källare använder Kenjiro inga som helst tillsatser. Han är definitivt ett av de mest intressanta namnen bland Juras nya generation vinodlare.

Viner

Ursprung: Lieu-dit 'Les Saugettes', Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Savagnin planterade 2005
Uppväxt: Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och elva månaders lagring i gamla ekfat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Ursprung: Lieu-dit 'Les Saugettes', Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Savagnin planterade 2005
Jord: Märgel & kalksten
Uppväxt: Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och elva månaders lagring i gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 10
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Vaslin
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Les Saugettes', Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och två års lagring i gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Les Saugettes', Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och två års lagring i gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och två års lagring i gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i gamla ekfat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Grusse, Jura
Druvsort: Chardonnay planterad 2005
Jord: Märgel & kalksten
Uppväxt: Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och elva månaders lagring i gamla ekfat av varierande storlek.
hl/ha: 25
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Vaslin
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Grusse, Jura Sud Revermont
Druvsort: Poulsard & trousseau
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Grusse, Jura
Druvsort: Poulsard, planterade 2005
Jord: Tunt lager märgel ovanpå kalksten
Uppväxt: Avstjälkning för hand. Spontan jäsning och maceration i glasfibertank. Nio månaders lagring i ståltank.
hl/ha: 10
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Handdriven korgpress
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 500ml
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 500ml

Bilder

Fler Bönder: