Domaine de la Cadette & La Soeur Cadette

Jean och Catherine Montanet är personerna bakom Domaine de la Cadette, som de tillsammans startade i slutet av 1980-talet. Jean är schweizare och hade tidigare arbetat med lantbruk på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i byn Vézelay i nordvästra Bourgogne och började plantera vinstockar. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i Saint-Père där föräldrarna hade en gård med vinrankor. Redan som liten var vingårdarna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande, och det är än idag där Catherine trivs som bäst.

I Vézelay har man producerat vin hur länge som helst, men under 1900-talet såldes merparten av druvorna till det lokala kooperativet. Så när Domaine de la Cadette skapades 1987, och arbetet med att omplantera vingårdarna inleddes - samt att man konverterade till ekologisk odling under 1990-talet och blev certifierade 2002 - så var det en liten revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan, ordentligt. Vézelay fick också sin egen AOC 1997, mycket tack vare Jean och Catherine.

Även om det är mindre än femtio kilometer från Vézelay till Chablis så är terroiren inte helt densamma - klimatet är dessutom något svalare. I jorden hittar man såklart en hel del kalksten - bitvis endast kalk på egen hand och bitvis med både röd, blå och grå lera. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härligt generös frukt och en tydlig mineralitet.

Idag förfogar familjen över drygt tretton hektar fördelade på arton parceller i fyra kommuner: Asquins, Saint-Père, Tharoiseau och Vézelay. Man odlar i synnerhet chardonnay och pinot noir men även lite melon de bourgogne och césar. Samtliga druvor skördas för hand, och musten får jäsa naturligt med vingårdens och källarens egna jäststammar. De flesta vinerna jäser och mognar på sin jästfällning i ståltank.

Familjen Montanet driver dessutom två andra domäner: Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Och det blir mer och mer så att Catherine och Jeans son Valentin är den drivande kraften bakom alla tre egendomarna. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade det mesta av sin barndomstid antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans l’Auberge.

Sin vinutbildning fick Valentin på vinuniversitetet Changins i Schweiz, där han också praktiserade på några egendomar. Vidare erfarenheter fick han bland annat hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais, men det var under en studieresa i Kalifornien 2010 som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézelay och fokusera på naturliga viner utan ingrepp.

Den årliga produktionen för Domaine de la Cadette ligger på ungefär 75 000 flaskor.

Viner

Ursprung: Bourgogne
Druvsort: Melon de Bourgogne
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i ståltank
Tillsatt SO²: 25 mg/l
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Bourgogne
Druvsort: Melon de Bourgogne
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i ståltank
Tillsatt SO²: 25 mg/l
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Bourgogne-Vézelay AOC
Druvsort: Chardonnay
Jord: Stenig lerfattig jord & kalksten. Sydsluttning
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med sju månader på jästfällningen.
hl/ha: 35
Tillsatt SO²: 25 mg/l
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mâcon
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank
Volymer: 750ml
Ursprung: Mâconnais
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank
Volymer: 750ml
Ursprung: Mâconnais
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: