Domaine Derain

Dominique Derain är idag veteran och legend på den naturliga vinscenen. Han startade sin yrkesbana som tunnbindare, men insåg efter några år att han ville komma närmare vinet än så. 1988 fick Dominique och hans numera ex-fru Cathérine möjlighet att förvärva 5,5 hektar mark runtomkring Saint-Aubin och ta över den gamla prästgården i byn.

Utöver markerna i Saint-Aubin - som ger mer vitt vin än rött - odlar Dominique fina rödvinslägen i Mercurey, Pommard och Gevrey-Chambertin. Dessutom en aligoté från gamla stockar i Puligny-Montrachet! Idag brukar man åtta hektar, med det nionde nyss planterat. Redan från starten har man jobbat biodynamiskt i markerna och naturligt i källaren. Många är de bönder som hälsat på hos Dominique genom åren för att prata naturlig vinmakning och hur man dyngar ihop den bästa komposten.

Efter varsam handskörd i små tråg av plast framställs Derains vita viner med direkt pressning av hela friska druvklasar. Musten får jäsa spontant i äldre ekfat (minst fem år gamla) och vinet får sedan utvecklas på sin jästfällning till strax innan nästa skörd. De röda vinerna jäser i öppna ekståndare med hela klasar och mognar i fat under sju till tolv månader. Vanligen behövs ingen filtrering och endast minimala tillsatser svavel innan buteljering.

Sedan ett par år tillbaks har Dominique lämnat över ansvaret för driften till det yngre paret Julien Altaber och Carole Schwab, som båda tidigare arbetat på gården och nu också driver Domaine Sextant i samma by. Även som delvis pensionerad är Dominique fortfarande med och jobbar i vingårdar och källare. Domaine Derains viner har såväl spänst och fräschör samtidigt som de är både saftiga och finstämda.

Viner

Ursprung: Puligny-Montrachet/Corpeau (Vin de France)
Druvsort: Aligoté doré, 0,5 ha planterade 1989 (sélection massale)
Jord: Tyngre kalkrik röd lera
Uppväxt: "En Primeur". Spontan jäsning i glasfibertank med malolaktisk omvandling. Två månaders lagring på jästfällningen. Tidig buteljering. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Puligny-Montrachet/Corpeau
Druvsort: Aligoté doré, 70-åriga rankor (sélection massale)
Jord: Tyngre kalkrik röd lera
Uppväxt: Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Corpeau
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i tank.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Puligny-Montrachet, lieu-dit La Combe
Druvsort: Chardonnay, planterade 1988
Jord: Djup kalkfattig brun lera
Uppväxt: Spontan jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
hl/ha: 45
Tillsatt SO²: <20 mg/l
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint-Aubin
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Vesvau, Saint-Aubin (0,60 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1987
Jord: Brant sydostsluttning med vit kalkhaltig lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
hl/ha: 7
Tillsatt SO²: Innan buteljering. Totalt 32 mg/l.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: En Vesvau, Saint-Aubin (0,60 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1987
Jord: Brant sydostsluttning med vit kalkhaltig lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 1500ml
Ursprung: 'En Vesvau', Saint-Aubin (0,60 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1987
Jord: Brant sydostsluttning med vit kalkhaltig lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 1500ml
Ursprung: ’Sur le Sentier du Clou’, Saint-Aubin
Druvsort: Chardonnay
Jord: Söderläge mitt i sluttningen. Kalkrik lera & kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning och elva månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: ’Les Combes Au Sud', Saint-Aubin (0,20 ha)
Druvsort: Chardonnay, 20-åriga rankor
Jord: Vid foten av dalgången mot Chassagne-Montrachet. Röd järnrik jord, kalkhaltig lera & kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning och elva månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er Cru 'Les Combes au Sud' (0,20 ha)
Druvsort: Chardonnay, 20-åriga rankor
Jord: Vid foten av dalgången mot Chassagne-Montrachet. Röd järnrik jord, kalkhaltig lera & kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning och elva månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 1500ml
Ursprung: 1er cru 'En Remilly', Saint-Aubin (0,7 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Kalksten med marina fossiler och vittrad marmor (Comblanchien)
Uppväxt: Spontan jäsning och tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er cru 'En Remilly', Saint-Aubin (0,7 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Kalksten med marina fossiler och vittrad marmor (Comblanchien)
Uppväxt: Spontan jäsning och tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er cru 'En Remilly', Saint-Aubin (0,70 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Kalksten med marina fossiler och vittrad marmor (Comblanchien)
Uppväxt: Spontan jäsning och tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er cru 'En Remilly', Saint-Aubin (0,70 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Kalksten med marina fossiler och vittrad marmor (Comblanchien)
Uppväxt: Spontan jäsning och tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er Cru 'Les Murgers des Dents de Chien' (0,35 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989.
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Järnrik kalkhaltig lera & kalksten med inslag av marmor.
Uppväxt: Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
hl/ha: 32
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: 1er Cru 'Les Murgers des Dents de Chien' (0,35 ha)
Druvsort: Chardonnay, planterade 1989.
Jord: Sydvästläge på Le Mont Rachet. Järnrik kalkhaltig lera & kalksten med inslag av marmor.
Uppväxt: Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 1500ml
Ursprung: Vin de France (Pommard)
Druvsort: Pinot noir. 0,33 ha, varav 0,2 ha från 1950-talet & 0,13 ha från 2005.
Jord: Röd lera & kalksten
Uppväxt: "En Primeur". Delvis direkt pressning, delvis 10 dagars maceration i öppna ekståndare. Spontan jäsning och två månaders lagring i glasfibertankar. Tidig buteljering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Les Riaux, Pommard (0,45 ha)
Druvsort: Pinot noir, planterade 1998-2000, sélection massale
Jord: Djup & järnrik brun lerjord
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tio dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
hl/ha: 50
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: La Plante Chassey, Mercurey (0,90 ha)
Druvsort: 85% pinot noir & 15% pinot beurot från 110-åriga stockar
Jord: Kalkhaltig lera, märgel & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: La Plante Chassey, Mercurey (0,90 ha)
Druvsort: 85% pinot noir & 15% pinot beurot från 110-åriga stockar
Jord: Kalkhaltig lera, märgel & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
hl/ha: 32
Tillsatt SO²: Inga tillsatser. 11 mg/l SO2 totalt.
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: La Plante Chassey, Mercurey (0,90 ha)
Druvsort: 85% pinot noir & 15% pinot beurot från 110-åriga stockar
Jord: Djup finkornig lera, kalkhaltig märgel, kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: La Plante Chassey, Mercurey (0,90 ha)
Druvsort: 85% pinot noir & 15% pinot beurot, från 110-åriga stockar
Jord: Djup finkornig lera, kalkhaltig märgel, kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: La Plante Chassey, Mercurey
Druvsort: 85% pinot noir & 15% pinot beurot, från 100-åriga stockar (0,90 ha)
Jord: Kalkhaltig lera, märgel, kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: 'Le Ban', Saint-Aubin (1 ha)
Druvsort: Pinot noir, planterade 1989
Jord: Rödbrun lera och kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med sexton dagars maceration. Tolv månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
hl/ha: 11
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: ’Le Puits’, Saint-Aubin
Druvsort: Pinot noir, planterade 1994
Jord: Brun lera och kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tio dagars maceration. Nio månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
hl/ha: 30
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 1500ml
Ursprung: ‘Les Petits Noizons’, Pommard (0,30 ha)
Druvsort: Pinot Noir, 110-åriga stockar
Jord: Söderläge med röd lätt lerjord på berggrund av kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Tio månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: ‘Les Petits Noizons’, Pommard (0,30 ha)
Druvsort: Pinot Noir, 110-åriga stockar
Jord: Söderläge med röd lätt lerjord på berggrund av kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Tio månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: ‘En Vosne’, Gevrey-Chambertin (0,30 ha)
Druvsort: Pinot noir. Från 85-åriga stockar, samt nyplantering 2005.
Jord: Kalkhaltig lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i öppna ekståndare med tio dagars maceration. Tio månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla).
Tillsatt SO²: <20 mg/l
Press: Handdriven korgpress
Odling: Biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: