Frankrike – Bourgogne

Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Här växte Olivier upp, och här hade hans farföräldrar sin källare. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902!

Alice och Olivier odlar idag nio hektar som de själva sköter om. Sedan 2017 har paret även tagit över två premier cru-lägen. Från och med 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först innan buteljering får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisligen stor potential till utveckling över tid.

aetodemoor.fr

Viner

Caravan 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Namn:Caravan 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Drôme, Ardèche, Alsace, Brionnais samt norra Bourgogne (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Clairette, chardonnay, pinot blanc, riesling, sauvignon gris och aligoté
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering.

"Elle est composée de clairette de la Drôme, chardonnay d'Ardèche, de pinot blanc et d'un peu de riesling d'Alsace, de chardonnay et sauvignon gris du Brionnais (Saône et Loire), et d'aligoté de chez nous."
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage samt innan buteljering (20 mg/l summerat)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Aligoté 2019
Namn:Bourgogne Aligoté 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Nedre delen av lieu-dit 'Champagne', Chitry-le-Fort (1,3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté, planterade 1995
Jord:Nordostläge på cirka 200 meters höjd. Jordmån av brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Efter skörd 23-24 september pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i tankar av betong och rostfritt stål. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage. Buteljeringen gjordes 7 januari 2021 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage samt innan buteljering (20 mg/l summerat)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Blanc 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Namn:Bourgogne Blanc 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vaux, Auxerre (inköpt frukt, ekologisk odling sedan 20 år, skördas av De Moor)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalk och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Långsam spontan jäsning i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen innan assemblage. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat 20-04-23.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (30 mg/l)
Alkohol:13,7 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Chitry 2019
Namn:Bourgogne Chitry 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieux-dits 'Champagne' och 'Châtillon', Chitry-le-Fort (1 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1995-2008
Jord:Två nordostlägen och ett söderläge, på ca 200 meters höjd. Stenig jordmån av brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien).
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Efter skörd 8/9 och 20/9 pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick ett drygt dygns klarning genom kall sedimentering. Jäsningen förlöpte långsamt och spontant i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage. Buteljeringen gjordes 20 november 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage samt innan buteljering (20 mg/l summerat)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Namn:Chablis 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Courgis, två arrenderade marker om 0,6 ha under konversion till Ecocert
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 20-åriga rankor
Jord:Kalksten och kalkrika leror med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Efter skörd 14/9 och 18/9 pressades de hela druvklasarna direkt, varpå musten fick ett drygt dygns klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage. Buteljeringen gjordes 7 januari 2021 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage samt innan buteljering (20 mg/l summerat)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'L'Humeur du Temps' 2019
Namn:Chablis 'L'Humeur du Temps' 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Courgis, Chablis (1 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalksten på fossilrik lera och kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Clardy et Rosette' 2019
Namn:Chablis 'Clardy et Rosette' 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dits 'Clardy' och 'Rosette', Courgis
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1989
Jord:Clardy: grunt lager av vit kalklera på fossilrik kalkstensgrund (Kimmeridgien). Rosette: relativt brant sydöstsluttning med nedrasad vit kalksten (portlandien) ovanpå kimmeridge-lera.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018
Namn:Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dits 'Bel-Air' och 'Clardy', Courgis
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1989
Jord:Grunt lager av vit kalklera på fossilrik kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (30 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Coteau de Rosette' 2018
Namn:Chablis 'Coteau de Rosette' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Coteau de Rosette, Courgis
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Relativt brant sydöstsluttning med nedrasad vit kalksten (portlandien) ovanpå kimmeridge-lera.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen innan assemblage. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat 20-04-23.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (30 mg/l)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2018
Namn:Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Vau de Vey’ (0,92 hektar)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord:Svalt och brant österläge med jordmån av kalk och märgel med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (under konvertering från besprutad mark)
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten i tank. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen innan assemblage. Buteljerat oktober 2020 med lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2017
Namn:Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Vau de Vey’. 0,92 hektar
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord:Svalt och brant österläge med jordmån av kalk och märgel med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (under konvertering från besprutad mark)
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten i tank. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2018
Namn:Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Mont de Milieu’ (arrenderad vinmark)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 60-åriga stockar
Jord:Öppet och soligt söderläge på sluttningen av en skogklädd kulle. Jordmån av kalkrik lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser. Tätt planterade rader, så jorden arbetas med häst.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten i tank. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat i oktober 2020 med lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2017
Namn:Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Mont de Milieu’ (arrenderad vinmark)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 60-åriga stockar
Jord:Öppet och soligt söderläge på sluttningen av en skogklädd kulle. Jordmån av kalkrik lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser. Tätt planterade rader, så jorden arbetas med häst.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten i tank. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling ’A un Jet de Pierre’ 2017
Namn:Riesling ’A un Jet de Pierre’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Alsace
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling. Köpta druvor av en vän till familjen.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Carigali... 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Namn:Carigali... 'Le Vendangeur Masqué' 2019
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Ardèche och Chitry, Bourgogne (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (75%) och aligoté (25%)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Carignan skördade 17 september. Spontan jäsning av hela klasar i sluten tank, med tretton dagars "macération carbonique". Aligotén skördades fyra dagar senare och blandades ner i tanken efter en veckas jäsning. Efter pressning mognade vinet tio månader i använda fat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering 20 november 2020. Produktion: 1562 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion