Christian Ducroux

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar fem hektar. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Samtidigt som kulturen kring naturligt vin tog fart under 1980-talet runt ett gäng karismatiska odlare några kilometer österut i Villié-Morgon, jobbade Christian Ducroux stillsamt vidare i sitt eget lilla hörn av Beaujolais, med snarlika metoder. Gården är i stora drag en självförsörjande farm som producerar sin egen kompost.

Christian är helt inriktad på arbetet med jordarnas hälsa, eftersom levande jordar är en förutsättning för levande viner med uttryck av terroir. För att undvika kompaktering av marken utförs en ansenlig del av arbetet med hjälp av hästarna Hewan och Kaina, och en oxe. Oxen drar långsammare än hästarna och gör det möjligt att vara mer noggrann med plogen.

Vinrankorna är mestadels över sextio år gamla, och han framhåller själv de låga skördeuttagen (25-30 hektoliter per hektar) samt en hög densitet av vinrankor (10 000 per hektar - sélections massales) som avgörande för kvaliteten. Jorden här är rik på vittrad rosa granit. För var femte rad av vinrankor har Ducroux planterat fruktträd och buskar för att öka den biologiska mångfalden, och på marken får vildgräs och örter växa fritt.

Så långt som bara är möjligt undviker Christian kopparsulfat på vinrankan, eftersom tungmetall inte bryts ned utan anrikas i jorden. Istället använder han sig av biodynamiska preparat som örtteer och bockhornsklöver för att motverka oidium och peronospora. Han skördar i flera omgångar, då fruktmognaden kan skilja sig beroende på hur mycket annan växtlighet som finns runt vinrankorna på olika ställen.

Målet är att skörda mogna druvor med låga sockernivåer som översätter i modesta alkoholhalter. Jäsningarna börjar vanligen med en ”pied de cuve” - alltså en spontan förjäsning av druvor som plockats en vecka tidigare än resten. Ducroux tillsätter ingenting i sina viner och använder inget svavel, ens vid buteljering. Förr om åren använde han ståltankar för jäsning, men har nu gått över till glasfiber och cement då han tycker att det ger mer precisa uttryck. För mognadslagringen används tankar, foudres och äldre bourgognefat.

Med sin långa erfarenhet gör Christian Ducroux viner som är subtila, rena och eleganta.

Viner

Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Chardonnay
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Direkt pressning. Jäsning i tank med pied de cuve (spontan förjäsning).
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Jäsning i tank med pied de cuve (spontan förjäsning) och macération semi-carbonique, samt lagring i glasfibertank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Jäsning i betongtank med pied de cuve (spontan förjäsning) och macération semi-carbonique, samt sex månaders lagring i betongtank och foudre.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay
Jord: Röd granit
Uppväxt: Jäsning i betongtank med pied de cuve (spontan förjäsning) och macération semi-carbonique, samt sex månaders lagring i betongtank och foudre.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay, 50-åriga stockar
Jord: Granit
Uppväxt: Jäsning i betongtank med pied de cuve (spontan förjäsning) och macération semi-carbonique, samt lagring i äldre bourgognefat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Druvsort: Gamay, 50-åriga stockar
Jord: Granit
Uppväxt: Jäsning i betongtank med pied de cuve (spontan förjäsning) och macération semi-carbonique, samt lagring i äldre bourgognefat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Korgpress
Odling: Ekologisk & biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: